24 Kasım 2024
  • Ankara3°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa5°C
  • Antalya14°C
  • İzmir9°C

OBEZİTE TARİHE KARIŞABİLİR

Selçuk Üniversitesi'nde ayçiçeği bitkisinin tablasındaki beyaz lifsi yapı kullanılarak, obezitenin önüne geçilmesine katkıda bulunacak, hayvansal ve bitkisel kaynaklı,..

Obezite tarihe karışabilir

03 Ocak 2011 Pazartesi 02:59

Selçuk Üniversitesi'nde ayçiçeği bitkisinin tablasındaki beyaz lifsi yapı kullanılarak, obezitenin önüne geçilmesine katkıda bulunacak, hayvansal ve bitkisel kaynaklı gıdaların karışımından oluşan yeni bir ürün geliştirildi. Konya'daki Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karakaya, ileri işlenmiş et ürünlerinin daha kaliteli ve sağlıklı hale getirilmesi için fonksiyonel özelliklerini artırmak amacıyla bir çalışma başlattıklarını belirtti. Yaklaşık 1 yıl süren araştırmalarında ekonomik değeri olmayan ayçiçeği bitkisinin tablasındaki beyaz lifsi yapı üzerinde çalıştıklarını ifade eden Karakaya, kurutularak toz formuna dönüştürdükleri bu lifsi bileşenleri, salam sosis gibi et ürünlerinin formülasyonuna laboratuvar ortamında yüzde 1-1.5 oranında karıştırarak çeşitli çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

SUNİ TOKLUK HİSSİ VERİYOR
Prof. Dr. Karakaya, lifsi maddelerin daha fazla su absorbe ettiklerini ve tokluk hissi verdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Bu çalışmalar sonucunda ayçiçeği tablası tozunun özellikle salam, sosis gibi çeşitli et ürünlerinde kullanılmasının hem ürün kalitesi açısından pozitif yönde etkisi olabileceğini, hem de bu tip ürünlerin fonksiyonel özelliklerini artırma açısından bazı faydaları olabileceğini belirledik. Salam ve sosis formülasyonlarına ilave edilen lifsi bileşenler sayesinde ürün, açlığın uzun süre hissedilmemesini sağlayarak aşırı kilo almanın önüne geçebilir. Bu tip ürünlerin formülasyonuna ilave edilecek lifsi bileşenler, daha fazla su absorbe edebildikleri için kabızlık sorununun önlenmesine de kısmen katkı sağlayabilecektir. Metabolik faaliyetlerin daha düzenli gerçekleşmesine de katkı sağlayabilir.'' Salam, sosis tipi et ürünlerinin formülasyonundaki lifsi bileşenlerin suni tokluk hissini artırıcı özelliğinin de olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Karakaya, lifsi bileşenlerin sindirim sisteminde suyu tutabildiği için suni bir tokluk hissi verebileceğini, bu sayede de tüketicilerin tekrar tekrar yeme alışkanlığı göstermeyeceğini bildirdi. AA

ABD'de 3 bebekten biri obez
Dünyada obez nüfusun en yoğun görüldüğü ülkelerin başında gelen ABD'de en son yapılan bir araştırmada aşırı kilolara sahip olma yaşının 9 aylık bebeklere kadar düştüğü tespit edildi. Wayne State Üniversitesi ile William H. Yeaton Üniversitesi bilim insanları, 9 aylık 9 bin bebek ve 2 yaşındaki 7 bin 500 çocuğun kilolarını ve boylarını inceledi. Çıkan sonuçlara göre 9 aylık bebeklerin üçte birinin, 2 yaşındaki çocukların ise yüzde 34'ünün aşırı kilolu olduğu saptandı. Henüz 9 aylıkken aşırı kilo alımına başladığı belirten araştırmacılardan Brian G. Moss, "Anne babalar bebeklerinin beslenmeleri konusunda çok dikkatli olmalı. Obezite çocukların birçok sağlık problemi ile erken yaşta karşılaşmalarına çanak tutuyor" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA