OBEZİTE CERRAHİSİ UZMANI DOÇ. DR. OSMAN YILDIRIM CEVAPLIYOR
Obezite, öncelerden gelişmiş ülkelerin bir sorunu iken artık gelişmekte alan ülkelerde de önemli bir sorun haline gelmeye başlamıştır.
08 Nisan 2016 Cuma 09:33
Batıda, sigaradan sonra ikinci sırada almalı üzere obezite önlenebilir ölümlere neden almaktadır. Obezite, öncelerden gelişmiş ülkelerin bir sorunu iken artık gelişmekte alan ülkelerde de önemli bir sorun haline gelmeye başlamıştır. Ülkemizde de gidegele çoğalan obezite hastalığı, tehlikeleri, tedavi çeşitleri ve tedavi süreci hakkında Medicana International Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Osman Yıldırım bilgilendiriyor.
Obezite Ve Morbid Obezite Nedir?
Obeziteyi, kısaca vücutta aşın yağ birikimi olarak tanımlayabiliriz WHO ( Dünya Sağlık Örgütü) ise obeziteyi" Vücutta hastalıklara neden alacak biçim ve oranda anormal, fazla miktarda yağ birikmesi" olarak tanımlanmaktadır.
Morbid Obezite ise ortaya çıkardığı ölümcül sorunlar nedeniyle yaşamı ciddi olarak tehdit eden ileri derecede şişmanlar olarak tanımlanır. Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 40'ın üstünde olanlar morbid obez olarak kabul edilir.
Obezîtenîn Tehlikeleri Nelerdir, Ne Gibi Hastalıklara Yol Açar?
Obezite vücudun tüm sistemlerinde bozukluğa yol açar. Uzmanlar, obez kişilerin yaşıtlarına göre 12-l 5 yıl daha az yaşadığını söylemektedir. Obezite tip 2 diabetes mellitus (Şeker hastalığı), hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, yağ metabolizması bozuklukları, uyku annesi, rellü, cinsel bozukluklar, kemik ve eklem sorunları, solunum sistemi bozuklukları gibi birçok hastalığa neden olmaktadır. Obezite hastalarının dış görünümleri bozulduğu için bu hastaların sosyal yaşam ve ruh sağlığı da bozulmakta, depresyon gibi birçok sorunlar ortaya çıkmaktadır. Obez hastalarda meme ve kalın barsak kanserleri gibi bazı kanser türleri daha çok görülmektedir. Vücutta yağ aram ortalama olarak kadınlarda 9625-30. Erkeklerde %1 5--20'dir.
Obezite tedavisi Nasıl Olmalıdır?
Obezite tedavisinde ı. Diyet 2. Egzersiz 3. İlaç tedavisi 4. Cerrahi tedavi seçenekleri vardır. Tedavide diyet ve egzersizin büyük rolü vardır. Öncelikle hastalar yaşam tarzını değiştirmelidir. Hastalar iyi bir beslenme eğitimi olmalı, bu konudaki yanlışları öğrenmelidir. Egzersiz mutlaka hayatın içinde yer almalıdır. Tüm bunlar yetersiz kaldığında belli grup hastalarda ilaçlar denenebilir. Ancak bunların do çoğunun ciddi yan etkileri tespit edilmiş olup, günümüzde hala çok etkili, yon etkisi az bir ilaç yoktur.
Yapılan çalışmalar göstermiştir ki morbid obezite tedavisinde cerrahi dışı yöntemlerle kalıcı kilo verme oranı %2 civandadır. Günümüzde morbid obezitenin kalıcı ve etkin tedavisi cerrahidir.
Obezite tedavisi tamamen bir ekip işidir. Endokrinoloji, genel cerrahi, psikiyatri, beslenme ve diyet uzmanlarından oluşan bir ekip hastayı değerlendirmek, tedavi yöntemini belirlemelidir.
Hangi Obez Hastalara Cerrahi Tedavi Öneriyor musunuz?
VKİ=4O kg /m2 ve üzeri olan morbid obez hastalarda ek bir yan- daş hastalık olmasa bile,
VKİ :35-40 kg/mî arasındaki obez hastalarda hipertansiyon, kalp ve damar hastalıklıları, tip 2 DM, hiperlipidemi, uyku apne sendromu vb. hastalıklardan en az birinin vardığında cerrahi tedavi endikasyonu vardır.
Cerrahi Tedavide Hangi Metotlar uygulanıyor?
Medicana International Ankara Hastanesi Obezite Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Osman Yıldırım tedavi yöntemleri hakkında bilgilendiriyor.
Kısıtlayıcı ameliyatlar:
1- Ayarlanabilir mide bandı: Komplikasyonların fazla olması ve aşırı sıvı kalorili yiyecek alındığında etkinliğini dolayı artık pek kullanılmıyor.
2- Sleeve (Tüp mide): Mide Özel zımbalarla uzunlamasına kesilerek tüp haline getirilerek daraltılır. Fizyolojik bir ameliyattır ve ileride başka bir yönteme çevrilebilir. Bu nedenle son yıllarda en popüler ameliyat olmuştur. Hem yemeyi kısıtlar hem de iştah azalmış olur.
3- Mide Katlama: Son yıllarda gündemde olan bir ameliyatın. Mide yukarıdan aşağı dikişlerle daraltılır. Komplikasyonlar az, ancak açlık hissi devam ettiği için etkisi kısıtlıdır.
4- Mide İdam: Aslında ameliyat değildir. Endoskopi ile mideye bir balon yerleştirilir ve şişirilir. Tek başına bir zayıflama metodu değildir ancak süper morbid obezitelerde bir miktar kilo verdirip ameliyatı kolaylaştırmak için ya da diğer tedavilere destek amacıyla kullanılır. Ortalama 6 ayda çıkınlaması gerekir. Delinme, mideye zarar verme, barsak tıkanıklığına neden olma gibi yan etkileri vardır.
Emilim bozucu ameliyatlar:
1- Gastrik By-Pass: Dünyada en çok yapılan ameliyattır. Hem mide küçültülür, hem de emilim yapılan ince bağırsak mesafesi azaltılmış olur. Yaşam boyu vitamin ve mineral desteği şarttır.
2- Mini Gastrik By-pass: Normal by passa göre daha kolaydır. Yaklaşık 2metre ince bağırsak, emilimde devre dışı kalır.
3- Duodenal Switch ameliyatı: Oldukça etkili ancak yapılması zor bir ameliyattır. Yaşam boyu mineral ve vitamin desteği gerekir.
4- Duodenal by pass/ sleeve gastrektami: Bir önceki ameliyata benzer, yine yaşam boyu mineral ve vitamin desteği gerekir.
Ameliyatla her şey bitiyor Mu?
Hayır, bitmiyor. Ameliyat hastaya büyük bir şans sunuyor. Hasta mutlaka kontrollerini yaptırmalı, tavsiyelere uymalı, yeni bir yaşam tarzı benimsemelidir. Diyet ve spor hayatın bir parçası olmalıdır.
Doç. Dr. Osman Yıldırım İletişim
Adres: Remzi Oğuz Arık Mah. Tunalı Hilmi Cad. Park Apt. No: 114/44
(Mado ve Ceviz in bulunduğu bina)
06680 Çankaya ANKARA
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödülAstraZeneca Türkiye, sağlıkta eşitlik ve toplumsal fayda sağlama vizyonuyla hayata geçirdiği 3 farklı projeyle İstanbul Marketing Awards 2024'te 4 ödüle birden layık görüldü.20 Aralık 2024 Cuma 15:28DİĞER HABERLER
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildiİSTİB Başkanı Ali Kopuz: - "Türkiye'nin tarımsal hasılasını yükseltmesi ve potansiyeline ulaşmasının yegane yolu teknoloji ve katma değerli ürünlerden geçiyor"20 Aralık 2024 Cuma 12:13BASIN HABERLERİ
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdiKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Süleyman Cem Akıl ve Dr. İbrahim Günaydın, 21 klinikten 42 hekimin katıldığı simülasyon yarışmasında birincilik elde etti.20 Aralık 2024 Cuma 11:58ÜNİVERSİTELER
- TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı- Komisyon Başkanı Yıldız Konal Süslü:19 Aralık 2024 Perşembe 16:58BASIN HABERLERİ
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuruSosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru yayımlandı.19 Aralık 2024 Perşembe 16:13DİĞER DUYURULAR
- Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandıAdana'da yaya geçidinde yol verme meselesi nedeniyle çıkan tartışmada bir doktoru bıçakla yaralayan otomobil sürücüsü tutuklandı.19 Aralık 2024 Perşembe 15:33BASIN HABERLERİ
- TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendiTrakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Yönetimi Topluluğu tarafından 18 Aralık Sağlık İdarecileri Günü dolayısıyla "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi.18 Aralık 2024 Çarşamba 17:03KONGRE VE KONFERANSLAR
- Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler-2024/49 konulu duyuru yayımlandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 16:10DİĞER DUYURULAR
- "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandıÜsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) ile Method Research Company tarafından gerçekleştirilen "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:58ÜNİVERSİTELER
- Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandıÇarşamba Devlet Hastanesinde yapılmaya başlanan şaşılık ameliyatı sayesinde hastalar, artık ilçe dışına gitmek zorunda kalmıyor.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:53GÖZ HASTALIKLARI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel