22 Kasım 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul11°C
  • Bursa11°C
  • Antalya15°C
  • İzmir18°C

OBEZ MİSİNİZ, HESAPLAYARAK ÖĞRENİN!

Beden kitle indeksi, vücut ağırlığının (kg olarak), boy uzunluğunun (metre cinsinden) karesine bölünmesiyle hesaplanır. Kadın ve erkekte obezite, beden kitle indeksi ile sınıflandırılır.

Obez misiniz, hesaplayarak öğrenin!

26 Ocak 2016 Salı 11:31

Ceyda ERENOĞLU / GAZETE HABERTÜRK

Dünya ve Türkiye'de hızla yayılan 'obezite cerrahisi', uzmanlara göre, obezite tedavisinde kullanılan en önemli yöntem. İstanbul Bariatrics Kliniği'nden Prof. Dr. Ahmet Türkçapar, obezite cerrahisine ilişkin bilgiler verirken, bu hastalığın artık orta yaş hastalığı olmadığına dikkat çekiyor. İstatistiklere göre ABD'de fazla kilolu 100 milyonu aşkın insan yaşıyor. Obezite cerrahisinde ilk kullanılan yöntemlerden biri, halk arasında "kelepçe" olarak biliniyor. Bu yöntem artık terk ediliyor.

"Gastrik by-pass" uygulamasında ise hastanın yediği yemeğin sindirimi azalıyor. Prof. Dr. Türkçapar, "Etkinliği daha yüksek olan bu yöntemle hastalar fazla kilolarının yüzde 70-80'lik bölümünü kaybediyor" diyor. Aşırı şişman bir hastanın "gastrik by-pass" ameliyatı ise ilk kez 2010 yılında robotik cerrahi ile yapıldı.

APOLLO ENDOSKOPİK MİDE KATLAMA OPERASYONU

Türkiye'de 2014'te ilk kez gerçekleştirilen endoskopik mide katlama uygulaması cerrahi sınırda olmayan obez hastalar için umut veren bir girişim olarak görülüyor. Yöntem, cerrahi komplikasyonlar içermiyor. Bu nedenle acısız, kesintisiz ve kansız gerçekleştiriliyor. 'Apollo endoskopik mide-katlama' ameliyatı adı verilen yöntemle, ameliyat sınırı olarak kabul edilen 40 vücut kitle endeksinin altındaki kişilere de obezite cerrahisi uygulanabiliyor. Yöntem ilk kez 3 hastaya uygulandı.

İŞTE ÖLÇME YÖNTEMİ

Beden kitle indeksi, vücut ağırlığının (kg olarak), boy uzunluğunun (metre cinsinden) karesine bölünmesiyle hesaplanır. Kadın ve erkekte obezite, beden kitle indeksi ile sınıflandırılır. Beden kitle indeksi ölçüleri şöyle:

ÇOCUĞUNUZ OBEZİTE RİSKİNE DAVETİYE ÇIKARIYOR MU?

1- Çok yemek yiyor, doymayı bilmiyorsa

2- Çok az su içiyorsa

3- Çok fazla meyve suyu içiyorsa

4- Su yerine şekerli sıvı (tatlandırılmış sıvı) tüketimini tercih ediyorsa

5- Öğün aralarında abur cubur denilen tek yönlü kalori kaynağı olan besinlerden veya boş kalori olarak adlandırılan besinlerden tüketiyorsa

6- Sevdiği besinlerde ikinci porsiyonu talep ediyorsa

7- Karbonhidrat ağırlıklı yemek seviyorsa

8- Tercihi yağlı besinlerden yana ise

9- Hiç kahvaltı etmiyorsa

10- Sık sık öğün atlıyorsa

11- Tek yönlü kalori kaynağı olan lezzet vericileri seviyorsa (soslar-mayonez gibi)

12- Az meyve, baklagil, çok şeker tüketiyorsa obezite riskine davetiye çıkardığınızdan emin olabilirsiniz.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA