15 Kasım 2024
  • Ankara6°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa13°C
  • Antalya15°C
  • İzmir16°C

OBEZ BİREYLERİN KİLO VERMESİNDE EN BÜYÜK ROL SAĞLIK ÇALIŞANINA DÜŞÜYOR

5 kıtada 11 ülkede 14.500 obeziteli birey ve 2.800 sağlık mesleği mensubunun katıldığı ACTION IO adlı çalışmanın sonuçları İskoçya’da Glasgow’daki Avrupa Obezite Kongresi’nde (ECO) açıklandı

Obez bireylerin kilo vermesinde en büyük rol sağlık çalışanına düşüyor

15 Mayıs 2019 Çarşamba 04:33


Obezite hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla Türkiye Obezite Araştırma Derneği’nin (TOAD) desteğiyle yayınlanan “Obeziteye Meydan Okuyanlar” isimli kitap da kongrede sunuldu. Kitabın yazarı Yeşim Sert Karaaslan, obezite hastası Kezban Akkurt ile birlikte kongrede deneyimlerini uluslararası katılımcılarla paylaştı

Obeziteli birey ve sağlık mesleği mensuplarının katıldığı ACTION IO (Awareness, Care, and Treatment In Obesity MaNagement – an International Observation) adlı çalışmanın global sonuçları, İskoçya Glasgow’da düzenlenen Avrupa Obezite Kongresi’nde (ECO) kamuoyuna açıklandı. Bu yıl düzenlenen kongrede “Obeziteye Meydan Okuyanlar” isimli kitabın yazarı Yeşim Sert Karaaslan ile obezite hastası Kezban Akkurt birlikte bir sunum yaparak obezite hakkındaki deneyim ve hikayelerini paylaştı. 

Yeşim Sert Karaaslan ECO’da yaptığı sunumda, Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD) ve obezite tedavisinin dünya lideri Novo Nordisk’in desteğiyle yayınlanan kitabında obezite hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmayı amaçladığını vurguladı. Yeşim Sert Karaaslan, yola çıkış noktasını şöyle anlattı: 
“Gücümün yettiğince obeziteyle mücadele eden, çocukken bu hastalığın esiri olan, umutsuzluğa düştükleri bir dönemde yanlış beslenme sonucunda obezite ile tanışan ama kabullenmeyerek sağlıklı günler için savaşma kararı alan kahramanların hayatlarını yazmak istedim. Direnen, kendiyle, toplumla savaşan, önyargıları kıran, korkan ama kaçmayan, ürken ama üstüne giden savaşçıların duygularını kaleme almaya çalıştım. İstedim ki, yola çıkmaya karar verdikten sonra ancak başardığında durulabileceğini başkaları da görsün. İstedim ki mücadele etmek için umut ve kararlılığın ne kadar itici bir güç olduğunu kitabı her eline alan hissetsin…”

Obeziteli birey Kezban Akkurt da sunumda obezite hastalığıyla tedavi sürecini ve başarıya nasıl ulaştığını anlattı. Akkurt, obezite ile mücadelesini ve sonunda ulaştığı başarıyı şöyle özetledi:
“Kilo verme sürecinde en büyük avantajım beni sürekli motive eden, pozitif enerji veren bir çevreye sahip olmamdı. Her zaman benim bu işi yapabileceğimi söyleyen, sabrımı ve başarımı takdir eden ve yanımda olan çok güzel insanlar vardı. Zaten bu süreçte, çevremizde aksini yapan, kilo verme sürecinde bizi yolumuzdan saptırmaya, moralimizi bozmaya çalışanları hiç düşünmeden hayatımızdan çıkarmamız lazım. Çünkü, en kıymetli olan biziz, hayatımızın başrolü biziz! Başarımın sırrı ne miydi? Elbette doğru tedavi ve sabır… Her şey bu iki sözcükte saklıydı.”

Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD) Başkanı Prof. Dr. Volkan Yumuk, bu yıl Glasgow’da gerçekleşen Avrupa Obezite Kongresi’nde (ECO) TOAD olarak “Obeziteye Meydan Okuyanlar” kitabını sundukları için mutlu olduklarını belirterek, şunları söyledi: 
“Obezite ve komplikasyonları dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı problemi olma özelliğini koruyor. Obezite hastalığının tedavisinde diyetisyenden psikoloğa, egzersiz uzmanından hekime tüm disiplinleri barındıran bir ekip birlikte görev yapmalıdır. Obeziteyle mücadele, hükümetler, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, endüstri ve medya gibi bileşenlerin ortaklığıyla hızlanarak devam etmelidir. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de obeziteli bireyler önyargılarla karşılaşıyor. Biz doktorlara bu noktada çok önemli görevler düşüyor. ECO’da da obeziteli bireyler konusundaki deneyimlerimizi paylaştığımız için mutluyuz.”

OBEZİTENİN TEDAVİSİNİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER ORTAYA ÇIKARILIYOR

Glasgow’da açıklanan ACTION IO (Awareness, Care, and Treatment In Obesity MaNagement – an International Observation) adlı çalışmanın global sonuçlarına göre, her 10 obeziteli bireyden 8’i kilo verme sorumluluğunun kendilerine ait olduğunu düşünüyor. Bu yüzden de kilo vermeye çalışmaya başladıktan ancak 6 yıl sonra bir sağlık çalışanına başvuruyor. Bu bulgular, dünyada ve Avrupa’da pek çok tıp derneğinin obeziteyi bir hastalık olarak kabul etmeye başladığı bir dönemde ortaya çıksa da obezitenin tedavi edilme şekli ve tedavinin sonuçları hala büyük değişkenlik gösteriyor. 

ACTION IO çalışması kapsamında 5 kıta 11 ülkede 14.500 obeziteli bireye ve 2.800 sağlık mesleği mensubuna sorular yöneltildi. Obeziteli bireyleri ve hekimleri kapsayan ACTION IO çalışmasıyla algılar, tavırlar, davranışlar ve obezitenin etkili şekilde tedavi edilmesinin önündeki olası engellerin tespit edilmesi amaçlandı. Çalışmanın sonuçlarının bugün Avrupa Obezite Kongresi (ECO) sırasında açıklanmasıyla obezite tedavisinin önündeki temel engeller ilk defa gerçek anlamda uluslararası bir ölçekte incelendi. Çalışmanın sonuçlarında öne çıkan başlıklar şunlar oldu:
•    Sağlık mesleği mensuplarının %71’i obez bireylerin kilo vermeye ilgi duymadıklarını beyan etmiş, buna karşılık bu obez bireylerin yalnızca %7’si kilo vermeye ilgi duymadıklarını bildirmiştir. Buna göre kilo vermeye ilgi duyma algısında net bir fark bulunmaktadır. 
•    Obeziteli bireylerin %81’i geçmişte en az bir defa kilo vermek için ciddi çaba göstermişse de sağlık mesleği mensupları, hastalarının yalnızca %35’inin böyle bir çabaları olduğuna inanmaktadır. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA