23 Aralık 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa4°C
  • Antalya11°C
  • İzmir11°C

OBAMA’NIN SAĞLIK REFORMU 7 MİLYON HEDEFİNİ BULDU

Yedi milyon Amerikalı tanınan süre içinde sağlık sigortası almak için başvurularını tamamlarken Başkan Obama ilk haftalarda yaşanan kayıt skandalına rağmen başvuru sayısında büyük artış kaydedildiğini açıkladı

Obama’nın Sağlık Reformu 7 Milyon Hedefini Buldu

02 Nisan 2014 Çarşamba 09:38

Başkan Barack Obama, kendi adıyla anılan sağlık reformu çerçevesinde sağlık sigortası başvurusunda bulunan Amerikalı sayısının 7 milyon 100 bine ulaştığını bildirdi.

Obama yasanın ilk yürürlüğe girdiği haftalarda yaşanan kayıt skandalına rağmen kayıtlı sigortalı sayısında büyük bir artış kaydedildiğinin altını çizdi. Yeni reformun sağlık sistemindeki arızaları gidermediğine dikkati çeken Obama, en azından daha iyi duruma getirdiğini savundu.

Cumhuriyetçi Partili muhalefet, Beyaz Saray'ı tekrar ele geçirmeleri durumunda yasayı iptal etmekle tehdit ediyordu. Ancak Obama, artık geri dönüşün anlamsız olacağını belirtti.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jay Carney de, Obama'dan önce yaptığı açıklamada  yönetimin 31 Mart 2014’e kadar 7 milyon kişinin sigorta için başvurmasını hedeflediğini ve bu hedefe ulaştıklarını belirtti. Carney, sigortaya başvuranların %40'ına yakınının ulaşması zor olarak bilinen genç ve sağlıklı kişiler olduğunu tahmin ettiklerinin de altını çizdi.

Ancak Kongre’nin  yasayı kabul etmesinin üzerinden dört yıl geçmiş olmasına ve sigortaya yedi milyon kişi başvurmuş olmasına rağmen, sağlık sigortası reformu halen tartışılmaya devam ediyor.
 
Amerikalılar'ın birçoğu sağlık sigortalarını çalıştıkları işyeri üzerinden temin ediyorlar. Ancak sağlık sigortası olmayanların sigorta başvurusu yapmaları için 31 Mart son gündü. Reformdan faydalanmayanlar, önümüzdeki yıl vergi iadelerini yaparken gelirlerinin yüzde biri oranında bir ceza ödemekle yükümlüler.  
 
Kongre’nin 2010 yılında kabul ettiği ancak henüz yeni yürürlüğe giren sağlık reformu yasa tasarısı Başkan Obama’nın en önemli girişimi sayılıyor.
 
Reforma destek verenler sadece Demokratlardı, Cumhuriyetçilerin hemen hepsi karşı çıkmışlardı. Özellikle de reformun sağlık sigortası satın almayı zorunlu kılan kısmına karşı çıkan Cumhuriyetçiler, bunun kişisel hak ve özgürlüklerin ihlali olduğunu savunuyorlar.
 
Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi “Obamacare” olarak da bilinen sağlık reformu yasa tasarısını iptal edebilmek için tam 50 kez oylamaya sundular fakat Demokratların çoğunlukta olduğu Senato’dan geçiremediler.  
 
Yeni sağlık sigortasına kayıtlar geçtiğimiz Ekim ayında başlamıştı. Ancak Federal hükümetin internet sitesindeki teknik sorunlar nedeniyle birçok kişi giriş yapamamış  bu da kayıtlarda gecikme yaşanmasına neden olmuştu. Internet sitesindeki sorunların giderilmesiyle birlikte sigortaya kaydolanların sayısı da hızlı bir artış gösterdi.   
 
Senato Demokrat Parti lideri Harry Reid, sağlık reformunun sigortası olmayan birçok insanı kapsayacak olmasını olumlu karşıladığını belirtirken “ Sigortanın halka açılımı sorunluydu ama o zamandan bu yana bakın neler oldu. Milyonlarca insan başvurdu.”  Dedi.
 
Anketler, Amerikan halkının çoğunluğunun Obamacare adlı sağlık reformuna karşı olduklarını gösteriyor. Ancak birçok kişi de yeni yasanın getirdiği reformlardan memnun. Örneğin yeni yasa ile birlikte özel sağlık sigortaları daha önce var olan rahatsızlıklardan ötürü hastaları sigorta etmekten kaçınamayacak.
 
Reformun amacı sağlık sigortası olmayan insan sayısını azaltmak. Tahminlere göre 2016 yılına kadar toplam 25 milyon kişi sağlık sigortası sahibi olacak. Fakat buna rağmen bazı eyaletlerin dar gelirlilere sigorta hizmeti sunmamasından dolayı ülke nüfusunun yüzde dokuzunun sağlık reformundan faydalanamayacağı tahmin ediliyor.
 
Anayasa Mahkemesi 2012 yılında sağlık reformununun geçerliliğini onaylamasına rağmen, reformun bazı bölümleri yerel mahkemelerde açılan davalarda görüşülmeye devam ediyor. Bu davalardan bir tanesi de özel bir işyerinin dini sebeplerden ötürü bayan çalışanlarına sağlık sigortalarında aile planlaması seçeneğini sunmak istememesi üzerine. Anayasa mahkemesine giden davada kararın Haziran ayında verilmesi bekleniyor.

 

kaynak: amerikaninsesi.com

Yorumlar
SON DAKİKA