07 Ocak 2025
  • Ankara-2°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa3°C
  • Antalya9°C
  • İzmir10°C

NÜFUS YAŞLANIYOR ALZHEİMER ARTIYOR

Alzheimer hastalığının dünyada giderek artan yaşlı nüfus nedeniyle her geçen sene artıyor!

Nüfus yaşlanıyor Alzheimer artıyor

03 Mart 2014 Pazartesi 17:48

Alzheimer Derneği Genel Sekreteri ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Davranış Nörolojisi ve Hareket Bozuklukları Birimi Öğretim Üyesi Dr. Haşmet Hanağası, alzheimer hastalığının dünyada giderek artan yaşlı nüfus nedeniyle her geçen yıl daha büyük bir sağlık problemine dönüştüğünü söyledi. Trabzon'da düzenlenen Ulusal Farmakoloji Kongresi'ne katılan Hanağası, alzheimer hastalığının 65 yaşından sonra görülen en sık bunama nedeni olduğunu belirterek, Alzheimer 65 yaş üstündeki hastalarla yapılan çalışmalarda tüm bunama nedenlerinin yaklaşık 3'te 2'sinin oluşturduğunu kaydetti.

Hanağası, Alzheimer hastalığının, dünyada giderek artan yaşlı nüfus nedeniyle her geçen yıl daha büyük bir sağlık problemi olarak karşımıza çıktığını ifade ederek, "Bu artış büyük oranda gelişmekte olan ülkelerde olacak. Şimdiye kadar alzheimer için kanıtlanmış en önemli risk faktörü yaştır. Alzheimerin görülme sıklığı 65-70 yaşları arasında yüzde 4-5 iken, her 5 yılda bir katlanarak, artarak 90'lı yaşlarda yüzde 50'ye kadar ulaşır. Tamamı kesin olmamakla beraber alzheimer için diğer risk faktörleri arasında kadın cinsiyet, düşük eğitim, ailede bunama, down sendromu öyküsü, kafa travması, öz geçmişte tedavi gerektiren depresyon, hipertansiyon, inme gibi koroner hastalıklar ile diyabet ve obezite gibi nedenler sayılabilir" diye konuştu.

Hanağası, klinik olarak alzheimerin, başta bellek olmak üzere tüm düşünce işlevlerini etkileyerek, hastaların geçen zaman içinde günlük yaşam aktivitelerinde giderek daha bağımlı hale geldiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Hastalığın son evresinde hastalar tamamıyla bakım hastası halindedir. Klinik bulgulara sıklıkla nöropsikiyatrik-davranışsal semptomlar da eşlik eder. Yürüme bozukluğu ve nöbetler hastalığın geç evrelerine kadar görülmezler. Günümüzde alzheimer hastalığı için elimizdeki tedavi seçenekleri sınırlıdır. Ayrıca kullanılan ilaçlar hastalığın nedenleri ve ilerlemesinden çok sonuçlarına etki eder gibi gözükmektedirler. Alzheimer hastalarında depresyon, halüsinasyon, hezeyan, uykusuzluk gibi nöropsikiyatrik davranışsal semptomlar sıklıkla görülür. Alzheimer hastalıklarda davranışsal semptomlara yönelik ilaçları seçerken çok dikkatli olunmalıdır." Son yıllarda alzheimer tedavisinde kullanılan ilaçların maliyetleri konusunda Türkiye ve dünyada yoğun tartışmalar yaşandığına dikkati çeken Hanağası, "Bu ilaçların maliyetlerinin tedavideki yararları ile karşılaştırılınca çok fazla olmadığı konusunda fikirler ve yayınlar vardır. Dünya genelinde 25 milyondan fazla olan alzheimerli hastaların sayısının 2050 yılında 100 milyonu geçeceği tahmin edilmektedir.

Önümüzdeki yıllarda alzheimer hastalığının tedavisi kadar koruyucu tedavi yaklaşımları da önemli yer tutacaktır."

Hanağası, alzheimer hastalığı için risk faktörleri bulunan bireylerin belirlenerek kişiye özgü tedavi yaklaşımlarının yakın gelecekte geliştirileceğini kaydetti.

Yorumlar
SON DAKİKA