NOVO NORDİSK'TEN DÜNYA OBEZİTE GÜNÜ'NDE 90-100 KAMPANYASI
Novo Nordisk, Dünya Obezite Günü'nde "90-100" kampanyasını başlattığını duyurdu.

04 Mart 2025 Salı 12:48
Novo Nordisk Türkiye Kıdemli Klinik, Medikal ve Ruhsat Direktörü Ömer Buğra Bahadır: "Kampanyamızla, obezitenin kronik bir sağlık meselesi olduğunun altını çizerken, herkesin kolayca bel çevresi ölçümüyle kendi riskini değerlendirebileceğini ve hekime başvurmanın önemini anlatmayı hedefliyoruz"
Şirketten yapılan açıklamaya göre, kampanya, obezitenin estetik kaygıların ötesinde sağlığa etkilerine dikkati çekerek toplumsal farkındalığı artırmayı hedefliyor.
Kadınlarda 90 santimetre (cm), erkeklerde 100 cm'yi aşan bel çevresi ölçümü, kalp hastalıklarından diyabete, karaciğer yağlanmasından uyku apnesine kadar birçok sağlık riskine işaret ediyor.
Obezite, yalnızca bireysel bir sağlık sorunu olmanın ötesinde, küresel ölçekte giderek büyüyen bir halk sağlığı krizine dönüşüyor.
Dünya genelinde her yıl milyonlarca insan, obeziteye bağlı sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybediyor.
200'den fazla olası sağlık komplikasyonuyla ilişkilendirilen ve tip 2 diyabetle kardiyovasküler hastalıklar gibi yaşam süresi ve yaşam kalitesini etkileyebilecek hastalıklara zemin hazırlayan obezite, toplumda hala yalnızca estetik bir mesele olarak görülüyor. Oysaki bilimsel araştırmalar, obezitenin basit bir irade meselesi değil; biyolojik, çevresel ve genetik faktörlerin iç içe geçtiği kronik bir hastalık olduğunu kanıtlıyor.
Şirket, obezite konusundaki farkındalığı artırmak amacıyla geçen yıl 4 Mart Dünya Obezite Günü'nde "Bu İş Sandığından Büyük" kampanyasını başlatmıştı.
Kampanya boyunca Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD) ile hayata geçirilen etkili projelerle obeziteye dair farkındalığı artırmak ve toplumsal algıyı değiştirmek için önemli adımlar atıldı.
Bu yıl ise şirket, aynı mesajı ileten kampanyayla obezitenin sadece dış görünüşten ibaret olmadığını, sağlığa etkilerinin estetik kaygıların çok ötesinde olduğunu vurguluyor.
- Obezite birçok hastalık için de zemin hazırlayabiliyor
Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir hastalık olarak kabul edilen obezite, ciddi, ilerleyici ve kronik bir sağlık sorunu.
Obezite, sadece diyabet değil, kalp ve karaciğer hastalıkları, kanserler ve daha birçok hastalık için de zemin hazırlayabiliyor.
Ayrıca, obeziteyle yaşayan bireyler sıklıkla damgalanma, ayrımcılık ve ruh sağlığı sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor. Son 50 yılda obezite oranı dünya genelinde yaklaşık 3 katına çıktı ve eğer mevcut eğilimler devam ederse, 2035'e kadar dünya nüfusunun yarısından fazlası fazla kilolu veya obez olacak.
Örgütün 2024 raporu, Türkiye'nin obezitenin en hızlı arttığı ülkelerden biri olduğunu ortaya koyuyor. Raporda, 2060'a kadar dünya genelinde fazla kilolu ve obez oranı yüzde 70'e, Türkiye'de ise yüzde 94 gibi endişe verici bir seviyeye ulaşabileceği öngörülüyor.
Kampanya, 90-100 değerini toplum tarafından bilinen ve hatırlanan bir eşik haline getirmeyi amaçlıyor.
Bu sayede bireyler kendi sağlık durumlarını kolayca değerlendirebilecek ve obezitenin yol açabileceği hastalıklardan korunmak için erken adım atabilecek.
- "Obezite bir irade meselesi değil, tıbbi yönetim gerektiriyor"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Novo Nordisk Türkiye Kıdemli Klinik, Medikal ve Ruhsat Direktörü Ömer Buğra Bahadır, obezitenin, sadece dış görünüşle ilgili bir konu olmadığını vurgulayarak, vücuttaki tüm organ sistemlerini etkileyen, ciddi sağlık sonuçları olan kronik bir hastalık olduğunu aktardı.
Toplumda birçok kişinin obeziteyi irade eksikliğiyle ilişkilendirerek hekime danışmaktan kaçındığına dikkati çeken Bahadır, "Novo Nordisk olarak, bilimsel verilere dayalı yaklaşımlarla obezitenin bir irade meselesi değil, tıbbi yönetim gerektiren bir hastalık olduğunu vurguluyoruz. 90-100 kampanyamızla, obezitenin kronik bir sağlık meselesi olduğunun altını çizerken, herkesin kolayca bel çevresi ölçümüyle kendi riskini değerlendirebileceğini ve hekime başvurmanın önemini anlatmayı hedefliyoruz. Bel çevresi ölçüsünün artmasıyla kendini gösteren abdominal obezite, diyabet, hipertansiyon ve kalp-damar hastalıklarıyla doğrudan bağlantılıdır." ifadelerini kullandı.
Bahadır, obezitenin görmezden gelinmemesi gereken bir hastalık olduğuna işaret ederek, bireylerin bir hekime başvurarak bilimsel ve kişiye özel çözümler aramasının hayati önem taşıdığını kaydetti.
Obezite evresinin ilerledikçe, yaşam beklentisinin azaldığının bilindiğini anlatan Bahadır, "Ancak obeziteyle mücadelenin önündeki en büyük engellerden biri farkındalık eksikliği. Türkiye'de yapılan bir araştırmaya göre, obeziteli bireylerin sadece yüzde 57'si obezitenin kronik bir hastalık olduğunun farkında. Yani toplumun neredeyse yarısı, bu sessiz tehdidin farkında bile değil. Obeziteyi sadece bir kilo meselesi olarak görmek, bu sağlık krizini daha da derinleştiriyor." değerlendirmesinde bulundu.
Bahadır, kampanyayla vermek istedikleri en önemli mesajın obeziteyi hafife almamak olduğuna işaret ederek, "Sağlığınızı korumak için bel çevrenizi ölçün, risklerinizi değerlendirin ve en önemlisi, bir hekime danışmaktan çekinmeyin. Erken tanı ve tıbbi destek, obezitenin yol açabileceği ciddi hastalıkları önlemenin en etkili yollarından biridir." şeklinde görüş belirtti.

İstanbul'da "Masa Tenisi Otizm Farkındalık Turnuvası" düzenlendiİstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile "Dünya Otizm Farkındalık Ayı" etkinlikleri kapsamında "Masa Tenisi Otizm Farkındalık Turnuvası" düzenlendi.15 Nisan 2025 Salı 13:53SAĞLIK BAKANLIĞI
Elektronik sigaralar gençler için ciddi sağlık riski taşıyorBayındır Söğütözü Hastanesi Pediatri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Müge Toyran:15 Nisan 2025 Salı 13:53GÖĞÜS HASTALIKLARI
Samsun'un turizm hedefi 2 milyonu aşkın turist ve 400 milyon dolar gelirSamsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Süleyman Demirtaş, Samsun Turizm Master Planı doğrultusunda, 2 milyon 200 bin turist ve 400 milyon dolar turizm geliri hedeflediklerini söyledi.15 Nisan 2025 Salı 13:48SAĞLIK TURİZMİ
Harran Üniversitesinde akciğer hastalıklarıyla mücadelede yenilikçi yöntemler kullanılıyorŞanlıurfa'da Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalında uygulanan bronkoskopi ve EBUS (Endobronşiyal Ultrasonografi) işlemleriyle akciğer hastalıklarında erken ve etkili tanı koymak mümkün hale geldi.15 Nisan 2025 Salı 13:33GÖĞÜS HASTALIKLARI
BM'den Sudan'daki çatışmaların bölgesel istikrarsızlığa etkisini önlemek için "acil küresel eylem" çağrısıBirleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Sudan'da üçüncü yılına giren çatışmaların daha büyük bölgesel istikrarsızlığa neden olmasını önlemek için acil küresel eylem çağrısında bulundu.15 Nisan 2025 Salı 13:23BASIN HABERLERİ
Nijerya, her yıl sağlık turizmi nedeniyle yaklaşık 2 milyar dolar kaybediyorNijerya Sağlık ve Sosyal Refah Koordinasyon Bakanı Muhammad Ali Pate, sağlık turizmi nedeniyle her yıl yaklaşık 2 milyar dolar kaybettiklerini bildirdi.15 Nisan 2025 Salı 13:23SAĞLIK TURİZMİ
Sağlık Bakanlığından "Doğal Olan Normal Doğum" farkındalık kampanyasına ilişkin açıklama:Sağlık Bakanlığı, kadınların doğum şekline yönelik bir değerlendirme ya da dayatmanın yapılmadığını, bilimsel veriler ışığında normal doğumun faydalarına yönelik toplumsal farkındalık oluşturmayı amaçlayan çalışmaların yürütüldüğünü bildirdi.15 Nisan 2025 Salı 12:43SAĞLIK BAKANLIĞI
"Samsun Genç Girişim Zirvesi" 24 okuldan 120 öğrencinin katılımıyla başladıSamsun'da teknoloji, savunma sanayi, sağlık, tarım, hayvancılık, turizm, eğitim ve otomotiv gibi alanlarda düzenlenen "Samsun Genç Girişim Zirvesi" başladı.15 Nisan 2025 Salı 12:38BASIN HABERLERİ
Gazze'de hastanelere ilaç ve tıbbi malzeme tedariki için İsrail'e baskı yapılması çağrısıGazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı, hastanelere ilaç ve tıbbi malzeme tedariki için İsrail'e baskı yapılması çağrısında bulundu.15 Nisan 2025 Salı 12:08DÜNYADA SAĞLIK
Yumuşak doku kanserinde erken teşhis, hastalığın seyrini değiştirebiliyorMedical Point Gaziantep Hastanesinde sarkom tedavisine yönelik klinik araştırmalar ve yenilikçi tedavi protokolleri üzerine çalışmalar sürüyor.15 Nisan 2025 Salı 11:58TIBBİ-RADYASYON ONKOLOJİSİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel