10 Ocak 2025
  • Ankara4°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa11°C
  • Antalya12°C
  • İzmir14°C

NEŞTERSİZ KALP AMELİYATI! MANİSA'DA İLK KEZ YAPILDI...

Hastanesinde yatan bir hastanın kalp karıncıkları arasındaki bölmedeki doğuştan delik olan zarını, neştersiz bir operasyonla onardıklarını bildirdi.

Neştersiz kalp ameliyatı! Manisa'da ilk kez yapıldı...

02 Ağustos 2010 Pazartesi 00:21

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Talat Tavlı, CBÜ Hastanesinde yatan bir hastanın kalp karıncıkları arasındaki bölmedeki doğuştan delik olan zarını, neştersiz bir operasyonla onardıklarını bildirdi.

Gazetecilere bilgi veren Tavlı, Fatma Erdoğan (31) isimli hastanın nefes darlığı, çarpıntı, halsizlik, ağzında ve ellerinde morarma yakınmaları ile hastaneye geldiğini, daha önce gittiği doktorların ameliyat olacağını söylemesi üzerine tedavisine devam etmekten korktuğunu aktardı.

AMELİYAT KORKUSUYLA TRAVMA GEÇİRDİ
Hastanın ameliyat korkusu yüzünden travma geçirdiğini ifade eden Tavlı, kendilerinin Türkiye'de 2 ya da 3 merkezde yapılabilen kalp karıncıkları arası zar deliğini kalp kataterizasyonu (anjiyo) yöntemiyle hastayı sağlığına kavuşturduklarını söyledi.

Hastaya yapılan tetkikler sonucunda, ''Ventriküler Septal Defekt'' teşhisi konulduğunu ifade eden Tavlı, son dönemde gelişen teknolojinin artık bu tür operasyonları mümkün kıldığını belirtti.

Kalp deliğinin ameliyatsız kapatılması vakalarının, sıklıkla çocuklarda görüldüğünü ifade eden Tavlı, şöyle konuştu:

''Yapılan operasyonun ise bu vakalarla karıştırılmaması gerekir. Bu, erişkin yaşta yeni saptanmış doğuştan kalp deliği olan bir vakadır. Daha nadir olarak karşılaştığımız bir durumdur. Çünkü çocukluk çağlarında bu vakalar tanındığında, kapatılma işlemi uygulanıyor. Erişkin yaşlarda ise çok nadir olarak görülmektedir. Hastamızda da 7 milimetrelik karıncıklar arası deliğin bulunması, bu yaşa kadar da semptomsuz ve belirtisiz seyretmesi ise diğer bir şaşırtıcı durum olarak karşımıza çıkmıştır. CBÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Bölümü ekibi olarak benim başkanlığımda, Yardımcı Doç. Dr. Ozan Ütük ile birlikte 45 dakika süren bir operasyonla hastamızı sağlığına kavuşturduk.''

Kulakçıklar arasındaki deliklerin (Atrial Septal Defekt) daha önce birkaç vakada başarı ile kapatıldığını, ancak ''Ventriküler Septal Defekt''in CBÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde ve Manisa'da ilk defa yapıldığını bildiren Tavlı, bu tür neştersiz operasyonda, hastanın bir gün sonra taburcu edildiğini kaydetti.

Başarılı bir operasyonla sağlığına kavuşan Fatma Erdoğan, ameliyat sonrasında kendisini yeniden doğmuş gibi hissettiğini belirterek, ''Ameliyat olacağım söylendiğinde çok strese girmiştim. Uykularım kaçmıştı. Kansız, neştersiz ve ameliyat izi olmadan bu operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Talat Tavlı ve ekibine teşekkür ederim'' dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA