22 Aralık 2024
  • Ankara4°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa5°C
  • Antalya13°C
  • İzmir9°C

MYANMAR-BANGLADEŞ SINIRINDAKİ ARAKANLI MÜLTECİLER ZOR KOŞULLARDA YAŞIYOR

Myanmar'dan Bangladeş'e kaçan Arakanlı mültecilerin, yaşanan çatışmaların ardından Myanmar-Bangladeş sınırındaki bölgede, açık havada ve zor şartlar altında yaşamak zorunda kaldığı bildirildi.

Myanmar-Bangladeş sınırındaki Arakanlı mülteciler zor koşullarda yaşıyor

25 Ocak 2023 Çarşamba 18:32

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Naikhongchhari alt bölge yöneticisi Romen Sharma, 1000'den fazla Arakanlı Müslüman'ın, Bangladeş Ghumdhum-Tumbru sınırında, yerel yönetimin gözetiminde yaşadığını belirtti.

Sharma, "Bangladeş sınır muhafızları, polis ve diğer yerel yetkililer onlarla ilgileniyor. Şu anda güvendeler." dedi.

Bangladeş'in güney doğusunda bulunan Bandarban'ın Naikhongchhari sınır bölgesinde yaşayan 4 çocuk babası Mohammad Solim, 18 Ocak'ta Ghumdhum-Tumbru sınırında yaşanan çatışma ile ilgili AA muhabirine konuştu.

Solim, "Evlerimiz tamamen yandı, basit temel ihtiyaçlardan bile yoksun halde açık havada yaşamak zorunda kaldık." ifadelerini kullandı.

Soğuk hava koşulları nedeniyle acil gıda ve sağlık yardımına gereksinim olduğunu dile getiren Solim, aile üyelerinin çoğunun yüksek ateş ve öksürük şikayetleri olduğunu belirtti.

Yaşadığı çadırın yanması sonrasında komşularının yardımıyla bölgeye getirilen 70 yaşındaki Abdul Ali, "Bu dünya, yaşadığımız krize kalıcı bir çözüm bulamıyor mu? Bizden sonrakiler de aynı kötü durumları mı yaşayacak?" diye sordu.

Öte yandan bazı uluslararası sivil toplum kuruluşlarının sığınma, gıda ve ilaca ihtiyaç duyanlara yardım malzemeleri dağıttığı ifade ediliyor.

Bangladeş'in güneydoğusundaki Bandarban semtinin Ghumdhum-Tumbru sınırında 18 Ocak'ta Myanmarlı iki silahlı grup arasında çatışma çıkmış, 1 kişi ölmüş ve birkaç kişi yaralanmıştı.

- Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçilerin uyguladıkları kitlesel şiddetten kaçan 1 milyona yakın kişi, komşu ülke Bangladeş'e sığınmıştı.

Çok sayıda Arakanlı Müslüman, Bangladeş'in Cox's Bazar bölgesindeki aşırı kalabalık mülteci kamplarından kaçarak diğer Müslüman ülkelere gitmek için hayatlarını tehlikeye atıp derme çatma teknelerle denize açılıyor.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA