22 Aralık 2024
  • Ankara6°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa7°C
  • Antalya17°C
  • İzmir13°C

MUĞLA EAH’TA İLK ‘BAKLOFEN POMPASI’ AMELİYATI YAPILDI

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilk defa "Baklofen Pompası Ameliyatı" Beyin ve Sinir Cerrahisi ekibi tarafından yapıldı.

Muğla Eah’ta İlk ‘Baklofen Pompası’ Ameliyatı Yapıldı

13 Ağustos 2024 Salı 16:58

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilk defa "Baklofen Pompası Ameliyatı" Beyin ve Sinir Cerrahisi ekibi tarafından yapıldı.

Bütün vücutta kasılmaları sebebiyle değerlendirilen, uzun yıllar kullandığı ilaç tedavisine yanıt izlenmediği belirlenen 20 yaşındaki hasta, Beyin Cerrahisi uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Güven Gürsoy, Nöroloji uzmanı Prof. Dr. Vedat Semai Bek ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Aydoğmuş tarafından multidisipliner olarak değerlendirilerek ilaç test dozu uygulaması sonrası ameliyat kararı verilirken, Anestezi uzmanı Dr. Buket Kapçak ile birlikte opere edildi. Ameliyat sonrası tedavi ve bakım hizmetleri kapsamında Beyin ve Sinir Cerrahisi doktor, hemşire ve tıbbi personelleri önemli rol oynadı.

Baklofen pompası, serebral palsi ve multiple skleroz (MS) gibi hastalıklarda kol, bacak ve gövdede kasılmaların geliştiği, ilaç tedavisine cevapsız istemsiz katılıkların tedavisinde kullanılan, omurilik içine otomatik ilaç salınımı sağlayan bir cihazdır. Ortaya çıkan ciddi kasılmalar kol ve bacak eklemlerinde hareket sorununa yol açarak oturma, yemek yeme, hatta kişisel ihtiyaçların giderilmesinde engellere sebep olmaktadır. Baklofen pompası bu kasılmaları neredeyse tama yakın gidermekte olup hastaların bakımı ve yaşam konforunun artmasında fayda sağlamaktadır. Fonksiyonel nöroşirurjinin önemli ameliyatlarından biri olmakla birlikte beyin cerrahisi, nöroloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanlarınca multidisipliner olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Hastanemizde ilk kez yapılan bu ameliyat neticesinde hastamızın yıllardır olan kasılmaları belirgin olarak düzelmiş, yaşam konforuna katkı sağlamıştır.

Başarılı geçen işlem sonrası Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan ve Başhekim yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Fatih Alaşan hastaya geçmiş olsun ziyaretinde bulunarak hastanın durumu klinik seyri ve takibi hakkında hekimlerden bilgi aldı. Başhekim Togan, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesinde böylesi özellikli işlemlerin gerçekleştirilebildiğinin altını çizerek emeği geçen tüm ekibe teşekkür etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA