04 Temmuz 2024
  • Ankara32°C
  • İstanbul26°C
  • Bursa26°C
  • Antalya30°C
  • İzmir30°C

MUĞLA EAH BAŞHEKİMİ TOGAN’DAN ’SICAK’ UYARISI

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan, yaz aylarında artan sıcaklıkların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine karşı...

Muğla Eah Başhekimi Togan’dan ’Sıcak’ Uyarısı

04 Temmuz 2024 Perşembe 12:58

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan, yaz aylarında artan sıcaklıkların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine karşı vatandaşları uyardı. Prof. Dr. Togan, sıcak havalarda vücuttaki su kaybının artması nedeniyle bol su tüketiminin önemine dikkat çekti. Sıvı kaybının böbrek yetmezliğine, bilinç bulanıklığına, halsizlik ve yorgunluk hissine, baş ağrısına, vücutta uyuşukluğa, idrarın koyu renkte olmasına, baş dönmesine ve kabızlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Kronik hastalığı olan vatandaşların öğle saatlerinde güneşe maruz kalmamaları, bol sıvı tüketmeleri ve güneşin yoğun olduğu saatlerde dinlenmeleri gerektiğini vurgulayan Togan, besinlerin çabuk bozulacağına ve açıkta satılan gıdaların özellikle tavuk ve et ürünlerinin gıda zehirlenmelerine yol açabileceğine dikkat çekti. Meyve ve sebzelerin iyi yıkanarak tüketilmesi, et ve süt ürünlerinin uygun saklama şartlarında muhafaza edilmesi ve açıkta satılan gıda ürünlerinin uygun şekilde hazırlanıp tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Gıda zehirlenmeleri durumunda hekim tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Togan, bilinçsiz antibiyotik kullanımının önlenmesi için hastaların deneyimli hekimlerin tavsiyelerini almasının önemini vurguladı.

Güneş çarpmasına karşı alınacak önlemler arasında özellikle öğle saatlerinde açık alanlarda gezilmemesi, zorunlu durumlarda şapka takılması, gölgede yürünmesi, bol su tüketilmesi ve muhtemel bir hastalık durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Togan, 39 derece ve üzeri vücut sıcaklığı, sıcak ve kuru cilt, yoğun terleme, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma durumlarında vücuttaki sıvı dengesinin sağlanmasının önemine dikkat çekti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA