14 Kasım 2024
  • Ankara9°C
  • İstanbul12°C
  • Bursa15°C
  • Antalya19°C
  • İzmir17°C

MÜEZZİNOĞLU: "BÜYÜK ŞEHİRLERDE YENİ YATAK KAPASİTESİ VE KADRO AÇILMAYACAK"

Müezzinoğlu, "Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Konya'ya özel sektöre yeni yatak kapasitesi veya kadro açamayacağımızı buradan bilmelerini isteriz." dedi.

Müezzinoğlu: "Büyük şehirlerde yeni yatak kapasitesi ve kadro açılmayacak"

11 Haziran 2014 Çarşamba 14:48

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı kurulacağını belirterek "İlk aşamada 6 enstitü kuracağız. Bu yıl sonuna kadar Türkiye Kanser Enstitüsünü ve Türkiye Sağlık Akreditasyon Enstitüsünü kurmuş olacağız" dedi.

Müezzinoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesinin açılışına katıldı. Müezzinoğlu, törende yaptığı konuşmada, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın, insanı yücelt ki devlet yücelsin" ilkesinden hareketle insanı merkeze aldıklarını, Türkiye'deki sağlık sisteminin ulaştığı noktayı yakalamada bu anlayışın ve üniversite hocalarının katkısının büyük olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin sağlık turizmi için sahip olduğu potansiyele işaret eden Müezzinoğlu, ülkenin vizyonu ve altyapısıyla daha iyi noktalara ulaşacağını belirtti.

-Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı-

Sağlık alanında yapılacak atılımlara da değinen Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Bakanlar Kurulunun imzasından çıktı, muhtemelen yarın da Meclis'e havale edeceğiz. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığını kuruyoruz, ilk aşamada 6 enstitü kuracağız. Bu yıl sonuna kadar Türkiye Kanser Enstitüsünü ve Türkiye Sağlık Akreditasyon Enstitüsünü kurmuş olacağız. İstiyoruz ki Türkiye artık sağlık Ar-Ge dinamiklerini de güçlü hale getirsin ve sağlık Ar-Ge'sinde özellikle Kanser, Anne Çocuk ve Ergen Sağlığı, Kronik Hastalıklar Enstitüsü gibi, 3 yıl içinde tamamını kurmayı planladığımız bir yol haritasını inşallah bu dönem Meclis kapanmadan yani haziran ayı içinde yasalaştırmayı düşünüyoruz. Bunu başardığımızda Türkiye bilimsel anlamda dünya ile yarışabilecek standartların da peşinde koşma gayretinde olacak."

Müezzinoğlu, üniversitelerin bu bağlamda büyük öneme sahip olduğunu, açılışı yapılan hastanenin Ankara'ya katkı sağlayacağını ve yeni kurulacak şehir hastaneleriyle de başkente yakışan seviyenin yakalanacağını söyledi.

-Üniversite hastanelerinin sorunları-

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş de, 42 milyon liraya mal olan, yeni yapılan çocuk hastanesiyle tıp fakültesinin 19. binasının açıldığını bildirdi.

Konuşmasında üniversite hastanelerinin sorunlarına da değinen İbiş, daha çok komplike hastalara bakıldığı için bu hastanelerde maliyetin arttığını ifade etti.

Sağlık uygulama tebliği (SUT) fiyatları artmadığı için sıkıntılar yaşadıklarını aktaran İbiş, üniversite hastanelerinin ödediği denge tazminatının büyük bir yük olduğunu savundu.

Konuşmalardan sonra Müezzinoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve üniversite yetkilileri çocuk hastanesini hizmete açtı.

Özel hastanelere verilecek kadrolar

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, özel bir hastanenin açılışında yaptığı konuşmada da 10 yıl önce özel hastanelere sadece parası olanların gidebildiğini, sağlığa hakkaniyetli ulaşım anlayışından hareketle gelinen noktada bu durumun değiştiğini bildirdi.

Türkiye'de doktor ve hemşire sayısı, kişi başına sağlık harcaması gelişmiş ülkelerin üçte biri oranında olmasına rağmen, sağlık hizmetlerinden memnuniyetin yüzde 75 olduğunu, bunu yakalayan çok az ülke bulunduğunu anlatan Müezzinoğlu, 10 yılda gerçekleştirilen "sessiz devrim"le bu başarıya imza atıldığına işaret ederek elde edilen başarıda siyasi irade ve sağlık çalışanlarının fedakarlığının payına dikkati çekti.

2004'de özel sektör 4,5 milyon muayene yaparken bugün bu sayının 67 milyona ulaştığını söyleyen Müezzinoğlu, "Yani 2004'de toplam muayenedeki oranı 3,6 iken bugün oranını yüzde 17,8'e yükseltmiş" dedi.

Yoğun bakım yatak sayısı bakımından özel sektörde Sağlık Bakanlığı hastaneleriyle hemen hemen aynı oranda artış olduğunu ifade eden Bakan Müezzinoğlu, yoğun bakım hizmetlerinde özel, kamu, üniversite ayrımı olmadan hiçbir katkı ve katılım payı alınmadığını anımsattı.

Müezzinoğlu, Bakanlığının özel sektörden daha modern, ileri teknolojiye sahip hastaneler yaptığını, şehir hastaneleriyle bunun daha ileri boyuta taşınacağını, gelecek ve sonraki yılda Bakanlık hastanelerinde 32 bin yeni yatak kapasitesi oluşturulacağını söyledi. 

En büyük sorunlarının hekim açığı olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu hekim açığını, nüfusun yoğun olduğu Ankara, İstanbul, İzmir gibi üniversitelerimizin, eğitim araştırma hastanelerimizin yoğun olduğu merkezlerden ziyade, nüfusun yoğun olmadığı ve vatandaşın da hizmet beklediği 5. ve 6. bölgelerdeki özel sektör dinamiklerini en az Ankara, İstanbul, Bursa gibi istiyoruz. Ankara'daki özel sektör payı yüzde 30'lardayken 5. ve 6. bölgede özel sektör payı yüzde 5-6'lardaysa biz artık o yüzde 5'ler yüzde 10'ları geçmediği sürece Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Konya'ya özel sektöre yeni yatak kapasitesi veya kadro açamayacağımızı buradan bilmelerini isteriz."

Vatandaşın sağlık hizmetlerine hakkaniyetli ulaşımını ilke edindiklerini ifade eden Müezzinoğlu, "İstanbul, Ankara'daki elinin altında bulurken Hakkari, Siirt, Batman, Van, Ağrı, Ardahan'daki veya Nevşehir, Niğde'deki bir çok sorundan sonra ulaşabiliyorsa bu hakkaniyetli dağılımla ilgili planlamaları yapmak da Sağlık Bakanlığı olarak görev ve sorumluluğumuz" diye konuştu.

Bakan Müezzinoğlu, sağlık turizmi açısından da hedefleri olduğunu, bu alanda farklı dinamiklerin yakalanması gerektiğini anlattı.

Konuşmaların ardından Müezzinoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, milletvekilleri ve diğer yetkililer, kurdele keserek hastaneyi hizmete açtı. - Ankara

Yorumlar
    SON DAKİKA