15 Kasım 2024
  • Ankara10°C
  • İstanbul12°C
  • Bursa12°C
  • Antalya15°C
  • İzmir17°C

MÜEZZİNOĞLU: "AİLE HEKİMLİĞİNDE YAŞA ÖZEL PERİYODİK MUAYENEYİ BAŞLATIYORUZ"

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "2014 yılından itibaren telefonlarımıza vereceğimiz programlarla hastalarımız kendi aldıkları ilacın karekodunu okutarak, bu ilacın ruhsatlı mı, izinli mi, takibi yapılmış mı görebilecekler." dedi.

Müezzinoğlu: "Aile hekimliğinde yaşa özel periyodik muayeneyi başlatıyoruz"

17 Aralık 2013 Salı 08:59

TBMM Genel Kurulu'nda, bakanlığının bütçesine ilişkin konuşan Müezzinoğlu, sağlıkta dönüşüm programına destek veren milletvekillerine, tüm sağlık çalışanlarına ve vatandaşlara teşekkür etti.

"Önce insan, önce sağlık" diyerek yola çıktıklarını, büyük bir dönüşüme imza attıklarını, bunu istikrarlı bir yönetim ve gelişen ekonomiyle başardıklarını belirten Müezzinoğlu, sağlıkta dönüşüm programı ile başta koruyucu sağlık ile anne-çocuk sağlık hizmetleri olmak üzere birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirdiklerini anlattı.

Aile hekimliği konusunda önemli gelişmeler gerçekleştirdiklerinin altını çizen Müezzinoğlu, "Aile hekimi sayımız bugün 21 bin 200'e ulaştı. Aile hekimi başına düşen nüfusu 2017 yılına kadar 3 binin altına düşürmeyi hedefliyoruz. Aile hekimliğinde yaşa özel periyodik muayeneyi başlatıyoruz" dedi.

Sağlığın korunması için kapsamlı programları hayata geçirdiklerini bu kapsamda kalp damar hastalıkları, kanser, diyabet, kronik solunum yolu başta olmak üzere belirli hastalıklar için ulusal programları uygulamaya koyduklarını anlatan Müezzinoğlu, özellikle tütünle mücadelede önemli mesafe kaydedildiğini, "Dünya Sağlık Örgütünün uluslararası kriterlerine göre sigarayla mücadelede 2012 yılında en yüksek uygulama puanı alarak bu alanda lider ülke olduk" şeklinde konuştu.

Bu yıl 9 ayda 346 bin kişiye evde sağlık hizmeti

Evde sağlık hizmeti uygulamalarının sürdüğünü, bu kapsamda 2013 yılının 9 ayında 346 bin kişiye ulaştıklarını aktaran Müezzinoğlu, tüm sektörlerle birlikte çalıştıklarını söyledi. Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"2002 yılında kişi başı hekime müracaat yüzde 2.2 iken, 2012 yılında 8.2'ye çıktı. Nitelikli yatak oranımızı 2002 yılında yüzde 6'dan 2012 yılında yüzde 34'e ulaştırdık. Hedefimiz 2017 yılı sonuna kadar bu oranı yüzde 90'ın üzerine taşımaktır. Yoğun bakım yatak sayımızı da 2002 yılında 869 iken, 11 bin 130'lara yükselttik. Hastanelerimizin hem tıbbı teknoloji kullanım kapasitelerini artırıyor hemde kalite ve güvenliğini denetliyoruz."

Konuşmasında organ nakilleri konusuna da değinen Bakan Müezzinoğlu, ülke genelinde canlı ve kadavradan gerçekleşen tüm organ nakilleri ile organ bekleyen hasta bilgilerini içeren yeni ulusal organ nakli bilgi sistemini oluşturduklarını, bu sayede 2002 yılında 745 olan organ nakli sayısının, 2013 yılında 4 bin 196'ya çıktığını bildirdi. Müezzinoğlu, organ bağışı konusunda gelecek dönemde gerçekleştirmeyi planladıkları kampanyalara da destek istedi.

Müezzinoğlu, hastanelerden telefonla randevu sisteminin başarıyla sürdüğünü ifade ederek, şöyle devam etti:

"Telefonların ücretli olmasıyla ilgili çalışmalarımız, inşallah telefonla randevuda, 1 lirayı geçmeyecek bir çalışmayı yürütüyoruz. Bunu da en kısa zamanda sonuçlandıracağız. İnternet üzerinden randevu ücretsizdir. Günlük ortalama 225 bin işlem gerçekleştiriyoruz. Randevu alarak muayene olma oranı yüzde 45'lerde. 2014 yılında bu oranı yüzde 65'lere taşımayı planlıyoruz.

İlaç takip sistemini kurduk. Bu sistem karekod kullanma ve izleme yapılabilen ilk yaygın uygulamadır. Karekod ilacın parmak izidir. 2014 yılında itibaren telefonlarımıza vereceğimiz programlarla hastalarımız kendi aldıkları ilacın karekodunu okutarak, bu ilacın ruhsatlı mı, izinli mi, takibi yapılmış mı bunu da görebilecekler. Dünyada ilk olacak."

Müezzinoğlu, 2013 yılında ulusal ambulans filosuna dahil edilen yeni ambulans sayısının 710 olduğunu, Avrupa'nın en büyük medikal kurturma ekibini kurduklarını bu ekiplerin ülke içinde ve dışında çok büyük kurtarma operasyonlarına katıldığını anlattı.

"Cepten sağlık harcaması azaldı"

2002 yılında hizmet alımı dahil 256 bin olan çalışan sayısının, 2013 yılında 516 bine ulaştığına işaret eden Müezzinoğlu, iddiaların aksine cepten sağlık harcamalarının da azaldığını vurguladı. Müezzinoğlu, "TÜİK'in açıklamış olduğu son rakamlara göre cepten yapılan sağlık harcamasının toplam sağlık harcaması içindeki payı 2002 yılında yüzde 19.8 iken 2012 yılında yüzde 15.4 olmuştur" dedi.

2003-2012 yılları arasında toplam 2 bin 132 sağlık tesisini tamamladıklarını bildiren Müezzinoğlu, şehir hastanelerinin sadece Türkiye değil, bölge ülkeleri içinde önemli bir yatırım olduğunu söyledi.

Müezzinoğlu, gemi hastane projesine başladıklarını, sağlık turizminde vergi muafiyeti uygulamaları getirdiklerini, serbest sağlık bölgelerinin kurulmasının önünü açtıklarını ifade ederek, "Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi 2014 yılı Mart, Nisan ayında ülkemizin hizmetine girecek" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA