27 Kasım 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul10°C
  • Bursa7°C
  • Antalya18°C
  • İzmir15°C

MUAYENEHANE OLMASIN DEMENİN NESİ ANAYASA'YA AYKIRI?

"Bir doktorun devletin hastanesinde, üniversite hastanesinde çalışırken muayenehanesi olmasın demenin nesi Anayasa'ya aykırı?"

Muayenehane olmasın demenin nesi Anayasa'ya aykırı?

20 Ağustos 2010 Cuma 16:22

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Devlet Hastanesi ve Üniversite hastanelerinde çalışan hekimlerin muayene açmaması için yapılan düzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafından 4 maddesinin iptali, Yargıtay'ında bir günde yürütmeyi durdurmasına tepki gösterdi. Vatandaşlar yararına bir düzenleme yaptıklarını, bu düzenleme kapsamında hekimlerin yüzde 90'ının muayenesini kapatmasına rağmen bir takım 'tuzu kuru hekimlerin' buna yanaşmadığını belirtti. Bu kapsamda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) aracılığıyla konuyu Anayasa Mahkemesine taşıdıklarını ve tamamen halkın zararını, Sosyal Devlet Anlayışına aykırı bir karar aldıklarını söyledi.

Sağlık Bakanı, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yargı'nın, halkın yararına olmasına rağmen hekimlerin muayene açmasına izin verilmesine tepki gösteren Bakan Recep Akdağ, "Devlet Hastanelerinde çalışan hekimlerimizin yüzde 90'ının artık muayenesi yok. Ama yüzde 10'unun muayenesi var. Biz bir kanun yaptık biliyorsunuz, Devlet hastanesi ve üniversitede çalışan doktorların 'artık muayene çalıştırmasınlar' diye. Ana muhalefet partisi koşturara koştura Anayasa Mahkemesi'ne gitti. Mahkeme kanunun 4 hükmüyle ilgili iptaller yaptı. Daha sonra Yargıtay bir gün içinde jet bir değerlendirme yaparak bizim bir basın açıklamamızla ilgili yürütmeyi durdurma kararı vererek kendisince bazı şeyleri durdurdu. Şimdi gerekçeli kararını bekliyoruz. Olay sürümcemede ama bunun anlamı şu oldu. Ana muhalefet partisinin müracaatı ve Yüksek yargı organlarının Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın bazı hükümleri ve iptalleriyle biz bu muayene işini tamamen ortadan kaldıramamış olduk. Bu vatandaşlarımıza büyük bir haksızlık, böyle olmaz. Yargının böyle kararlar vermesini doğrusu ben çok yadırgıyorum. Yargının vereceği kararı hukuk devleti içinde uyuyoruz, başka bir çaremiz yok. Bu karar içimize sinmese de, vatandaşın bundan zarar göreceğini bilsenizde kararı uyguluyorsunuz. Ama bu kararları doğru bulmadığımı, bu tarz kararların verilmesini de kınadığımı da ifade etmek istiyorum. "dedi.

Danıştay bir gün içinde jet karar vermesini anlayamadıklarını ifade eden Sağlık Bakanı Akdağ, "Verilen karar, doktorların muayenesi devam etsin manasında bir karar. Ne diyor, 'Sağlık Bakanlığı'nın savunması alınıncaya kadar', Sağlık Bakanlığı, savunmasını verdi, üzerinden 20 gün geçti. Merak ediyoruz. Böyle olmaz ki, Hem yargı yerindelik kararı verecek, bakanlık ve hükumet adına, hemde vatandaşın bu kadar yararlanacağı bir işin yürütmesini durduracak. Dolayısıyla halkımızın önüne gelen Anayasa Değişikliği, Referandum konusu benim kendi açımdan baktığım zaman, bana bunu ifade ediyor. Yargı'nın yürütmenin işine karışmadığı yeni bir Türkiye. Yürütme de, yargının işine karışmamalıdır. Yargıda kendisini yürütmenin yerine koyarak yerindelik kararları vermemelidir. Ben şimdi İzmir halkına soruyorum, bir doktorun devletin hastanesinde, üniversite hastanesinde çalışırken muayenehanesi olmasın demenin nesi Anayasa'ya aykırı. Gittiğim her yerde mini anket ve referandumlar yapıyorum. Devlet hastanesinde çalışırken muayenesi de olsun diye vatandaşın oranı yüzde 3. Ne olacak şimdi yüzde 97'nin istediği bir şeyi yürütme olarak demokratik bir ortamda gerçekleştiremiyoruz. Böyle haksızlık olmaz. Ben inanıyorum ki, inşallah 12 eylülde bu tür hakszlıklar ortadan kalkacaktır. Vatandaş bunları görüyor. Vatandaşın hakkını bu şekilde gasp edemezsiniz. Bir takım tuzu kuru, muayenesinde işi olacak diye vatandaşımı ezdirmem. Türkiye bu sıkıntılı ve arızalı durumları aşacaktır."şeklinde konuştu.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
    SON DAKİKA