22 Aralık 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa5°C
  • Antalya12°C
  • İzmir9°C

MS KADINLAR İÇİN DAHA TEHLİKELİ

Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cavit Boz Multipl Skleroz, bilinen adıyla MS hastalığının, erkeklere nazaran kadınlarda 2 kat daha fazla görüldüğünü bildirdi

MS kadınlar için daha tehlikeli

01 Haziran 2017 Perşembe 11:46

Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cavit Boz, Multipl Skleroz'un (MS) kadınlarda 2 kat daha sık görüldüğünü belirterek, "Yani MS'lilerin yüzde 70 kadarı kadındır. Otoimmün kökenli pek çok başka hastalık da kadınlarda daha sıktır. Kadınların hormonal denge açısından farklı özellikler taşıması gibi bazı faktörler bu farklılıktan sorumlu olabilmektedir." dedi.

Dünya MS Günü dolasıyla AA muhabirine açıklamalarda bulunan Boz, merkezi sinir sisteminin bir hastalığı olarak tanımlanan MS'nin duyusal, görme, yürüme, konuşma ve denge gibi merkezi sinir sistemi işlevlerinde bazı bozulmalara neden olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Boz, "MS kadınlarda 2 kat daha sık görülüyor. Yani MS'lilerin yüzde 70 kadarı kadındır. Otoimmün kökenli pek çok başka hastalık da kadınlarda daha sıktır. Kadınların hormonal denge açısından farklı özellikler taşıması gibi bazı faktörler bu farklılıktan sorumlu olabilmektedir." ifadelerini kullandı.

Boz, dünyanın farklı bölgelerinde MS görülme sıklığı değişse de hastalığın başlangıç yaşının tüm dünyada benzer olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"MS'in başlangıcı çoğu hastada 20 ile 40 yaşlar arasındadır, yani hastalık gençlerin hastalığıdır. Daha erken ve geç yaşlarda da hastalığın başlaması olasıdır. Hastaların yüzde 10 kadarı çocukluk çağında ilk belirtilerini yaşar.

Ancak, başlangıcın 15 yaşından küçüklerde ve 60 yaşından büyüklerde olması oldukça nadirdir. Hastalığın nedenine gelecek olursak, nedeni stres değildir. Ancak MS hastalarının şunu bilmesi önemlidir; stresin hastalığı kötüleştirdiğini söyletebilecek kesin kanıtlar olmamakla birlikte stres ve MS ilişkisi konusunda pek çok çalışma ve uzman görüşü vardır. Bu nedenle stresle başa çıkmak ve bunu iyi yönetmek son derece önemlidir."

"MS hastaları daha çok mayıs ayında doğuyor"

Son zamanlardaki araştırmaların, güneşli zamanın az olduğu Norveç, Danimarka gibi ülkelerde normal topluma göre, MS hastalarının daha fazla ilkbaharda özellikle de mayıs ayında doğduğunu gösterdiğini aktaran Boz, güneşin az olduğu ülkelerde, annenin hamileliği sırasında güneşten tam faydalanamamasının ve düşük D vitamini düzeyinin hastalık riskini arttırdığını anlattı.

MS kontrol altına alınabiliyor

Prof. Dr. Cavit Boz, Boz, sağlıklı bireyler için doğru olanların MS hastaları için de geçerli olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu Diyet dengeli, liften, sebze ve meyveden zengin, yağ oranı az bir diyettir. Katkı maddesi olmayan, doğal besinlere ağırlık verilmelidir. Balık, pek çok açıdan hem genel sağlık hem de MS için iyi bir besindir. Balık tercihinizde, omega yağ asitlerinden zengin olanları tercih edebilirsiniz. En önemlileri her çeşit somon, beyaz ton balığı, alabalık ve hamsidir.

Bu balıklarda D vitamini de yüksektir. Kuru fasulye, tahıllar, kabuklu yemiş ve tohumlardan da protein alabilirsiniz. Yağ tüketiminde sıvı yağları kullanmayı tercih edebilirsiniz. Taze sebze ve meyveler tercih edilmeli, kızartmalardan ve katkı maddesi bulunan yiyeceklerden kaçınılmalıdır."

Yorumlar
SON DAKİKA