24 Kasım 2024
  • Ankara3°C
  • İstanbul5°C
  • Bursa2°C
  • Antalya9°C
  • İzmir8°C

MOR VE TURUNCU REÇETELER HAKKINDA GENELGE

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumu tarafından 2017/4 sayılı Mor ve Turuncu Reçeteler hakkında genelge yayımlandı.

Mor ve Turuncu Reçeteler hakkında genelge

28 Kasım 2017 Salı 18:25

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu

Sayı: 88866997-505.99
Konu: Mor ve Turuncu Reçeteler

GENELGE 2017/4

Bilindiği üzere, hemofili hastalarının kullandığı faktörlerin yazıldığı reçeteler ve hasta bilgilerini içeren Hemofili Takip Karnesi ve ayrıca diğer kan ürünlerine ait (insan albümini, immünoglobulinler) reçetelerin düzenlenmesine ilişkin hususlar 2016/9 sayılı genelge ile düzenlenmişti. İlaçlara erişim imkânı sağlanırken suiistimalin önlenmesi amacıyla geliştirilen Renkli Reçete Sisteminin kapsamı turuncu ve mor reçeteye tabi ürünleri de içine alacak şekilde genişletilmiş olup 2016/9 sayılı genelge yürürlükten kaldırılmıştır. Bu kapsamda;

• Renkli Reçete sistemine https://renklirecete.saglik.gov.tr adresi üzerinden ulaşılacaktır.

• Renkli Reçete sisteminde, hekimler oluşturdukları reçeteleri 5070 sayılı elektronik imza Kanunu ile yapılan düzenleme kapsamında ıslak imzaya eşdeğer hukuki geçerliliği olan e-imza prosedürü ile imzalayacaklardır.

• Eczacılar elektronik reçete numarası ile düzenlenen elektronik reçeteye sistem üzerinden ulaşabilecektir. Reçete bilgileri sisteme kaydedildikten sonra ilaçların hastaya verilmesi gerekmektedir.

• Renkli reçete sistemi sadece hastane dışına çıkan yani serbest eczanelerce karşılanacak kan ürünü reçeteleri için kullanılacaktır.

• Hastanelerde bu ürünlerin kullanımı; ürün hastanede mevcut ise turuncu veya mor reçeteye gerek olmaksızın hastanelerin kullandıkları sistem üzerinden karşılanabilecektir.

• İlaç kullanım raporları hekimler veya eczacılar tarafından sisteme girilecektir.

• Hastanın talebi olması durumunda reçete örneği hekim tarafından hastaya verilecektir.

• Sistem ile ilgili sorunların [email protected] adresine iletilmesi gerekmektedir.

Kan ürünleri için basılı (kağıt) reçete, istisnai olarak teknik sebeplerle Renkli Reçete Sisteminin çalışmaması durumunda ve henüz sistem entegrasyonu sağlanamayan sağlık hizmet sunucularında yazılabilecektir. Hemofili takip karnesi İl Sağlık Müdürlükleri tarafından dağıtılmayacak olup, hemofili takip karnesi bulunmayan hastaların ilaçları basılı mor reçetelere yazılabilecektir.

Serbest eczaneler tarafından karşılanan mor ve turuncu reçeteli ilaçlara ait listeler matbu reçeteleri ile birlikte her ayın ilk on günü içinde İl Sağlık Müdürlüklerine teslim edilecektir. Bir eczanenin tüm mor-turuncu reçetelerinin elektronik reçete olması durumunda İl Sağlık Müdürlüklerine aylık liste göndermesine gerek yoktur. İl Sağlık Müdürlükleri tarafından bu liste ve reçeteler muhafaza edilecek olup Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na gönderilmeyecektir.

Bilgilerinizi ve konunun İliniz dahilindeki tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına, serbest hekim, veteriner hekim, diş hekimi, ecza depoları ve eczanelere duyurulmasını önemle rica ederim.

 

Prof. Dr. Eyüp GÜMÜŞ
Bakan a.

Müsteşar

DAĞITIM:
Gereği:                                 Bilgi:
81 İl Valiliği                           Türk Eczacıları Birliği
Türk Tabipler Birliği

Genelgenin aslı için tıklayınız

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA