26 Aralık 2024
  • Ankara6°C
  • İstanbul11°C
  • Bursa12°C
  • Antalya8°C
  • İzmir8°C

MİDE KANSERİNE SOĞANLI TEDAVİ!

Mide, kolon ve meme kanserinin tedavisinde ve sonrasında etkili olan kuarsetin; soğan, sarımsak, elma ve çayda bol miktar bulunuyor. Bu gıdaların sıkça tüketilmesi öneriliyor

Mide kanserine soğanlı tedavi!

09 Haziran 2012 Cumartesi 10:32

Çağın yaygın hastalığı; kanserin tedavisi sırasında ve sonrasında kuarsetin isimli maddenin önemli rol oynadığı biliniyor. Kuarsetin yüksek miktarda soğan, elma ve çayda; düşük oranda sarımsak, Brüksel lahanası, keçiboynuzu, ıspanak ve kuru yemişte bulunuyor. İşte kuartesinle ilgili bilinmesi gerekenler...

ŞEKER DE İÇERİYOR
Kuarsetin, yüzde 22 ila 27 oranında total flavonon glikosid içeren mabet ağacının da başlıca bileşenidir. Halk arasında mürver adıyla bilinen Sambucus nigra L., deve dikeni ve sarı kantaronun da içinde bulunur.
Kuarsetin en fazla soğanda bulunmaktadır. Kuarsetinli bitkilerde ayrıca şeker bileşenine bağlı glikozidler vardır. Şeker, ince bağırsakta bakteriler yoluyla bölünmekte ve karbonhidrat olmayan bileşen fenolik asite dönüşebilmektedir. Gıdalar aracılığıyla alınan kuarsetin; hastalarda özellikle mide, meme ve kolon kanserine karşı önerilmektedir. Kuarsetinin yararları gözlenmektedir.
Kuarsetin besin yoluyla yaygın olarak sindirilmekle birlikte ağızdan hap yardımıyla da alınabilir. Çalışmalar, ağızdan alınan ilaçların maksimum yüzde 0.5'lik bir emilim gösterdiğini kanıtlamıştır. Özellikle gıdalar yoluyla alınması büyük önem taşır.
Emilen kuarsetin; karaciğere aktarılır. Maddenin bir miktarı karaciğerde metilasyon, hidroksilasyon ya da konjugasyon yoluyla dönüşebilmektedir.
Çoğu flavonoid (Birçok meyve ve sebzede yüksek oranlarda bulunan sarı-beyaz pigmentler) gibi, kuarsetin de güçlü bir antioksidandır. Alternatif in vitro (laboratuvar ortamında ya da yapay koşullarda) özelliği esas alınarak kullanılmaktadır.

İLTİHABA KARŞI ETKİLİ

Kuarsetinin hayvan ve insanlarda, kanser hücresi üzerine etkileri araştırılmış ve anti-enflamatuar (iltihaba karşı) sonuç gösterdiği saptanmıştır. Örneğin; fareler üzerinde kolon ve meme tümörlerini azalttığı görülmüştür. Kuarsetinin serbest radikalleri temizleme yoluyla toksitleri azalttığı ve kanserli hücrelerin iyileşmesine katkıda bulunduğu gözlenmiştir.
Diğer iki flavonoid apigenin ve genistein ile birlikte uygulanan kuarsetin, Reuber H35'lerde (kültür üretilen tümör hücresi) radyasyon etkinliğini artırmıştır.

 

 

HAMİLELERDE KROMOZOM HATASINA NEDEN OLABİLİR
Bilim adamları, İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'nde kuarsetinle ilgili bir araştırma yaptı. 11 hasta üzerinden yürütülen çalışmada; kuarsetin başlangıçta üç haftada kademeli dozlar şeklinde uygulandı. 11 hastanın 9'unda birinci saat sonunda kuarsetinin; lenfosit proteini ve tirozin fosforilasyonunu bastırdığı ve bu durumun 16 saat boyunca etkisini gösterdiği görülmüştür. Ancak yüksek doz kuarsetin, mutajenisiteye yönelik ames testinde kromozom hasarına neden olmuştur. Bu da insanlarda ve özellikle de gebelikte tavsiye edilmez. Bununla birlikte kuarsetin düşük miktarlarda emilmektedir.

HAYVANLAR ÜZERİNDE KANSER GELİŞİMİNİ ÖNLER
Kesin kanıt bulunmasa da, kuarsetinin karsinojenlerin (Kanser oluşmasına yol açan etkenler) metabolik aktivasyonunu değiştirebilmesi nedeniyle, terapötik olarak uygulanan ilaçlar, sitokrom P450 gibi enzimler üzerindeki etkileri yoluyla değişikliğe uğratabilir. İnsanlarda 940 mg IV dozlarda nefrotoksisite (böbrekte toksik kimyasallar ve ilaçların yol açtığı etki) gözlemlenmiştir.

KANIT YOK!
Kuarsetinin güvenilirlik ve etkinliğine ilişkin kesin kanıtlar bulunmamaktadır. Kuarsetin dahil birtakım flavonoidler antioksidandır ve hayvan modellerinde kanser gelişimini engeller. Bununla birlikte, kuarsetinin kanseri önleyen prooksidan özellikleri bulunabilmektedir.

Prof. Dr. ERKAN TOPUZ

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA