15 Ocak 2025
  • Ankara6°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa8°C
  • Antalya14°C
  • İzmir12°C

MHRS'Yİ KULLANAN HASTALARIN YÜZDE 17'Sİ RANDEVUSUNA GİTMİYOR

Tüm Türkiye'de hayata geçen Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS), hastaneyi hastasız, hastaları hastanesiz bıraktı.

MHRS'yi kullanan hastaların yüzde 17'si randevusuna gitmiyor

12 Eylül 2013 Perşembe 09:09

Merkezi Hastane Randevu Sistemi'nde günde 6 milyon işlem gerçekleştiriliyor. Bir başka hastaneden daha yakın tarihe randevu alan hasta eski randevusunu iptal etmiyor. Bu durum randevusu dolu görünen hastanenin hastasız kalmasına yol açıyor.

Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde pilot uygulaması 2009'da başlayan ve 26 Mart 2012'den itibaren de tüm Türkiye'de hayata geçen Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS), hastaneyi hastasız, hastaları hastanesiz bıraktı.

Günde ortalama 6 milyon işlem gerçekleştirilen MHRS, randevu alıp randevusuna gelmeyen hastalar yüzünden kilitleniyor. Sorun, 15 gün süreli randevu sisteminden randevu alan hastaların, bir başka hastaneden veya özel hastaneden daha yakın tarihe randevu alıp eski randevusunu iptal etmemesinden kaynaklanıyor. MHRS yazılımı, ilçeler arası aynı polikliniğe verilmiş iki ayrı randevuyu engellemediği için, randevusu dolu görünen hastanenin hastasız kalmasına neden oluyor. Hastanelerin poliklinikleri bu nedenle çoğu zaman yüzde 50 kapasiteyle çalışmak zorunda kalıyor.

HASTALAR DA MAĞDUR OLUYOR

Hasta hastanesiz kaldığı gibi hastaneler zarar ediyor, doktorların performans puanı düşüyor. Böylece hizmet aksıyor, poliklinik boş olduğu halde hastalar günlerce randevu alamadığından şikâyetçi oluyor.

Beyoğlu Kamu Hastaneler Birliği (KHB) Genel Sekreterliği İdari Hizmetler Başkanlığından Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkan Yardımcılığı'na atanan Dr. İsmail Kartal, "Yalnızca Beyoğlu KHB'ye bağlı hastanelerde, toplam kapasitemizin yüzde 63.86'sını MHRS'ye açıyoruz. Acilden gelen hastalar ve yandal muayeneler de dahil olmak üzere toplam muayenelerin yüzde 59.42'sini MHRS'den randevu alanlar oluşturuyor. Fakat randevu alanların yüzde 83.10'u muayenelerine geliyor. MHRS randevusuna gelmeyen hastalar hizmette aksamalara sebebiyet verdiği gibi, randevu kapasitesinde de gereksiz bir doluluğa sebep oluyor" diye konuştu. 

Şükran Özçakmak

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
    SON DAKİKA