“MEYVE DİYETİ İLE KİLO VEREYİM” DERKEN KİLO ALMAYIN
Meyve diyeti yaz aylarında kilo vermek için iyi bir seçenek gibi görünüyor ancak yanlış uygulandığında aksine kilo alımına neden olabiliyor.
28 Mayıs 2012 Pazartesi 11:08
Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Şefika Aydın Selçuk, özellikle yaz aylarında kilo vermek için iyi bir seçenek gibi görünen ancak yanlış uygulandığında aksine kilo alımına neden olan meyve diyeti hakkında bilgi verdi.
Mevsim gereği birbirinden güzel yaz meyveleri sofralarımızı süslemeye başladı. Canlı canlı renkleri ile sıcakların artmaya başladığı şu günlerde içimizi ferahlatan yaz meyvelerinin sağlığa katkıları da saymakla bitmez…
Öncelikle yüksek oranda antioksidan öğeler içerdiğinden kansere karşı koruyucu özellik taşımaktadırlar. Özellikle yaz meyvelerinin kanser yapıcı ve ilerletici maddelerin oluşumunu engellediği bilinmektedir. Meyveler aynı zamanda iyi birer vitamin, mineral ve enerji kaynağıdır. Büyüme ve gelişmeye yardım eder, hücre yenilenmesini ve doku onarımını sağlar.
Meyveler yüksek miktarda posa (lif) içermesi sebebiyle bağırsakların düzenli çalışmasında ve kolesterol seviyesinin kontrolünde büyük rol oynamaktadır. Aynı zamanda içeriğindeki yüksek posa sayesinde kişilerde doygunluk hissi oluşur. Yani kişi uzun süre açlık hissetmeyeceğinden aralarda yaptığı atıştırmalar azalır ve bir sonraki ana öğünde fazladan besin tüketimi engellenmiş olur. Bu bağlamda; obezitenin diyet tedavisinde de yüksek posa içeren meyve ve sebzelerin rolü büyüktür. Posa içeriği yüksek olan meyveleri örneklendirecek olursak; kabuklu armut, kabuklu elma, kayısı, muz, portakal ve kuru meyveler en posalı olanlardır.
Fazla meyve tüketerek kilo vermeye çalışmak aksine kilo almanıza neden olacaktır
Unutulmaması gereken bir nokta; meyvenin yeterli miktarlarda tüketilmesi gerektiğidir. Meyveler, gereksinimden fazla tüketildiğinde fazladan enerji alımına sebep olacağından kilo kontrolüne ters etki meydana gelir. Çünkü basit karbonhidrat içeren besinlerdir. İçinde fruktoz denilen meyve şekeri vardır. Meyveler fazla yendiğinde, fazla kalori alınmasına neden olunur. Bu fazla kalori de kilo olarak geri döner. Bu yüzden meyve tüketiminde porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir. Bir kişinin bir günde yemesi gereken meyve miktarı, üç-beş porsiyon arasında değişir.
Bunu değiştiren faktör kişinin yaşı, cinsiyeti ve alması gereken kalori ile ilgilidir. Bu porsiyon miktarını gün içine dikkatlice dağıtmak gerekir. Çocuklarda ve büyüme çağında meyve günde en az 3 porsiyon alınması gerekir. 1 porsiyonu gösteren örnek miktar; 1 küçük boy elma, armut, şeftali veya 1 çay bardağı kiraz, erik veya çilektir. Karpuz kavunun 1 porsiyonu 2 parmak kalınlığında hilal şeklinde kesilmiş 1 ince dilim miktarıdır. Yetişkinlerde 2-3 porsiyon alımı yeterlidir.
Kafalardaki önemli sorulardan bir tanesi; meyveyi ana öğünlerde mi yoksa ara öğünlerde mi tüketelim?
Metabolizmamızın düzenli çalışması için ilk başta meyvenin ara öğünlerde tüketilmesi önerilir. Ayrıca kalorisi düşük tok tutucu, tüketimi kolay ve bulunabilirdir. Ana öğün olarak tüketilmesinde sakınca yoktur. Yemekle beraber tüketilince yağlandırmaz.
Özellikle meyveyi ana öğünde tercih ediyorsak proteinli gıdalarla tercih edelim!
Etli yemeklerin yanında bol sebze meyve yemek bazı çalışmalarda etin kolesterolü yükseltici etkisini azalttığı üzerine bazı çalışmalar vardır. Yine yumurta tüketiminde de yanında meyve yemek veya suyunu içmek ya da menemen gibi sebzelerle pişirmenin de kolesterol açısından daha koruyucudur. Proteinli gıdalarla tüketilince daha uzun süre tok kalmayı sağlar ve insülin dengesi de korunur. Örneğin yazın vazgeçilmezi karpuz, peynir, ekmek tüketimi sağlıksız değildir. Sadece miktar açısından çok aşmamak gerekir. 1 kase yoğurt + meyve salatası +ekmek hafif olamsı açısından öğün olarak alınabilir. Sakıncalı olan bunu hem kahvaltı hem öğle hem de akşam yemeği olarak aynı yapmaktır.
Bilinen ve birçok kişi tarafından uygulanan en büyük yanlış öğünde tek başına meyve tüketmektir. Yani sabahtan akşama kadar kiraz ya da karpuz yemek yanlıştır.
TEK BAŞINA MEYVE DİYETİ SAĞLIKSIZDIR!
- Monoton ve can sıkıcıdır
- Sürekli aynı besinlere yönelmek bıktırıcıdır
- Besin öğeleri yetersizliğine neden olur
- Çok kısa sürelerde fazla kilo kayıpları sağlansa da kalıcı olmaz Kısa sürede ağırlık kaybı sağlar, hızlı kaybedilen ağırlık; yağdan değil yağsız kitleden oluşur.
- Eski beslenme alışkanlıklarına geri dönüldüğünde kaybedilen ağırlığın korunması mümkün olmaz, daha fazla kilo artışı olur.
Oysaki ana öğünlerde tüketilen meyvelerin yanında proteinli bir besinin olması tek başına meyve tüketimine oranla besin öğelerini içermesi sebebi ile her açıdan sağlıklıdır. Özellikle yaz mevsiminde kilo vermek için doğru bilinen yanlışlardan birisi de tüm gün yemek yemek yerine meyve yiyerek daha az kalori almaya çalışmaktır. Oysaki gün boyu tüketilen meyvede günlük almamız gereken kaloriyi karşılamaya yetebilir. Tek başına basit karbonhidrat alımı vücutta hızlıca harcanmaktansa depolanmayı tercih ederek özellikle adipoz doku üretimine sebep olur. Yani bel çevresi başta olmak üzere yağlanma artabilir. Yani kilo verme isteği hüsrana dönüşerek kişi kilo veriyor gibi tartı ibresinin düştüğünü görse de yağlanması değişmez.
Meyvenin çok çabuk acıktırdığı da unutulmamalı…
Meyveler içeriğindeki karbonhidratın türü basit olması sebebi ile daha bilinçli tüketilmelidir. Çünkü basit şeker içeren besinler kan şekerini hızla yükseltip hızla düşüren etkiye sahiptir. Bu bağlamda meyvelerin glisemik indeksi göz önünde bulundurulmalı. Örneğin incir, muz, karpuz, kavun ve üzümün glisemik indeksi diğerlerine oranla daha yüksektir ve daha çabuk acıktırırlar. Elma, armut ve şeftali gibi meyveler ise glisemik indeksi düşük olanlarıdır.
Glisemik indeksi yüksek olan meyvelerin tüketilmesi yasak değildir ama miktarını iyi ayarlamak gerekir.
Meyvelerin sağlığa olumlu katkılarının yanında aslında tüketimi ile ilgili bu tip yanlışları yapmamak gerekmektedir. Sıklığını ve miktarını doğru ayarladığımız süreçte vücuda olumlu getirileri vardır.
- Bakanlar Memişoğlu ve Işıkhan, Kartalkaya'daki otel yangınında yaralananları hastanede ziyaret ettiSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel'de çıkan yangında yaralananları, tedavi gördükleri hastanede ziyaret etti.21 Ocak 2025 Salı 16:18SAĞLIK BAKANLIĞI
- Bakanlar Memişoğlu, Ersoy, Işıkhan ve Kacır, Kartalkaya'daki otel yangınıyla ilgili konuştu:Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu: - "51 yaralımız var; bunlardan biri ağır, yoğun bakımda yatmakta, 17'sini taburcu ettik, diğerleri hastanelerimizde tedavilerine devam ediyor, durumları iyi. Bir vatandaşımızın durumu şu an kritik"21 Ocak 2025 Salı 16:08BASIN HABERLERİ
- Sağlık Bakanlığından Kartalkaya'daki otel yangınında yaralananların durumuna ilişkin açıklama:Sağlık Bakanlığı, Bolu Kartalkaya'daki otel yangınında yaralanan 51 kişiden 17'sinin taburcu edildiğini, 34'ünün tedavisinin ise hastanelerde devam ettiğini bildirdi.21 Ocak 2025 Salı 16:08SAĞLIK BAKANLIĞI
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, Kartalkaya Kayak Merkezi'nde otelde çıkan yangındayaralanan 51 kişiden birinin yoğun bakımda tedavi gördüğünü, 17 kişinin taburcu edildiğini açıkladı21 Ocak 2025 Salı 15:26SAĞLIK BAKANLIĞI
- Tekirdağ'da 7. Uluslararası Sağlık Bilimleri Kongresi başladıTekirdağ'da düzenlenen 7. Uluslararası Sağlık Bilimleri Kongresi başladı.21 Ocak 2025 Salı 15:09KONGRE VE KONFERANSLAR
- Şanlıurfa'da KBRN tatbikatı yapıldıŞanlıurfa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) koordinasyonunda, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) afetlere karşı tatbikat gerçekleştirildi.21 Ocak 2025 Salı 15:05BASIN HABERLERİ
- İsrail'in yaklaşık 16 ay süren saldırıları, Gazze'deki sağlık sektörünü "felç etti"İsrail’in Gazze Şeridi'nde 15 aydan fazla süren saldırılarında sağlık sektörü doğrudan hedef alındı. Sağlık tesisleri vurulurken onlarca sağlık görevlisi hayatını kaybetti, bazıları da görevleri başındayken alıkonuldu.21 Ocak 2025 Salı 15:04DÜNYADA SAĞLIK
- Kartalkaya Kayak Merkezi'nde otelde çıkan yangın kontrol altındaBolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki bir otelde çıkan yangın, yaklaşık 10 saat süren müdahaleyle kontrol altına alındı.21 Ocak 2025 Salı 14:08BASIN HABERLERİ
- Hakkari'de 12 yaşındaki çocuğun sahipsiz köpeklerin saldırısında hayatını kaybetmesinin üzüntüsü yaşanıyorHakkari'nin Yüksekova ilçesinde sahipsiz köpeklerin saldırısı sonucu yaşamını yitiren 12 yaşındaki kız çocuğunun babası Ersin Teker, çok büyük bir acı yaşadıklarını ve olayın takipçisi olacaklarını belirtti.21 Ocak 2025 Salı 14:03BASIN HABERLERİ
- Yıldız Dağı Kayak Merkezi'nde bir oteldeki patlamada 2 antrenör ve 2 sporcu yaralandıSivas'taki Yıldız Dağı Kış Sporları ve Turizm Merkezi'nde bir otelde dinlenme odasında meydana gelen patlamada, 2 antrenör ve 2 sporcu yaralandı.21 Ocak 2025 Salı 13:58BASIN HABERLERİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel