22 Kasım 2024
  • Ankara17°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa19°C
  • Antalya17°C
  • İzmir21°C

MEVSİMSEL GRİPLER ÖLDÜRÜCÜDÜR

Dünyada her yıl mevsimsel griplerden 300 ile 500 bin arasında kişi ölüyor.

Mevsimsel gripler öldürücüdür

03 Eylül 2014 Çarşamba 02:26

Mersin Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Gürbüz Şen, bu aylarda mevsimsel griplere dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Dünyada her yıl Mevsimsel grip salgınları sebebiyle 65 yaş üzeri 300 ile 500 bin arasında kişi hayatını kaybetmektedir. Gripten korunmak isteyen herkes grip aşısı yaptırabilir" dedi.

Mevsimsel griplerle ilgili açıklamalarda bulunan Şen, grip virüsünün sürekli mutasyona uğrayan bir virüs olmasından dolayı her yıl yeni bir virüsle ortaya çıktığını söyledi. Yeni virüse karşı korumasız olan kişilerde hastalığa, çok kolay ve hızlı bulaştığı için de salgına sebep olabildiğinin altını çizen Şen, "Grip virüsü grip geçirmekte olan bir kişinin öksürüp hapşırması, konuşmasıyla havaya dağılan virüsün sağlıklı kişiler tarafından solunmasıyla bulaşır. Tipik olarak ani başlayan yüksek ateş, kas ağrıları, boğazda yanma hissi ve ağrı, kuru öksürük, burun akıntısı, baş ağrısı, göğüste yanma hissi, göz ağrısı ve ışığa karşı hassasiyet grip olan kişilerde görülebilir. Ancak daha önce benzer bir grip virüsü ile karşılaşmış ya da aşılanmış kişilerde ciddi grip hastalığı geçirme ihtimali daha azdır" diye konuştu.

"HER YIL GRİPTEN 300 İLE 500 BİN KİŞİ ARASINDA KİŞİ ÖLÜYOR"

Grip salgınına yaşlıların daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Şen, "Dünyada her yıl mevsimsel grip salgınları sebebiyle 65 yaş üzeri 300 ile 500 bin arasında kişi hayatını kaybetmektedir. Gribe bağlı ölüm riski hastalık geçirenlerde binde 0,5-1 dır.

Bu ölümlerin yaklaşık yüzde 80'i 65 yaş ve üzeri kişilerde görülmektedir. Bu sebebiyle 65 yaş ve üzerindeki herkese yılda bir grip aşısı 5 yılda bir ise pnömoni aşı yaptırmalarını ve bir aşı kartı yanlarında bulundurmalarını öneriyorum. Gripten korunmak isteyen herkes grip aşısı yaptırabilir. Ancak hastalık açısından risk grubunu oluşturan kronik akciğer ve kalp hastaları, bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler, bakımevi-huzurevlerinde yaşayanlar, böbrek fonksiyon bozukluğu olanlar ve bu hastalara bakmak durumunda olanlar, 6-23 ay arası çocuklar, gebeliğin 4. ayından itibaren gebelerin aşılanmasını öneriyorum. Yine sağlık çalışanları, gazeteciler, polisler, öğretmenler, okul çalışanları ve öğrenciler de aşılanmalıdırlar" şeklinde konuştu.

"EKİM AYININ SON HAFTASI YA DA KASIM AYININ İLK HAFTASI AŞI YAPTIRABİLİRSİNİZ"

Grip aşısı ile ilgili de bilgi veren Şen, "Haberleri ve çevremizi takip etmekte fayda var ancak erken bir salgın haberi olmazsa Ekim ayı son haftası ya da Kasım ayının ilk haftasında yaptırabilirsiniz. Aslında risk altında olduğunuz her an yaptırabilirsiniz ancak bu aylar dışında eczanelerde bulma şansınız çok azdır. Grip aşısı sadece grip virüsünün sebep olduğu gribi önler. Diğer virüslerin sebep olduğu soğuk algınlığı olarak bilinen hastalığı önlemez.

Grip aşısı 9 yaşından küçük ve ilk kez grip aşısı olacak çocuklarda en az 4 hafta arayla iki kez tam doz, 6 aydan 3 yaşına kadar olan çocuklarda yarım doz olarak uygulanmalıdır. Hastalık yapması muhtemel grip virüsleri her yıl değiştiği için grip aşısı her yıl bir kez uygulanmalıdır. Ekim ayı ortalarında yapılan aşı Mart ayına kadar korunmayı sağlayacaktır. Bu sebeple eğer salgın haberi ya da çevrenizde grip salgını yoksa aşı yapmayı Kasım ayına kadar ertelemenizi öneriyorum. Grip aşısı olduktan sonra bağışıklık 1-2 hafta içerisinde ortaya çıkar. Ayrıca bebekler, çocuklar ve adelosanlar gribe yakalandıklarında aspirin kullanmamalıdırlar. Kullanılması durumunda reye sendromu adı verilen ve ölümle sonuçlanan bir hastalığa yakalanma riski nadir de olsa bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
SON DAKİKA