METABOLİZMAYI HIZLANDIRMANIN 20 ALTIN YOLU
Güneş yüzünü göstermeye başlayınca kış boyunca aldığımız kilolar göze batar hale geldi. Aldığı 5 kiloyu vermek için spor salonuna yazılan da var, diyetisyen kapısı çalan da ...
02 Nisan 2011 Cumartesi 18:01
Güneş yüzünü göstermeye başlayınca kış boyunca aldığımız kilolar göze batar hale geldi. Aldığı 5 kiloyu vermek için spor salonuna yazılan da var, diyetisyen kapısı çalan da ...
Aslında kilo vermenin sırrı düzenli ve dengeli beslenme. En önemlisi de iyi çalışan bir metabolizma. Eğer metabolizmayı çalıştırmayı başarırsanız ideal kilonuza kavuşursunuz. Diyetisyen Gonca Güzel metabolizmayı hızlandırmanın yollarını anlattı.
1) Vücut kompozisyonu: Sağlıklı metabolizma için yağ kaybetmeli, kas arttırmalısınız. Yağsız doku ne kadar artarsa hastalıklara yakalanma oranı da o kadar düşer.
2) İdeal kilo için: Asla aç kalmayın. Açken yağ hücreleri isyan bayraklarını çeker. İştah açılır, metabolizma yavaşlar, kas kaybı başlar. Günlük en az 1000 kkal almalısınız.
3) Hormonal dengeye dikkat!: Hormonlar ve yağlar etkileşim halindedir. Şişmanlayınca hem hormonlar hem metabolizma değişir. Hormonların dengeli çalışması için iyi yağlarla beslenmek, glisemik indeksi düşük besinleri tercih etmek, kahvaltıyı atlamamak, sık yemek gerekir.
4) Bol sıvı tüketin: Günde 500 ml fazla su içmek metabolizmayı yüzde 20 hızlandırır. Bu küçük oran bile haftada 400 gram kaybetmenize sebep olur. Vücut günlük en az 2 litre suya ihtiyaç duyar. Su dışında bitki çayları, limonata, greyfurt suyu, ev yapımı buzlu çay metabolizmayı hızlandıran sağlıklı içeceklerdir. Alkol, kola, gazlı içecekler, çay, kahve acıktırır, stresi artırır, yağlandırır, karaciğeri yorar.
5) Yeterince protein: Protein kasları oluşturur. Yetersiz protein alımı metabolizmayı yavaşlatır. Her öğünde protein almaya çalışın. Böylece kan şekeri dengelenir, tokluk hissi artar. Fazla protein ise yağ olarak depolanır, böbrek, karaciğer ve kalpte problem oluşturur.
6) Yeterli lif alın: Lifler vücudun süpürgesidir. Toksinleri atar, tok tutar, yağ emilimini azaltır. Kan şekerini dengeler. Fazla lif almaktan korkmayın, kalorisi yoktur, çünkü sindirilmez. Sebze, meyve, rafine edilmemiş tahıllar lif içerir.
7) Düzenli egzersiz yapın: Egzersizin ilk 20 dakikasında önce karbonhidratlar, sonra proteinler ve en son yağlar enerji olarak harcanır. Bu yüzden 15 dakika koşmaktansa 35 dakika yürümek daha çok yağ yakar. Ortalama hareket için günde 10 bin adım gerek. Nabzınızın çalışması içinse dakikada 140 adım atmaya çalışın.
8) Glisemik indeksi düşük gıdaları tercih edin: İnsülin dengesizse sürekli açlık hisseder, karbonhidrat tüketmek isteriz. Omega 3 yağ asitleri insülin hassasiyetini arttırır, bu yüzden haftada 2-3 gün balık tüketin. Zeytinyağı, keten tohumu yağı, somon balığı yararlı yağ asitleri içerir. Asla aç kalmayın. Krom minerali almak da insüline hassasiyeti arttırır.
9) C Vitamini şart: Portakal, greyfurt, limon gibi turunçgiller yüksek oranda C vitamini içerir. C vitamini detoks etkili, idrar söktürücü ve kolesterol düşürücüdür. Her öğünde C vitamini içeren yiyecekler olmalı.
10) Pektin lifi zayıflatır: Elma, böğürtlen, greyfurt gibi bazı meyvelerde pektin adlı lif bulunur. Bu, hücrelerin yağ emilimini azaltır. Ayrıca kan basıncını düşürür, kolesterolü yok eder, kabızlığı önler. Bir elma ve bir greyfurt yerseniz, kalp ve dolaşım sorunlarından korunmuş olursunuz.
11) Sarımsak ve soğan: Yağ depolarının azalmasına yardım eder. Sarımsak içeren her besinin antibiyotik ve bağışıklık yükseltici etkisi vardır. Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı tehlikesini azaltır. Soğan mide kanserine, sarımsak da bağırsak kanserine yakalanma riskini düşürür.
12) Baharatlar: Zencefil, acı biber ve köri metabolizmayı hızlandırır. Tarçın, kan şekerini dengeler. Zencefil metabolizmayı hızlandırmanın dışında, şişkinliği de azaltır. Rezene fazla suyu atar. Kekik, kolesterol düşürücü, yağ yakıcıdır. Biberiye de dolaşım sistemini uyarır.
13) Kahvaltı olmazsa olmaz: Kahvaltı etmediğinizde, vücuda açlık çektiğinize dair mesaj gönderilir. Böylece metabolizmanız, vücudunuzu korumak adına yavaşlar. Besinler, özellikle de karmaşık karbonhidratlar, metabolizmayı ateşler. Kahvaltıyı yapmayanlar, yapanlara oranla 4 kat fazla şişmanlar.
14) Yemeği erken yiyin: Araştırmalar, kuvvetli kahvaltı ve öğle yemeği ile hafif akşam yemeği yiyerek kilo verildiğini gösteriyor. Akşam yemeğini olabildiğince erken bir saatte, mümkünse yatmadan en az 4 saat önce yemeye bakın.
15) Düzenli beslenin: Ara öğünleri de beslenme programınıza dahil edin. Meyve, sebze ve tahıl gibi karmaşık karbonhidrat grubunda yer alan besinler, metabolizmayı hızlandırır.
16) Aralı antrenman yapın: Düzenli olarak uyguladığınız aerobike ek olarak, öğle ya da akşamları 10-15 dakikalık hızlı bir yürüyüş de yapın. Bu, metabolizma hızını artırır.
17) Ağırlık kaldırın: Haftada 2-3 gün ağırlık çalışması yaparak kaslarınızı çalıştırın. Bu çalışma vücudun sıkılaşarak şekillenmesini sağlar, metabolizma hızını artırır.
18) Hareketli olun: Aktif olmanın yollarını arayın. Arabanızı daha uzağa park etmek, asansörü kullanmak, evi toplarken bir sürü eşyayı bir seferde değil de birkaç seferde taşımak gibi basit ama etkili yollar bulabilirsiniz.
19) Demir alın: Demir, kaslara, yağ yakımı için oksijen taşınmasını sağlar. Her ay adet dönemiyle kan kaybı yaşayan kadınların demir alması önemli. Demir en çok kırmızı et, yumurta, ıspanak ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.
20) Süt ve yoğurt tüketin: Yeterli kalsiyum alımı metabolizmayı hızlandırır. Yağsız süt ve yoğurt, en iyi kalsiyum kaynaklarıdır.
- Bayburt'ta sağlık çalışanı anne adayları normal doğum hakkında bilgilendirildiBayburt Devlet Hastanesi'nde anne adaylarına normal doğum hakkında bilgi verildi.23 Kasım 2024 Cumartesi 12:43KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM
- ALKÜ'den diş ve ağız bakımı uyarısıAlanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akın,23 Kasım 2024 Cumartesi 11:53AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- AK Parti Mardin İl Başkanı Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesini ziyaret ettiAK Parti Mardin İl Başkanı Mehmet Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesi'nde hizmete giren Anjiyo Ünitesi'ni ziyaret etti.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:38BASIN HABERLERİ
- "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 6. gününde sürüyorİstanbul'da, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve23 Kasım 2024 Cumartesi 11:23BASIN HABERLERİ
- DSÖ danışmanından "iklim krizi kaynaklı salgın" uyarısıDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) danışmanlarından Dr. Rita Issa iklim krizinin 2050 yılına kadar yeni bir salgına yol açabileceğini söyledi.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:23DÜNYADA SAĞLIK
- Biruni Üniversite Hastanesinden "bacak ödemi" uyarısıBiruni Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Okay Abacı, bacak şişmesinin vücuttaki sıvı birikmesinin bir belirtisi olduğunu ve ihmal edildiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olacağını belirtti.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:23KARDİYOLOJİ
- Ankara'da "4. Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı" yapıldıAnkara'da "4. Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı" gerçekleştirildi.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:03KONGRE VE KONFERANSLAR
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, canlı yayında soruları yanıtladı:"Bu çeteyi (yenidoğan çetesi) çökertmekle kendi kötülerimizi, çürük elmalarımızı ayıkladık. Sağlık sisteminde ne kadar varsa bunların hepsinin peşine gidiyoruz, gitmeye de devam edeceğiz"23 Kasım 2024 Cumartesi 00:03SAĞLIK BAKANLIĞI
- İsrail'in Gazze'de hastaneye düzenlediği saldırıda bir doktor ve çok sayıda hasta yaralandıİsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesine insansız hava aracıyla (İHA) düzenlediği saldırıda, bir doktor ve çok sayıda hastanın yaralandığı bildirildi.22 Kasım 2024 Cuma 23:33BASIN HABERLERİ
- New York'taki kalp ve damar sempozyumunda Türk bilim insanları tecrübelerini paylaştıABD'nin New York kentinde bu yıl 51'incisi düzenlenen "Veith Sempozyumu"nda Türk bilim insanları, Türkiye'de tıp alanındaki gelişmeler ile tecrübe ve birikimlerini yabancı meslektaşlarına aktardı.22 Kasım 2024 Cuma 22:48KALP VE DAMAR CERRAHİSİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel