22 Kasım 2024
  • Ankara15°C
  • İstanbul18°C
  • Bursa19°C
  • Antalya17°C
  • İzmir19°C

METABOLİZMA NEDEN YAVAŞLAR?

Metabolizma yaşamsal fonksiyonlarımız için gerekli olan bir günde harcadığımız enerji miktarıdır. Metabolizmanın normal hızından daha da yavaşlaması pek sık rastladığımız bir durum değildir...

Metabolizma neden yavaşlar?

14 Mayıs 2012 Pazartesi 10:00

Metabolizma yaşamsal fonksiyonlarımız için gerekli olan bir günde harcadığımız enerji miktarıdır. Metabolizmanın normal hızından daha da yavaşlaması pek sık rastladığımız bir durum değildir ama düşük metabolizma hızının elbette nedenleri vardır.

Süt ve süt ürünleri tüketmemek
Kalsiyum eksikliği metabolizma hızını yavaşlatmaktadır. Ayrıca az yağlı tüketilen süt ve süt ürünleri diğer yiyeceklerle alınan yağın depolanmasını da azaltmaktadır. Hem metabolizmanın hızlanması hemde özellikle karın bölgesindeki yağlanmadan kurtulmak için tüketimi önemli.

Kafein tüketimini bırakmak
Kafein metabolizma hızını artırdığı için birçok zayıflama ürünün içeriğinde de yer almaktadır. Çalışmalara göre kafein metabolizma hızını %5 artırmaktadır. Burada önemli olan tüketim miktarıdır fazla kafeinin sağlık açısından sakıncaları olabilmektedir.

Öğün atlamak
Her zaman az ve sık beslenmenin öneminden bahsetmekteyiz ve bunu yapılan çalışmalar da sonuçlarıyla desteklemekte. Günde 2 veya 3 öğünle beslenmek asla sağlıklı bir yöntem değildir. Ara öğünler kan şekerini dengeleyip metabolizma hızını artırmaktadır.

Rafine karbonhidratların sıklıkla tüketimi

Rafine karbonhidratların hem GI değeri yüksek hem de lif oranı düşük olduğu için kan şekerini düzensizleştirmekte hem de metabolizma hızını yavaşlatmaktadır. Lif içeriği yüksek besinlerin sıklıkla tüketimi metabolizma hızını %30 artırmaktadır.

D vitamini eksikliği
Kalsiyum emilimi için gerekli olan D vitamini kas ve kemik yapımızın gelişiminde dolayısıyla metabolizmanın çalışmasında da önemli bir vitamindir. Eksikliği daha çok kuzey ülkelerinde, güneş enerjisi yeteri kadar almayan bireylerde, yaşlılarda sıklıkla görülmekte.

Düşük kas yoğunluğu
Vücudumuzda en fazla enerji harcayan sistem kas yapısıdır, kişinin kas yapısı ne kadar fazlaysa o oranla enerji harcayacaktır ve metabolizması da hızlı çalışacaktır. Düşük kas yapılı kişilerin metabolizmasının da yavaş olma nedeni budur.

Demir eksikliği
Yaşamsal fonksiyonlarımız için gerekli olan demir minerali kaslara oksijen taşıyarak yağ yakımını hızlandırmaktadır. Özellikle bayanlarda sıklıkla gördüğümüz demir eksikliği kilo kaybını da yavaşlatan bir durum.

Yetersiz protein almak
Kas ve kemik yapısının önemli bir parçası olan protein yetersiz tüketildiğinde metabolizmayı %35 azaltmaktadır. Fazla tüketimi de sağlık sorunlarına yol açmaktadır.

Şeker hastalığı
Çalışmalar şeker hastalığı olan kişilerin özellikle tip-2 diyabetli hastaların daha düşük metabolizmaya sahip olduğunu gösteriyor.

Diyetisyen Özlem Sert Aydın

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA