25 Kasım 2024
  • Ankara-1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa3°C
  • Antalya7°C
  • İzmir7°C

MESANEYE BOTOKS! AŞIRI AKTİF MESANE VE İDRAR KAÇIRMAYA ÇÖZÜM.

Doç. Dr. Haluk Kulaksızoğlu, aşırı aktif mesane ve idrar kaçırmada mesaneye botoks yapılarak hastaların tedavi edildiğini söyledi...

Mesaneye botoks! Aşırı aktif mesane ve idrar kaçırmaya çözüm.

07 Aralık 2010 Salı 14:22

Konya Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Üyesi Yrd. Doç. Dr. Haluk Kulaksızoğlu, aşırı aktif mesane ve idrar kaçırmada mesaneye botoks yapılarak hastaların tedavi edildiğini söyledi.

30-60 yaş arasındaki her üç kadından birinin hayatının bir döneminde idrar kaçırma (inkontinans) şikayeti yaşadığını belirten Kulaksızoğlu, "Gençlerde, aktif iş hayatı olanlarda cinsel, sosyal ve iş hayatı ciddi bir şekilde etkilenmektedir. Tuvalete gitme ihtiyacının getirdiği korku nedeni ile sinemaya gidememe, iş toplantılarında uzun süre duramama, iş konsantrasyonunun azalması, seyahat gidememe, gibi sosyalleşmeyi ve iş hayatını etkileyen durumlar karşısında ciddi depresyon, anksiyete bozukluğu ve bıkkınlık ortaya çıkabilmektedir" dedi.


Tedavisi olan, kadınlarda erkeklerden sık ve her yaşta görülebilen bu şikayetten utanmamak gerektiğini belirten Kulaksızoğlu, aşırı aktif mesane ve idrar kaçırmada mesaneye botoks yapılarak hastaların tedavi edilebildiğini belirtti. Kulaksızoğlu, "Botoks bir çeşit zehirdir. Sinirler üzerine etki ederek özellikle tuttuğu sinirin bağlı bulunduğu kas grubunda bir çeşit geçici felç yapar. Her tip idrar kaçırmada kullanılmaz. Kontrolsüz olarak mesane ve mesanenin çıkımında bozukluğu olanlarda kullanılmalıdır. Nörolojik veya aşırı aktif mesane şikayeti olan ve ağızdan alınan ilaç tedavilerine cevap vermeyen ya da bu ilaçların yan etkileri nedeni ile kullanamayan hastalarda botoks uygulamasını tercih ediyoruz. 20-30 dakikalık bir süre içinde sistoskop adı verilen bir dürbünle gerçekleştirilir, genel anestezi gerektirmez. Hastaya damardan yapılan bir sakinleştirici ve lokal anestezik ile mesane içerisine sistoskop ile girilerek bu uygulama için özel olarak hazırlanmış bir iğne ile mesanenin 15-30 noktasına enjeksiyon yapılır. Ağrı olmaz, işlem sonrasında hasta hemen ayağa kalkabilir ve hastanede yatması gerekmez" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA