10 Ocak 2025
  • Ankara8°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa13°C
  • Antalya16°C
  • İzmir16°C

MERSİN'DE HASTANE AZLIĞI HASTALARA SIKINTI YAŞATIYOR

 Mersin'de hastane ve yatak eksikliği vatandaşların sağlığını olumsuz etkiliyor. İlde, özel sektör ve üniversite hastanesi dâhil 3 bin 326 yatak bulunuyor. Mersin Sağlık Müdürü Aytekin Kemik, Sağlık Bakanlığı'nın istediği nitelikli yatak oranının çok

Mersin'de hastane azlığı hastalara sıkıntı yaşatıyor

30 Aralık 2008 Salı 16:11

 Mersin'de hastane ve yatak eksikliği vatandaşların sağlığını olumsuz etkiliyor. İlde, özel sektör ve üniversite hastanesi dâhil 3 bin 326 yatak bulunuyor. Mersin Sağlık Müdürü Aytekin Kemik, Sağlık Bakanlığı'nın istediği nitelikli yatak oranının çok düşük olduğunu ve çağın gereklerine uygun hastane binasının olmadığını söyledi.

Yatak sayısı olarak Türkiye ortalamasının çok altında olduklarını belirten Kemik, yeni hastaneler yapılması gerektiğini, Büyükşehir Belediyesi gerekli planlamayı yapmadığı için yeni hastanenin yapımının geciktiğini kaydetti.

Kemik, "Planlama işini özel sektöre devrettik. Fakat planlama işini 2 yıldan önce bitiremeyiz diyorlar. Büyükşehir Belediyesi'nin bize planı verememesinden kaynaklanıyor. Bizi bekletiyor. Orası bitse, 2 bin yataklı bir hastane düşünülüyordu. Onu bitiremeyince biz de yeni hastane yapım işini Toroslar ilçesi sınırlarına aldık. Sağlık Bakanlığı'na bu şekilde görüş bildirdik onlar da olur verdi. TOKİ evlerinin hemen yanına yeni bir hastane yapılması için rapor çıktı. Fakat Bakan Recep Akdağ henüz karar vermedi." dedi.

Personelin normal standardın üstünde olduğunu belirten Kemik, çok fazla özel sektör olduğu için uzman doktorların özel sektöre kaydığını ifade etti.

Özel sektöre geçişler nedeniyle kamudaki sağlık hizmetlerinde yavaş yavaş aksamalar olduğunu, özellikle Anamur, Mut ve Gülnar ve Silifke'de hekim açığı olduğuna dikkat çeken Kemik, bunun giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Kemik, "Bakanlık yeni mezunları mecburi hizmete veriyor. Mecburi hizmette ise Mersin Bakanlık'ta A sınıfı ile görünüyor. Mecburi hizmet ise hep doğu illerine gidiyor. Haklı olarak. Orada hizmeti tamamlasın daha sonra buraya atayayım diyor. Gelen de mecburi hizmeti bitirdiği için özel sektör yine devletin verdiğinin daha fazlasını verdiği için oraya geçiyor." şeklinde konuştu.

Mersin merkezde çok ciddi bir uzman açığı olmadığını, ancak esiklikler olduğunu anlatan Kemik, özel sektörün devreye girmesi ile uzman açığı oluştuğunu dile getirdi.

Türkiye'de doktor sayısının Avrupa ülkelerinin 3'te biri kadar olduğunu ifade eden Kemik, "Mersin'de hastalarımız en fazla 3 gün içinde ameliyat olabiliyor. Hastanelerdeki yığılma ise sistemden kaynaklanıyor. Aile hekimliği uygulaması gelince vatandaşın direk hastanelere gitmesi engellenecek." diye konuştu.

Vatandaşların bir kısmının hastaneye gitmeyi sosyal etkinlik zannettiğini kaydeden Kemik, şunları söyledi: "Haydi yarın hep beraber hastaneye gidelim. İki sonra ise birde gözcüye gidelim. Böyle hastaneleri tıkar. Aile hekimliği gelince insanlarımız önce aile hekimine gitmek zorunda kalacak. Aile hekimi gerek gördüğünü hastanelere gönderecek. Aile hekimliğine geçilen illerde bu sorunlar düzeldi. Biz de Nisan'da bu uygulamaya geçtiğimiz zaman bu sorun ortadan kalkacak. Günde sadece Devlet Hastanesi'nde 6 bin muayenenin gerçekleştiği günler oluyor."

Öte yandan, Mersin'de son yıllarda özel hastane yatırımlarını ciddi boyutlara ulaşmaya başladı. Uzun yıllar sonra inşaatı tamamlanan ve bir devlet yatırımı olan Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nin ardından, Özel Toros Hastanesi Mezitli ilçesinde hizmete girdi.

Mersin IMC Hastanesi'nde bir ek bina daha yapma çalışmaları sürüyor. Ayrıca Medical Park Hastanesi'nin Mersin'i yatırım programına aldığı öğrenildi.

Yorumlar
SON DAKİKA