11 Ocak 2025
  • Ankara-1°C
  • İstanbul11°C
  • Bursa9°C
  • Antalya8°C
  • İzmir13°C

MEME KANSERLİ HER 5 KADINDAN 1'İ TERK EDİLİYOR

Tedavi gören kadınların yüzde 20’sinin tedaviye başladıktan çok kısa süre sonra eşleri tarafından bırakılıyor.

Meme kanserli her 5 kadından 1'i terk ediliyor

09 Kasım 2010 Salı 10:06

MEME kanseriyle ilgili çarpıcı gerçek, kadınların hastalıkla mücadelelerinin yanında farklı sorunlarla da boğuştuklarına dikkat çekiyor. Hastalık sürecinde göğsü alınan kadının kendisini eksik hissedip eşinden uzaklaşması sık rastlanan bir durum olarak değerlendiriliyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın Yücel’e göre meme kanserinin kadınlarda bedensel, psikolojik ve sosyal açıdan birçok olumsuz etkisi bulunuyor.

‘İLGİ GÖRMÜYORUM’ DÜŞÜNCESİ

Bu durumdaki kadın ciddi boyutta eksiklik hissedip, yaşadığı kayıptan dolayı; suçluluk, kızgınlık, pişmanlık ve öfke duygularıyla boğuşuyor. Bedenini algılayışında değişiklikler meydana gelen kadın; güzel olmadığını, dişilik özelliklerini yitirdiğini ve yaşanan fiziksel değişiklikten dolayı çevresindeki kişilerin ilgi ve desteğini kaybedeceğini düşünüyor.

KIYAFET SEÇİMİ BİLE ZORLAŞIYOR

Memesi alınan kadınların kıyafet seçimleri bile zor hale geliyor. Bu kadınların özellikle yaz mevsiminde sosyal ortamlardan uzaklaşmaları ise dikkat çekici bir başka gerçeğe işaret ediyor. “Son 15 yıldır plastik cerrahideki gelişmeler ışığında meme kanseri nedeni ile alınan meme dokusunun yerine estetik ve sağlıklı görünüme sahip yeni meme oluşturmak çok kolaylaştı” diyen Prof. Dr. Akın Yücel, kanser sonrası meme onarımları sayesinde kadınların hem dış görünüş hem de psikolojik anlamda kendilerini çok daha iyi hissettiklerini söylüyor.

MEME ONARIMI YAŞAMA DÖNDÜRÜYOR

Meme onarımının tıbbi bir engel olmadıkça her kadına yapılması gerektiğini savunan Prof. Dr. Yücel, “Bu sürece giren kadın yaşama daha çok bağlanıyor, ilgisi onarım üzerine yoğunlaşıyor ve başarılı sonuçlar kendisine olan güvenini artırıyor” diyor. Bu durum özellikle eşle olan aile içi ilişkiyi olumlu yönde etkiliyor. Alınganlıklar azalıyor, eşe karşı duyulan güvensizlik ve öfke hafifliyor. Onarım sonrası hastaların yaşam kaliteleri ise hem fiziksel, hem sosyal, hem de duygusal anlamda belirgin bir şekilde yükseliyor.

EŞLERİNDEN AYRILIYORLAR

“Meme kanserine yakalanmış kadınların eşlerinden ayrılma oranlarında rakamsal olarak önemli bir yükseklik söz konusu’’ diyen Prof. Dr. Yücel, klinik gözlemlerinin yanında, Komfo Anokye Teaching Hospital’da yapılan bir araştırmanın sonuçlarına da dikkat çekiyor. Bu araştırma, meme kanseri tedavisi gören kadınların yüzde 20’sinin tedaviye başladıktan kısa süre sonra kocaları tarafından terk edildiklerini gösteriyor.

CEYDA ERENOĞLU- GAZETE HABERTURK

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA