23 Aralık 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa5°C
  • Antalya10°C
  • İzmir10°C

MEKTEB-İ TIBBİYE-İ ŞAHANE GELİYOR

Sağlık Bakanlığı doktor ve sağlık personeli açığını gidermek için Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'yi açıyor. Tıp fakültesi, dünyanın en büyük üniversite hastanesi olacak.

Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane geliyor

19 Haziran 2014 Perşembe 08:44

Sağlık Bakanlığı, eğitim araştırma hastanelerindeki hocaların özel hastanelere gidişini engellemek için dünyanın en büyük tıp fakültesini kuracak.

Sabah'tan Safure Canturk'ün haberine göre, Türkiye'deki 59 eğitim araştırma hastanesindeki doçent ve profesörler, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'nin hocası olacak. Türkiye'nin ilk tıp fakültesi olarak 1903'te Sultan 2. Abdülhamit Han tarafından kurulan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane ismini alacak üniversite, önümüzdeki yıl eğitime başlayacak. İstanbul'da Haydarpaşa Yerleşkesi'nde, 500 öğrenci alacak olan üniversite, yurtiçi ve yurtdışında fakülte açma yetkisi sayesinde kontenjanını Türkiye'nin talepleri doğrultusunda belirleyebilecek. Eğitim ve araştırma hastanelerinde görev yapan bin 500 doçent ve profesörün kadroları da aktarılacak üniversite, Türkiye'nin en büyük tıp fakültesi kadrosuna sahip olacak. 

59 UYGULAMA HASTANELİ 
Üniversitede doktor yetiştirmek üzere tıp fakültesi, hemşire ve sağlık personeli yetiştirmek üzere Sağlık Bilimleri Fakültesi ile master-doktora alanları için de Sağlık Bilimleri Enstitüsü kurulacak. Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'de okuyan öğrenciler, 4 yıllık eğitimlerini tamamladıktan sonra üniversitenin kendisine bağlı Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki 59 eğitim araştırma hastanelerinde intörnlük eğitimlerine devam edecekler. Üniversite, Türkiye'nin uluslar arası stratejileri doğrultusunda bölge ülkelerde fakülte açabilecek. 6 dilde eğitim verebilecek donanıma sahip olacak. Özellikle Türki devletler için Rusça, Ortadoğu ülkeleri için Arapça ve Balkan ülkeleri için de İngilizce eğitim verilmesi amaçlanıyor. 

REKTÖRÜ BAKAN SEÇECEK 
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, mevcut devlet üniversitelerinin idari yönetimi ile de ayrışacak. Öğretim üyeleri rektörü seçmeyecek. Vakıf üniversitelerinde olduğu gibi mütevelli heyeti oluşacak. Heyet, Sağlık Bakanı, Müsteşar, Rektör, YÖK'ten bir üye ve bakanın seçeceği bir kişiden oluşacak. Mütevelli heyeti, rektör olarak planladığı 6 kişiyi YÖK'e önerecek. YÖK aralarından 3 kişiyi Cumhurbaşkanı'na önerecek ve biri atanacak. 

Yorumlar
SON DAKİKA