26 Kasım 2024
  • Ankara-1°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa6°C
  • Antalya5°C
  • İzmir5°C

MEDULA PROGRAMI’NI BU KEZ TSK ÇÖKERTTİ

Bir hafta önce tekrar çökerek, hasta ve eczacılara sorunlar yaşatan Medula bilgisayar programının, 15 Ekim’de Genel Sağlık Sigortası’ndan yararlanmaya başlayan TSK personeli ve bakmakla yükümlü ...

Medula Programı’nı bu kez TSK çökertti

26 Ekim 2010 Salı 08:35

Bir hafta önce tekrar çökerek, hasta ve eczacılara sorunlar yaşatan Medula bilgisayar programının, 15 Ekim’de Genel Sağlık Sigortası’ndan yararlanmaya başlayan TSK personeli ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler nedeniyle çöktüğü anlaşıldı.

1 Ocak 2010 tarihinde İlaç Takip Sistemi’nin (İTS) başlamasıyla beraber sık sık çökerek eczacılara sorunlar yaşatan Medula bilgisayar programı, bir hafta önce tekrar çöktü. Sistemin bu kez 15 Ekim’de Genel Sağlık Sigortası’ndan yararlanmaya başlayan er-erbaş ve askeri okul öğrencileri dışındaki 800 bine yakın Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler nedeniyle çöktüğü anlaşıldı.

60 milyon Genel Sağlık Sigortalı’nın üzerine eklenen bu sayıdan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sistemi düzeltmeye çalışsa da, haftanın ilk günü eczanelerde sistem tekrar sorun çıkardı. Eczacıların, İTS Yönetmeliği gereği ilaç kutusundaki karekodu kesememesi de hastaların ilaçlarını alamamasında etkili oldu.

Alt yapı oluşturulmalı

Medula programında ortaya çıkan son sorunu değerlendiren İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, programa TSK personeli de eklenince sistemin bunu kaldıramadığına dikkat çekti: “İTS’de sistem bir süre açılsa da tekrar arıza vermeye başlıyor. Beklentimiz SGK tarafından kesin bir çözüm oluşturulması. Bir iki düzenleme veya birkaç programın devre dışı bırakılmasıyla bu sorun aşılamaz.

Çünkü Medula programında İlaç Takip Sistemi’nin (İTS) yükü var. Ayrıca 10 gün önce TSK personeli ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler de SGK sistemi üzerinden ilaçlarını almaya başladılar. Sisteme böylece daha fazla yük binmeye başladı. Ama unutulmamalı ki reçete provizyon sistemi esasında işleyişi için bir başka yapılanmaydı. Yani doktor reçeteyi yazacaktı ve sistem üzerinden elektronik olarak girecekti. Hastaneler de gerekli muayene, rapor ve düzenleme ile ilgili her türlü işlemlerini programa kaydedeceklerdi. Eczacılar da bu veriler üzerinden hastaya ilacını verecekti. Özünde görev paylaşımını öngören bir sistemdi. Ama bu sistemin üzerine İTS gibi çok karmaşık, altyapısı tam oturtulmamış bir sistemi hayata geçirdiler.

Bu nedenle zaten oturması için gerekli bir zamana ihtiyacı olan Medula sistemi İTS ile beraber tam olarak çalışamamaya başladı. SGK halen programın bazı uygulamalarını kapatarak eczacıların kullanmasını sağlıyor. Ancak Sağlık Bakanlığı, Medula ile İTS’nin birarada yürümediğini görmeli. Gerekli program alt yapıları getirilene kadar İTS kaldırılmalı.“

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA