23 Aralık 2024
  • Ankara11°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa13°C
  • Antalya16°C
  • İzmir16°C

LÖSEMİYE HÜCRE TİPİ TEDAVİ

Vücut dışına alınarak değiştirilen T hücreleri, çoğaltıldıktan sonra hastaya geri veriliyor.

Lösemiye hücre tipi tedavi

02 Temmuz 2015 Perşembe 15:30

Hastanın bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ve bu yolla tümör hücrelerini "avlamayı" hedefleyen immünoterapi çalışmaları, kanser hastalarının yeni umudu oldu. Klinik çalışmalarında tedaviye dirençli Akut Lenfoblastik Lösemi (ALL) hastalarının tedavisinde olumlu sonuç veren yeni bir ilaç, ABD'de önümüzdeki yıl ruhsat başvurusu yapmaya hazırlanıyor.

ONLAR ARTIK ÜMİTSİZ DEĞİL

İsviçre'nin Basel kentindeki Novartis Kampüsü'nde düzenlenen toplatıda, Novartis'in immünoterapi çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Philedelphia Çocuk Hastanesi'nden Dr. Stephan Grupp, klasik tedavilere cevap vermeyen Akut Lenfoblastik Lösemili (ALL) hastalarda denenen hücre tedavisinin başarılı olduğunu söyledi. Kanser savaşında T hücreleri adı verilen bağışıklık hücrelerinin kullanıldığını belirten Dr. Grupp, kişinin kendi hücrelerinden elde edilen güçlü bir silahla kansere karşı savaş açıldığını bildirdi. Dr. Grupp, son yıllarda kemoterapi ya da radyoterapi vererek kanserli hücreyi direkt olarak öldürmeyi hedefleyen tedaviler yerine bağışıklık sistemini kanser hücresini bulup yok edecek şekilde güçlendirmeyi hedefleyen yeni ilaçlar üzerinde çalışmaların yoğunlaştığını söyledi. Dr. Grupp, CTL019 hücreleriyle yapılan tedavinin sonuçlarının başarılı olduğunu belirterek, bu yolla ALL, KML, miyelom gibi kan kanserlerinin tedavisinde önemli gelişmeler sağlanacağını ifade etti.

RUHSATA BAŞVURULACAK

Bu tedaviyi Pensilvanya Üniversitesi'nde yürütülen bir klinik çalışmada en sık görülen çocuk kanserlerinden biri olan ALL hastalığında uyguladıklarını söyleyen Dr. Stephan Grupp, "ALL çocuklarda en sık görülen ve en kolay tedavi edilebilen kanserlerden biri. %90 tedavi şansı oluyor. Ancak %10'unda kemik iliği nakli de dahil olmak üzere hiçbir tedavi işe yaramıyor. Biz klinik çalışmayı bu gruba giren tedaviye dirençli 51 çocukla yaptık. Bu çocukların 48 tanesi 1. Yıl sonunda hala hayatta. Bu çok iyi bir sonuç" dedi. Bu tedavi yönteminin haklarının Novartis firması tarafından devralındığını ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ya ruhsat başvurusunun önümüzdeki yıl yapılabileceğini bildiren Dr. Grupp, FDA'nin bu tedaviyi 'kanserde çığır açan tedavi' olarak adlandırdığını söyledi.

KANSERLE SAVAŞMAYI ÖĞRENİYORLAR

Hepimizin vücudunda milyarlarca T hücresi bulunuyor. Vücudun askerleri olan bu hücreler, kanda dolaşarak zararlı hücreleri araştırır ve bulduklarında yok ederler. Ancak bazı kanser hücreleri kendilerini çok iyi gizledikleri için T hücrelerinin taramasından kaçıp, vücudun herhangi bir yerinde tümör oluşturabilirler. Klasik tedavide bu kanserli dokular cerrahi, radyasyon ya da kemoterapi ile yok edilmeye çalışılıyor. İmmünoterapi de ise bağışıklık sisteminin kanser hücresine spesifik olarak güçlendirilip, hastalıkla savaşması hedefleniyor. Bir immünoterapi yöntemi olanCAR-T tedavisinde kanserli hastadan kan yoluyla alınan T hücreleri, laboratuvarda ayrıştırılır ve bunlara kanser hücresini tanıyan yapay proteinler eklenir. Güçlendirilmiş yeni hücreler tekrar hastaya verilir ve hastanın vücudundaki tümör hücrelerini bulup yok etmesi beklenir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA