26 Aralık 2024
  • Ankara8°C
  • İstanbul10°C
  • Bursa11°C
  • Antalya9°C
  • İzmir14°C

LOKAL ANESTEZİYLE YAPILAN SÜNNET PSİKOLOJİK HASAR BIRAKABİLİR!

Samsun'da özel bir hastanede görev yapan Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Dilek Polat, sünnetin yararlılığı konusunda sayısız çalışma olduğunu ancak sünnet zamanlaması konusunda görüş birliği bulunmadığını belirtti.

Lokal anesteziyle yapılan sünnet psikolojik hasar bırakabilir!

07 Haziran 2013 Cuma 17:04

Op. Dr. Polat, "Bilinçli çocukta sadece lokal anestezi kullanılarak sünnet yapılması yüksek derecede psikolojik hasar verme riski taşır" dedi.

Op. Dr. Dilek Polat, 3 ile 6 yaş arası çocuklarda sünnetin sakıncalı olduğunun söylendiğini ama bu durumun bilimsel olarak kanıtlanmadığını belirtti.

Sünnetin yararlılığı konusunda sayısız çalışma olduğunu ancak sünnet zamanlaması konusunda görüş birliği bulunmadığını belirten Op. Dr. Dilek Polat, "Bilinçli çocukta sadece lokal anesteziyle sünnet yapılması yüksek derecede psikolojik hasar verme riski taşır. Ama çocuğun uyutulması şartıyla, ağrısız ve rahat bir sünnet işlemi gerçekleştirilirse yaşın çok büyük bir önemi kalmamaktadır" diye konuştu.

GENEL ANESTEZİDE FİKİR BİRLİĞİ VAR

Cerrahi işlemin hastane koşullarında ve hatta ameliyathanede yapılmasının en doğru seçim olacağını vurgulayan Op. Dr. Polat, "Halen pek çok sağlık kurumunda lokal ve genel anestezi ile sünnet yapılmaktadır. Ancak çocuklarda kullanılacak anestezi şeklinin genel anestezi olması gerektiği konusunda artık bir fikir birliği oluşmuştur. Genel anestezi hem çocuğu ruhsal bakımdan koruyacak hem de iyileşme sürecini kısaltacaktır. Şüphesiz bu konforlu ve daha insancıl bir yaklaşım olmaktadır. Ayrıca günümüzde uygun ortamda, çocuklara özel, ileri teknoloji kullanılarak verilen genel anestezi eski yıllara göre çok daha güvenli hale gelmiştir" dedi.

DENEYİMLİ KİŞİLER YAPMALI

Lokal anestezi hangi koşullarda ve yaşta yapılırsa yapılsın çocuğun yapılacak iğne yüzünden büyük korku ve panik yaşayacağını vurgulayan Op. Dr. Dilek Polat, "Bu anlar çocuk tarafından yaşamı boyunca korkuyla hatırlanmaktadır. Sünnet sırasında derinin fazla veya az kesilmesi, kanama, şekil bozuklukları, idrar yolunun zarar görmesi gibi kalıcı sakatlıklar ve enfeksiyon, tam penis nekrozu karşılaşılabilecek problemlerdir. Bu konuda deneyimli kişilere yaptırılması ile bu tür komplikasyonlar en aza indirilebilmektedir" diye konuştu.

KAN TESTİ ÖNEMLİ

Op. Dr. Dilek Polat, "Ailede kanama hastalığı olan, düşme ya da diş çekimi sonrası uzun süre kanama öyküsü bulunan, iğne yapıldıktan sonra veya bir darbe sonrası büyük şişlik ve çürükleri oluşan, zaman zaman kendiliğinden diş eti ya da burun kanaması olan çocukların mutlaka kan testleri yapıldıktan sonra sünnet edilmeleri gerekir. Ailede bulunan kronik hastalıklar, önceden geçirilmiş önemli rahatsızlıklar ve ameliyatlar da girişimi yapacak olan hekim tarafından bilinmelidir. Sorunları olan hastalarda sünnetten önce gerekli önlemler alınarak tehlikeli durumlar oluşmasının önüne geçilebilmektedir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA