23 Aralık 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa6°C
  • Antalya10°C
  • İzmir10°C

LİSEDE ‘KANSERE İLAÇ BULACAĞIM’ DERDİ

Sancar’ın Mardin Lisesi’nden arkadaşı emekli öğretmen Nasrullah Artık “Lisede ‘kansere ilaç bulacağım’ derdi” dedi.

Lisede ‘kansere ilaç bulacağım’ derdi

09 Ekim 2015 Cuma 08:33

Mardinli bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın 2015 Nobel Ödülü’nü almasının ardından yakınları Sancar’ı anlattı. Sancar’ın Mardin Lisesi’nden arkadaşı emekli öğretmen Nasrullah Artık “Lisede ‘kansere ilaç bulacağım’ derdi” dedi. Sancar’ın Nobel ödülünü alması İzmir’in Seferihisar ilçesinde yaşayan emekli Tuğgeneral olan en büyük ağabeyi Kenan Sancar’a da büyük sevinç yaşattı.

Mardin Lisesi’nden arkadaşı emekli öğretmen Nasrullah Artık, 1962 yılında birlikte okuduklarından bahsederek “Liseden sonra hiç görüşmedik. Yollarımız ayrıldı. İkimiz de yurtdışına gittik. Ödülü aldığını duyduğumda hiç şaşırmadım” dedi. Sancar’ın lisedeyken kansere ilaç bulacağını anlattığına dikkat çeken Artık şöyle konuştu:

Planını lisede yapmış

“Ben Nobel ödülünü alacağım” demedi ama ‘ben kansere ilaç bulacağım’ demişti. Lise 2’deydik. Bize ‘Ben liseyi bitereceğim. Üniversiteye tıp fakültesine gireceğim. Tıp fakültesinden sonra çıkacağım. Mardin Savur’a geri döneceğim. Kendime bahçenin içinde bir oda yaptıracağım. Bütün insanları iyileştireceğim. O odadan hiç ayrılmayacağım. Kansere ilaç bulacağım’ demişti. Yalnız değildim o anda. Sınıfta birçok arkadaşımız da vardı.”

İzmir’de yaşayan emekli Tuğgeneral olan en büyük ağabeyi 83 yaşındaki Kenan Sancar da Nobel ödüllü kardeşi Aziz Sancar’ın, bir ay önce ziyaretine geldiğini, Nobel ödülü için isminin geçtiğini anlattığını, kanser tedavisi için de “Yakında bir bomba patlatabiliriz” dediğini aktardı. Emekli tuğgeneral Kenan Sancar “Okulunu hep birincilikle bitirdi. Onun böyle bir başarı elde edeceği zaten belliydi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni dereceyle bitirdikten sonra Mardin’e döndü. Savur’un köyünde iki yıl sağlık ocağında doktorluk yaptı. Hatta burada hasta olan köylüler için Kürtçe öğrendi. Kardeşim o zamanlar bile maaşını almazdı, küçük bir bölümünü ihtiyacı için alır gerisini hasta çocuklara dağıtması için anneme verirdi” dedi. Yaklaşık iki yıl Mardin Savur’da kaldıktan sonra TÜBİTAK’ın bursuyla kardeşinin ABD’ye gittiğini anlatan Kenan Sancar, “Orada önemli başarılar göstermeye başladıktan sonra, ondan ABD vatandaşı olması istendi. Ama o zaman bu teklifi kabul etmedi. Vatandaşlık teklifini kabul etmemesi üzerine ise Türkiye’ye gönderildi. O zaman ben kardeşimin uğradığı haksızlık üzerine TÜBİTAK yetkilileriyle görüştüm. Başarılarını anlattım. Bunları gören TÜBİTAK yetkilileri, bunun üzerine kurallar gereği aynı ülkeye göndermeyip İngiltere’ye gönderdi. Ama kardeşim bilimsel çalışmalardan vazgeçmedi. 6 ay kadar İngiltere’de kalıp para biriktirdikten sonra tekrar ABD’ye gitti ve çalışmalarına devam etti” ifadesini kullandı.

aziz-sancar---kenan-sancar.jpg

Ayakta alkışlandı

2015 Nobel Kimya Ödülü’nü alan Türk bilim adamı Prof. Aziz Sancar için görev yaptığı Kuzey Karolina Üniversitesi’nde bir tören düzenlendi. Ayakta alkışlanan Sancar, törende yaptığı konuşmada, Türkiye’den geldiğine de vurgu yaptı.

Dünya onu konuşuyor

Yabancı ajanslar, gazetelerde yer alan haberlerde Prof. Sancar’ın Mardin’den başlayan ABD’ye, North Carolina Üniversitesi’ne uzanan, yokluklara karşın çalışma azmiyle geçen yaşam öyküsü aktarıldı. Türkiye’nin yazar Orhan Pamuk’la birlikte ikinci Nobel’ini, 69 yaşındaki Sancar’la da bilim dalında ilk Nobel’ini kazandığına işaret edildi. AP ajansına verdiği demeçte Sancar, ödülün Türkiye için önemli olduğunu söyledi. Sancar, Türkiye’deki genç bilim insanlarının bilime önemli katkılar yapabileceklerini gösteren rol modele ihtiyaçları olduğunu dile getirdi. Sancar hakkında Independent, Guardian, FT gazetelerinden Amerikan New York Times, Washington Post’a, Alman DW’ye, Rus Sputnik’den Hindistan’dan Indiaexpress’e pek çok basın yayın organlarında makaleler yer aldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
    SON DAKİKA