KURU HASSAS CİLTLERE NASIL BAKIM YAPILIR?
Kuru ve hassas cilt, doktorların size tanı koyabileceği bir hastalık değildir.Çünkü kuru ve hassas cilt bir hastalık yada cilt sorunu değil, bir cilt tipi özelliğidir.
18 Aralık 2020 Cuma 16:21
Kuru ve hassas cilt, doktorların size tanı koyabileceği bir hastalık değildir. Çünkü kuru ve hassas cilt bir hastalık yada cilt sorunu değil, bir cilt tipi özelliğidir. Genellikle başka bir durumun belirtisidir. Sabun, nemlendirici veya makyaj gibi kozmetik bir ürüne kötü tepki verene kadar cildinizin hassas olduğunu bile bilmeyebilirsiniz. Hassas cilde neden olan koşullar nadiren ciddidir. Genelde cilt bakımı rutininizde yapacağınız birkaç basit değişiklikle belirtilerinizi kontrol altında tutabilirsiniz.
Hassas cildinize neyin neden olabileceği, dikkat etmeniz gereken diğer semptomlar ve kullanmanız için güvenli olması gereken ürünler konusunda dikkatli olarak hassas cilt sorununuzu kendi kendine tedavi edebilirsiniz.
Çok fazla su ve yağ kaybettiğinde cilt kurur. Bu durum cildinizde şunlara neden olabilir;
-Kaşıntı
-Pul pul döküntü
-Kabuklanma
-Dokunulduğunda sert hissetme
-Çatlama ve kanama
-Kırmızı veya dalgalı görünüm
Kuru cilt vücudunuzun herhangi bir yerinde olabilir, ancak özellikle aşağıdaki bölgelerde yaygındır:
-Eller
-Ayak
-Kollar ve alt bacaklar
Kuru ciltlere bakım nasıl yapılır?
Kuru cildi, etkilenen bölgelere kaybettikleri nemi geri vererek tedavi edebilirsiniz. Günde iki ila üç kez nemlendirici krem veya merhem sürmek, nemi geri kazanmaya ve cildinizin gelecekte kurumasını önlemeye yardımcı olacaktır. Hassas cilde sahip kişiler için tasarlanmış, kokusuz bir nemlendirici kullanmayı deneyebilirsiniz.
Cilt bakım ürünlerinizi değiştirmeye başlamadan önce, kuruluğu hafifletmek için deneyebileceğiniz birkaç şey vardır. Çoğunun uygulanması basittir ve semptomlarınızı hafifletmek için birlikte kullanılabilir.
Duşunuzu değiştirin
Yapabiliyorsanız, sıcak duş almak yerine daha ılık duş almaya çalışın. Sıcak su, doğal olarak oluşan yağları gidererek cildinizi kurutabilir. Duşta geçirdiğiniz zamanı beş ila 10 dakikaya düşürmeyi de faydalı bulabilirsiniz. Bu, suya gereksiz yere maruz kalmayı önler, bu da cildinizi duşa girmeden öncekinden daha kuru bırakabilir.
Kuru cildi kötüleştirebileceğinden günde bir defadan fazla duş almaktan kaçının.
Yüzünü nazikçe yıkayın
Bir yüz yıkama ürünü seçerken alkol, retinoidler veya alfa hidroksi asitler gibi sert bileşenler içeren sabun ve temizleyicilerden kaçınmalısınız. Bu gereksiz bileşenler cildinizi kurutabilir ve tahrişe veya iltihaplanmaya neden olabilir.
Deneyebileceğiniz kokusuz birkaç hafif ve nemlendirici temizleme jeli mevcuttur. Nemi tutan aşağıdaki bileşenlerden bir veya daha fazlasını içeren ürünleri tercih edebilirsiniz
-Polietilen glikol
-Alkil poliglikosit
-Silikon yüzey aktif maddeler
-Lanolin
-Parafin
Syndets veya sentetik temizleme maddeleri, başka bir faydalı sabun bileşenidir. Hassas ciltler için hassas olan kükürt trioksit, sülfürik asit ve etilen oksit gibi kimyasallar içerirler.
Yüzünüze sabun veya temizleyici uygularken de nazik olmalısınız. Daha aşındırıcı bir sünger veya bez kullanmak yerine sadece parmak uçlarınızı kullanın ve yüzünüzü nazikçe ovalayın. Tahrişe neden olabileceğinden, yüzünüzü soymaya çalışmayın.
Yüzünüzü günde birkaç kez yıkamaktan kaçının. Kuru ciltle uğraşıyorsanız, yüzünüzü sadece geceleri yıkamak en iyisi olabilir. Bu, uzun bir kir toplama gününün ardından yüzünüzü temizler ve cildinizden gerekli yağları atmanızı engeller.
Cilde günlük olarak peeling yapmayın. Bunun yerine haftada sadece bir kez deneyin.
Nemlendirici uygulayın
Cildiniz için işe yarayan bir nemlendirici bulun ve özellikle duştan sonra düzenli olarak kullanın. Bu zamanda uygulamak cildinizin nemi korumasına yardımcı olabilir.
Yüz nemlendiriciniz, gereksiz tahrişe neden olabileceğinden, koku ve alkol içermemelidir. Kendinizi güneş ışığına maruz kalmaktan korumak için güneş kremi içeren bir nemlendirici denemek isteyebilirsiniz. Deride su tutmaya yardımcı olan ürünleri bulmaya çalışın.
Nemi geri kazanmak için cildinizi nemli tutmaya yardımcı olan bileşenler içeren daha ağır, yağ bazlı bir nemlendirici seçin. Petrolatum bazlı ürünler kuru veya çatlamış ciltler için en iyisidir. Kremlerden daha fazla dayanma gücüne sahiptirler ve suyun cildinizden buharlaşmasını önlemede daha etkilidirler.
Dudak kremi kuru veya çatlamış dudakları rahatlatmaya yardımcı olabilir. Dudak kremi petrolatum, vazelin veya mineral yağ içermelidir. Uyguladığınızda iyi hissettiğinizden ve dudaklarınızın karıncalanmasına neden olmadığından emin olun. Böyle bir durum oluşursa, başka bir ürün deneyin.
Cildinizi koruyun
Soğuk havaya maruz kalmak kuru cildi kötüleştirebilir. Kuru cildi önlemek için yüzünüzün etrafına bir fular takmayı deneyin. Bununla birlikte, cildinizin atkının içindeki malzemelere ve yıkamak için kullandığınız deterjanlara tepki verebileceğini unutmayın.
Oda nemlendiricilerini deneyin
Düşük nem, cildinizi kurutmada bir faktör olabilir. Çok zaman harcadığınız odalarda nemlendirici kullanın. Havaya nem eklemek cildinizin kurumasını engelleyebilir. Nemlendiricinizin temizlenmesi kolay olduğundan emin olun, bu da bakteri oluşumunu önleyebilir.
Kuru ve hassas cildin nedenleri
Cildinizde yeterli su veya yağ olmadığında kuruluk oluşur. Kuru cilt herhangi bir zamanda herkesi etkileyebilir. Yıl boyunca veya sadece soğuk havalarda, sıcaklıkların düştüğü ve nemin düştüğü aylarda cildiniz kuru olabilir. Ayrıca aşağıdaki durumlarda kuru cildi fark edebilirsiniz:
Seyahat ettiğinizde
kuru bir iklimde kaldığınızda
yüzme havuzunda klor ile temas edersiniz
aşırı güneşe maruz kalıyorsanız
Kuru cilt, cildi çatlatacak kadar şiddetli olabilir. Çatlak cilt, bakterilerin vücuda girmesine ve enfeksiyona neden olmasına izin verebilir. Eğer cildinizde kırmızılık , sıcaklık , irin,kabarcıklar, döküntü, sivilceler ve ateş hissediyorsanız bu enfeksiyon kaptığınız anlamına gelebilir ve hiç zaman kaybetmeden doktora başvurmanız gerekir.
Kuru ve hassas cilt bakımında kullanabileceğiniz ürünler
Kuru cildiniz varsa, cilt bakımı rutininiz nemi tutmaya odaklanmalıdır.
Temizlemek için:
Cildinizdeki sağlıklı yağları alıp cildinizi kurutmayan, nazik, sabun içermeyen bir temizleyici kullanabilirsiniz.
Nemlendirmek için:
Yüzünüze; nazik, kokusuz, krem bazlı bir nemlendirici, nemi hapsetmeye ve gün boyu cildinizi korumaya yardımcı olabilir.
Vücudunuz için; cildinizi tahriş etmeyecek doğal bir yağ deneyin. Shea yağı özellikle rahatlatıcıdır.
Elleriniz için ise; Elleriniz kuru kış havasına karşı ekstra savunmasızdır. Güçlü bir nemlendirici ile onları yumuşak ve pürüzsüz tutabilirsiniz.
Sonuç olarak; duş rutininizi değiştirmek veya başka bir şekilde cilt bakımı rutininizi değiştirmek, semptomlarınızı bir hafta içinde hafifletmeye yardımcı olacaktır. Kalıcı bir değişiklik görmek için, bu yaşam tarzı değişikliklerinde tutarlı olun. Düzenli bir rutine bağlı kalmak, kalıcı sonuçlar elde etmenin tek yoludur. Belirtileriniz devam ederse veya kötüleşirse, doktorunuza danışın. Bazı durumlarda kuruluk, altta yatan bir cilt rahatsızlığının işareti olabilir. Doktorunuz veya dermatoloğunuz herhangi bir kuruluğun nedenini bulmak için sizinle birlikte çalışabilir ve bir tedavi planı önerebilir.
Gelecekte kuruluğu önlemek için sağlıklı bir cilt bakımı rutini uygulayın.
Yüzünüzü her gün hafif bir temizleyici ve ılık suyla yıkayın.
Cilt tipinize uygun cilt bakım ürünlerini seçin - yağlı, kuru veya karma.
SPF 30 veya üzeri geniş spektrumlu bir güneş kremi kullanarak cildinizi koruyun. Bu güneş kremini bulutlu havalarda bile mutlaka ama mutlaka her gün kullanın.
Nemi hapsetmek için duştan veya banyodan sonra losyon uygulayın.
Kuru cildi nemlendirmek için vazelin kullanın.
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödülAstraZeneca Türkiye, sağlıkta eşitlik ve toplumsal fayda sağlama vizyonuyla hayata geçirdiği 3 farklı projeyle İstanbul Marketing Awards 2024'te 4 ödüle birden layık görüldü.20 Aralık 2024 Cuma 15:28DİĞER HABERLER
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildiİSTİB Başkanı Ali Kopuz: - "Türkiye'nin tarımsal hasılasını yükseltmesi ve potansiyeline ulaşmasının yegane yolu teknoloji ve katma değerli ürünlerden geçiyor"20 Aralık 2024 Cuma 12:13BASIN HABERLERİ
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdiKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Süleyman Cem Akıl ve Dr. İbrahim Günaydın, 21 klinikten 42 hekimin katıldığı simülasyon yarışmasında birincilik elde etti.20 Aralık 2024 Cuma 11:58ÜNİVERSİTELER
- TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı- Komisyon Başkanı Yıldız Konal Süslü:19 Aralık 2024 Perşembe 16:58BASIN HABERLERİ
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuruSosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru yayımlandı.19 Aralık 2024 Perşembe 16:13DİĞER DUYURULAR
- Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandıAdana'da yaya geçidinde yol verme meselesi nedeniyle çıkan tartışmada bir doktoru bıçakla yaralayan otomobil sürücüsü tutuklandı.19 Aralık 2024 Perşembe 15:33BASIN HABERLERİ
- TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendiTrakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Yönetimi Topluluğu tarafından 18 Aralık Sağlık İdarecileri Günü dolayısıyla "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi.18 Aralık 2024 Çarşamba 17:03KONGRE VE KONFERANSLAR
- Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler-2024/49 konulu duyuru yayımlandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 16:10DİĞER DUYURULAR
- "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandıÜsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) ile Method Research Company tarafından gerçekleştirilen "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:58ÜNİVERSİTELER
- Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandıÇarşamba Devlet Hastanesinde yapılmaya başlanan şaşılık ameliyatı sayesinde hastalar, artık ilçe dışına gitmek zorunda kalmıyor.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:53GÖZ HASTALIKLARI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel