22 Kasım 2024
  • Ankara17°C
  • İstanbul18°C
  • Bursa19°C
  • Antalya20°C
  • İzmir21°C

KULAK BURUN BOĞAZ HASTALIKLARI SEZONU AÇILDI

Havaların soğuması ve okulların açılmasıyla birlikte çocuklarda bademcik ve genizeti problemlerinde artış görülüyor. Havalardaki ısı değişimi ve okullarda toplu yaşam özellikle çocukları enfeksiyonlara yatkın hale ...

Kulak burun boğaz hastalıkları sezonu açıldı

22 Eylül 2010 Çarşamba 09:44

Havaların soğuması ve okulların açılmasıyla birlikte çocuklarda bademcik ve genizeti problemlerinde artış görülüyor. Havalardaki ısı değişimi ve okullarda toplu yaşam özellikle çocukları enfeksiyonlara yatkın hale getiriyor.  BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi KBB Uzmanı Dr. Ali Şişman, bademcik ve geniz eti problemi olan çocukların, bu hastalıklar nedeniyle okulu aksatmamaları için  gerekli tedbirlerin alınmasını ve doktor değerlendirmesinin atlanmamasını öneriyor.

SONBAHARDA SİNÜZİT TEHDİTİ

Sonbaharla beraber sinüzit rahatsızlıkların artış görüldüğüne dikkat çeken BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi KBB Uzmanı Dr. Ali Şişman,  alerjisi olanlar, iyi nefes almayı ve mukus akışını engelleyecek yapısal burun bozuklukları olanlar, sigara içenler ve sık sık enfeksiyona maruz kalanların sinüs rahatsızlarına daha çok yakanlandığını belirtti.

GRİP VE NEZLE KAPIDA...

Nezle ve grip hastalıkları mevsim geçişlerinde ani ısı değişiklikleri nedeniyle daha çok görüldüğünü belirten Dr. Ali Şişman, bu hastalıkların özellikle risk grubundaki kişilerde yaşama mal olabilecek kadar ciddi tablolara bile yol açabildiğine ve uzun süren bu rahastsızlıkları  bir uzman doktor kontrolünde tedavi edilmesinin önemine dikkat çekiyor.

Soğuk algınlığı; çeşitli virüslerin yol açtığı ve üst solunum yollarında bazı yakınmalarla seyreden hafif seyirli bir hastalıktır. Kapalı mekanlarda daha fazla zaman geçirme, güneş ışınlarından daha az yararlanma ile kötü havalandırma koşulları, enfeksiyonun gelişmesini ve yayılmasını hızlandırır. Soğuk algınlığı en fazla bir hafta on gün içinde tedavi edilmesine gerek duyulmadan kendiliğinden geçer. Ancak hastalık sinüzit, ortakulak iltihabı ve zatürree gibi komplikasyonlara neden olursa hastanın iyileşmesi zorlaşır.

 Grip de, nezle gibi bulaşıcı bir virüs enfeksiyonu olmakla birlikte nezleye nazaran çok
daha ağır seyreden bir hastalıktır. Gribe neden olan i
nfluenza virüsünün yapısı çok sık değiştiği için toplumda herhangi bir dirençle karşılaşmadan hızla yayılabilir, tüm dünyayı etkileyen salgınlara yol açabilir Grip; küçük çocukları, vücut direnci düşmüş yaşlıları ve kronik hastalığı olan kişileri daha çok etkisi altına alır. Grip, 4 - 5 gün içinde yavaş yavaş düzelmeye başlar ve genellikle bir hafta içinde geçer. Ancak sinüzit, ortakulak iltihabı, zatürree, kalp zarı iltihabı ve beyin zarı iltihabı gibi komplikasyonlar gelişirse, özellikle çocuklarda ve vücut direnci düşmüş hastalarda ve yaşlı kişilerde öldürücü bir tabloya dönüşebilir.

Nezleden nasıl korunmalı?

  • Hastalık kapalı ve kalabalık yerlerde hızla yayılıyor. Dolayısıyla toplu yaşanan kapalı ortamlardan uzak durmaya özen gösterin.
  • Hasta kişilerle yakın temasa geçmeyin.
  • Virüsler bulaştıkları yerlerde canlı kalabiliyorlar. Bu nedenle özel eşyanızı soğuk algınlığına yakalanan kişilerle kullanmamaya özen gösterin.
  • Ellerinizi sık sık sabunla yıkayın.

Gripten nasıl korunmalı?

  • Hasta kişilerle yakın temaslardan kaçının.
  • Kalem, kitap ve bardak gibi özel eşyalarınızı hasta kişilerle kullanmayın.
  • El temizliğine özen gösterin. Elinizi göz ve burnunuzla temas ettirmeyin.
  • Özellikle kapalı mekanlardan, havalandırması iyi olmayan yerlerden mümkün olduğunca uzak durun.
  • Mevsime uygun giyinmeye özen gösterin Kıyafetleriniz ne çok ince, ne de çok kalın olmalı.
  • Grip aşısını yaptırmayı ihmal etmeyin. Günümüzde grip (influenza) aşıları bu hastalıktan korunmanın en güvenli yolunu oluşturuyor. İnfluenza aşıları eylül - aralık ayı arasında tek doz olarak üst kolun dış yüzeyine uygulanıyor. Grip aşısını her sonbahar mevsiminde yinelemek gerekiyor. 65 yaşın üzerinde olanlar, astım, kronik akciğer hastalığı, kronik kalp ve damar sistemi hastalığı, diyabet ile böbrek yetmezliğinden yakınanlar aşılanması gereken gruplar içinde yer alıyor. Ayrıca sağlık personeli, toplum hizmetinde çalışanlar, risk grubundakilerle yakın temasta olanların da grip aşısı yaptırmalarında yarar var. Ancak 6 aydan küçük bebeklerin, hamileliğin ilk 2 ayı içinde olan kadınların (doktor tarafından önerilmediği takdirde) ve yumurtaya karşı alerjisi olanların grip aşısı yaptırmamaları gerekiyor.
Yorumlar
SON DAKİKA