09 Ocak 2025
  • Ankara5°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa13°C
  • Antalya14°C
  • İzmir15°C

KRONİK YORGUNLUK NASIL YENİLİR?

Kronik yorgunluk sendromu, şimdilik kesin çözümü bulunmayan bir sağlık sorunu. Dahiliye Klinik Şefi Doç. Dr. Özlem Harmankaya Kaptanoğulları,..

Kronik yorgunluk nasıl yenilir?

28 Aralık 2010 Salı 14:42

Kronik yorgunluk sendromu, şimdilik kesin çözümü bulunmayan bir sağlık sorunu. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Klinik Şefi Doç. Dr. Özlem Harmankaya Kaptanoğulları, bu durumdaki hastalara genellikle dinlenmenin önerildiğini söylüyor. Kronik yorgunluk sendromlu hasta, hastalığının ağırlığı oranında, hayat tarzında dramatik değişiklikler yapmaya zorlanıyor. (İş stilinin değişmesi ve bazı rutin işlerden vazgeçilmesi gibi.) Bazı hastaların daha önce hiç yapmadıkları kısıtlama konusunda zorluk çektiğini belirten Doç. Dr. Kaptanoğulları, “Bu durumda her hastaya göre yeni bir düzenleme gerekiyor. Dinlenme dönemleri de, hastalık belirtilerini önleme konusunda yararlı oluyor” diye konuşuyor.

EGZERSİZİN AŞIRISI ZARARLI
Kronik yorgunluğu olan hastaya, yoğunluğu artan ve kendisini zorlamayan bir egzersiz programı da uygulanabiliyor. Ancak egzersiz, iki ucu keskin bir kılıç olarak görülüyor. Egzersizin normal dozda yapılması yararlıyken; ağır egzersiz, hastalık belirtilerinin tekrarına yol açarak kişiye zarar verebiliyor. Doç. Dr. Kaptanoğulları, “Hastalar yüzme, yürüyüş, bisiklet ve pilatesten yararlanabilir” diyor. Doktor tarafından gerekli görülmesi halinde, kronik yorgunluk sendromlu hastaya, antidepresan da verilebiliyor. İlaç tedavisi ve gerekli görülmesi halinde fizyoterapinin de tedaviye eklenmesiyle, hastanın şikâyetlerinden ve kronik yorgunluktan kalıcı olarak kurtulması söz konusu olabiliyor. Öte yandan, kronik yorgunluk sendromu olan hastaların strese karşı çok hassas olduklarının unutulmaması gerekiyor.

KİLO KONTROLÜ ÖNEMLİ
Kilo kontrolü ve mideyle ilgili şikâyetlerin azaltılması, kronik yorgunluk sendromunda önem taşıyor. Bu gibi durumlarda, gıda alerjileri görülüyor. Hastalarda önce kilo kaybı, sonra kilo artışı gözleniyor. Gerekli görülmesi halinde multivitamin ve mineral desteği yararlıyken, aşırı vitamin kullanımı zararlı bulunuyor. B12 ve C vitaminleri, magnezyum, Omega 3 yağ asitleri, lizin ve karnitin de, bu sendromla mücadelede etkili oluyor.

SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN
DOÇ. Dr. Kaptanoğulları, kronik yorgunlukla mücadelede demirden zengin beslenmenin önemli bir rol oynadığını söylüyor. İşte hastaların tüketmesi gereken demir zengini gıdalar:
Kırmızı et ve et ürünleri
Balık
Karaciğer
Dalak
Roka ve maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler
Fındık, fıstık, susam gibi kuruyemişler
Kuru meyveler
Üzüm, kayısı, çilek ve ayva gibi yaş meyveler
Pekmez, tahin

CEYDA ERENOĞLU

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA