KOŞUYOLU EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ KARACİĞER NAKLİNE BAŞLIYOR
Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilen kalp ve akciğer nakillerine bir yenisi daha eklenerek, gerekli prosedürleri tamamlanan karaciğer nakline Mart 2023'te başlanılması planlanıyor.
24 Aralık 2022 Cumartesi 11:28
Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Duman: "İstanbul'da karaciğer nakli açısından kamuda da bir açık var, yapan yerler var ama yeterli değil. Biz de bunu desteklemiş olacağız"
Doç. Dr. Mürşit Dinçer: "İstanbul'da kamu kuruluşunda akciğer, kalp ve karaciğer naklinin bir arada yapıldığı tek merkez konumunda şu anda bizim hastanemiz mevcut"
Kartal'daki hastanede ilk nakil 7 Eylül 1989'da "Türkiye'de uzun yaşamlı ilk kalp nakli operasyonu" olarak da tanımlanan kalp transplantasyonu ile başladı. O tarihten itibaren hastanede 243 kalp nakli gerçekleştirildi. Ardından akciğer nakillerine de başlanılan hastanede 2012'den bugüne 150 nakil yapıldı.
Nakil süreci ve sonrasına yönelik yıllardır edinilen bilgi birikimi, transplantasyon için gerekli altyapıya sahip olunması ve gastroenteroloji cerrahisi eğitim kliniğindeki uzmanların nakil işlemlerinde yetkinlik kazanması sonucunda karaciğer nakli operasyonlarına başlanılması için gerekli prosedürler de tamamlandı.
Böylelikle İstanbul'daki belirli kamu hastaneleri ile özel sağlık kuruluşlarında yapılan karaciğer nakillerinin Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de Mart 2023'te başlaması planlanıyor.
Hastanedeki karaciğer nakilleri, Gastroenteroloji Cerrahisi Eğitim Kliniğinde 2 profesör, 4 doçent, 1 uzman ve genel cerrahi uzmanlarından oluşan yan dal asistanlarının yer aldığı 15 kişilik ekip tarafından yapılacak.
- "Geçmişte başarılı karaciğer nakilleri yapıldı"
Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Duman, AA muhabirine, Koşuyolu'nun cerrahi ve dahili hizmetlerin yanı sıra yıllardır organ naklinde de Türkiye'nin en önemli hastanelerinden biri olarak gösterildiğini söyledi. Duman, Koşuyolu'nun, Türkiye'nin en çok kalp ve akciğer nakli yapılan hastanesi olduğunu da vurguladı.
Duman, asistanlık yıllarında kurulan gastroenteroloji cerrahisi kliniğinde o dönemde de karaciğer nakillerinin başarıyla yapıldığını ancak bunu gerçekleştiren hekimlerin Ankara'ya gitmesi nedeniyle ara verildiğini anlattı.
Hastanede karaciğer naklinin yeniden başlamasına nasıl karar verildiğinden bahseden Duman, meslektaşı ve ekip arkadaşı Doç. Dr. Mürşit Dinçer'in Malatya'da nakil eğitimi aldığını, ardından gerekli Sağlık Bakanlığı prosedürünü tamamladıklarını dile getirdi.
Prof. Dr. Duman, "Mayısta ruhsatımızı aldık. Şu an altyapı çalışmalarımızı tamamlıyoruz. Yurt dışında ekstra eğitim desteği alacağız. Mart gibi başlayacağımızı düşünüyorum." dedi.
- İlk aşamada kadavradan organ nakli
Toplumda karaciğer yetmezliği yaşayan birçok hasta olduğuna dikkati çeken Duman, "Aslında nakil, özel kurumlar, vakıf üniversiteleri, kamu ve üniversite hastaneleri gibi birçok yerde yapılıyor. Ancak İstanbul çok büyük bir kent. Nüfusun önemli bir sağlık yükünü de İstanbul taşıyor çünkü il dışından gelenler de var. İstanbul'da karaciğer nakli açısından kamuda da bir açık var, yapan yerler var ama yeterli değil. Biz de bunu desteklemiş olacağız." değerlendirmesini yaptı.
Prof. Dr. Mustafa Duman, nakil konusunda tecrübeli olmalarını avantaja dönüştüreceklerini belirtti. Duman, yoğun bakımların nakil hastalarına bakmaya uygun olduğunu ve bununla ilgili yetişmiş elemanların yer aldığını ifade etti.
Nakil için başvurunun nasıl yapılacağına ilişkin de bilgi veren Duman, "Nakil adayı hastaları değerlendirecek bir ekip de kurduk. Hastalar gastroenteroloji ve gastroenteroloji cerrahisi kliniğine başvuracaklar, organ yetmezliği nakil gerektiriyor mu diye değerlendirilecekler. Sonra hazırlık listesine alınacaklar. İlk başta kadavradan nakille başlayacağız. Belli bir süre sonra canlı, bölünmüş karaciğer dokusuyla nakle de başlayacağız." diye konuştu.
- "Kadavradan organ bağışında dünyada 50. sıralardayız"
Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mürşit Dinçer, hayati öneme sahip karaciğerin, vücutta sindirim sistemiyle ilgili sentez fonksiyonlarının yanı sıra toksinlerin atılmasıyla alakalı da önemli işlevleri olduğunu anlattı.
Karaciğer yetmezliğine ve nakile yol açan sağlık sorunlarından bahseden Dinçer, geçmişte de yaygın görülen viral hepatitlerin alkole bağlı karaciğer yetmezliğine neden olduğunu ancak bugün viral hepatitlerin gerilediğini, karaciğer yağlanmasına bağlı yetmezlik ve nakil endikasyonlarının öne çıktığını ifade etti.
Dinçer, nakil bekleyen hasta sayısının her geçen gün arttığını fakat organ bağışı sayısının buna çok fazla yanıt veremediğini belirterek, şunları kaydetti:
"Canlıdan canlıya organ bağışında dünya birincisiyiz. Kadeverik yani ölen birinin organını bağışlama konusunda 50. sıralara kadar gerilerdeyiz. Kadavradan bağış niye önemli; canlıdan canlıya nakil yaptığımızda, bir insanın hayatını kurtarırken, tamamen sağlıklı olan başka bir insanın hayatını riske atıyoruz. Bunun önüne geçebilmek için kadeverik organ bağışını artırmamız lazım. Kadeverik organ bağışı için bir hastanın beyin ölümü gerçekleştikten sonraki dönemde yakınlarının rızasını sağlamamız lazım."
Türkiye'de organ bağışı bekleyen çok sayıda kişi olduğunu aktaran Dinçer, ülkede organ nakli başladığı yıllardan Kasım 2022'ye kadar yapılan ortalama 20 bin karaciğer naklinden 4 bin kadarının kadavradan alınan organla yapılabildiğini, yani nakillerin yüzde 75-80 oranında canlıdan bağışlarla gerçekleştiğini ifade etti.
- "Özel sektörün başını çektiği bir yerde kamunun geride kalmamak için bu işi aktif olarak yapması önemli"
Doç. Dr. Mürşit Dinçer, karaciğer nakline başlayacak olmalarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, hastane yönetiminin nakile önem verdiğini, akciğer ve kalp naklinin de hastanelerinde aktif olarak yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:
"İstanbul'da kamu kuruluşunda akciğer, kalp ve karaciğer naklinin bir arada yapıldığı tek merkez konumunda şu anda bizim hastanemiz mevcut. İlerisi için hastanenin organ nakli merkezi anlamında ciddi projeleri, düşünceleri var. Karaciğer naklini oturttuktan sonra kendi kliniğimiz adına böbrek, ince bağırsak ve pankreas gibi diğer organların naklini de bünyemize katmayı planlıyoruz. İstanbul'da karaciğer naklinin yoğun olarak yapıldığı merkezler özel hastaneler. Nakil, devlet tarafından tamamen karşılanan bir şey ama sadece ameliyatla olan bir statü olarak geçmiyor. Nakilin, öncesi hazırlıkları, sonrasındaki kontrolleri, olabilecek, öngördüğünüz ama istemediğiniz sonuçları olabiliyor. Bunlar da insanları maddi, manevi yıpratabiliyor. Böyle uzun bir sürecin kamu kuruluşunda yapılması, devlet tamamen bunları ödeme kapsamına aldığı için insanları hem maddi olarak bir sıkıntıya düşürmüyor hem de özel sektörün başını çektiği bir yerde kamunun da geride kalmaması adına bu işe ön ayak olup aktif olarak yapmaları önemli diye düşünüyoruz."
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödülAstraZeneca Türkiye, sağlıkta eşitlik ve toplumsal fayda sağlama vizyonuyla hayata geçirdiği 3 farklı projeyle İstanbul Marketing Awards 2024'te 4 ödüle birden layık görüldü.20 Aralık 2024 Cuma 15:28DİĞER HABERLER
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildiİSTİB Başkanı Ali Kopuz: - "Türkiye'nin tarımsal hasılasını yükseltmesi ve potansiyeline ulaşmasının yegane yolu teknoloji ve katma değerli ürünlerden geçiyor"20 Aralık 2024 Cuma 12:13BASIN HABERLERİ
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdiKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Süleyman Cem Akıl ve Dr. İbrahim Günaydın, 21 klinikten 42 hekimin katıldığı simülasyon yarışmasında birincilik elde etti.20 Aralık 2024 Cuma 11:58ÜNİVERSİTELER
- TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı- Komisyon Başkanı Yıldız Konal Süslü:19 Aralık 2024 Perşembe 16:58BASIN HABERLERİ
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuruSosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru yayımlandı.19 Aralık 2024 Perşembe 16:13DİĞER DUYURULAR
- Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandıAdana'da yaya geçidinde yol verme meselesi nedeniyle çıkan tartışmada bir doktoru bıçakla yaralayan otomobil sürücüsü tutuklandı.19 Aralık 2024 Perşembe 15:33BASIN HABERLERİ
- TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendiTrakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Yönetimi Topluluğu tarafından 18 Aralık Sağlık İdarecileri Günü dolayısıyla "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi.18 Aralık 2024 Çarşamba 17:03KONGRE VE KONFERANSLAR
- Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler-2024/49 konulu duyuru yayımlandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 16:10DİĞER DUYURULAR
- "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandıÜsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) ile Method Research Company tarafından gerçekleştirilen "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:58ÜNİVERSİTELER
- Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandıÇarşamba Devlet Hastanesinde yapılmaya başlanan şaşılık ameliyatı sayesinde hastalar, artık ilçe dışına gitmek zorunda kalmıyor.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:53GÖZ HASTALIKLARI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel