22 Aralık 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa5°C
  • Antalya12°C
  • İzmir9°C

KONTROLE TABİ MADDE VE MÜSTAHZARLARIN SATIŞ/SARF HAREKETLERİNİN YERİNDEN TAKİBİ HAKKINDA GENELGE

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumu tarafından 2016/1 sayılı "Kontrole Tabi Madde ve Müstahzarların Satış/Sarf Hareketlerinin Yerinden Takibi" hakkında Genelge yayımlandı.

Kontrole Tabi Madde ve Müstahzarların Satış/Sarf Hareketlerinin Yerinden Takibi Hakkında Genelge

14 Mart 2016 Pazartesi 17:53

 

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu

Sayı:  88866997-505.99   14.03.2016
Konu: Kontrole Tabi Madde ve Müstahzarların
  
       Satış/Sarf Hareketlerinin Yerinden Takibi

GENELGE
2016/1

Kontrole tâbi ilaçların tüketiminde suistimallerin önlenmesi amacıyla; ilaç fabrika veya laboratuvarları tarafından üretilen, ithal edilen ve ecza depolarınca illerdeki eczanelere dağıtımı yapılan kırmızı reçeteye tâbi uyuşturucu ilaçlar, yeşil reçeteye tâbi psikotrop ilaçlar ve/veya normal reçete ile verilmesi gereken izlemeye tâbi ilaçların ilgili satış/sarf hareketlerinin takibi, aşağıdaki esaslar doğrultusunda il sağlık müdürlüğünce yürütülecektir.

Bu çerçevede;

1- Her müstahzar için ayrı ayrı düzenlenecek ve depo mesul müdürü tarafından onaylanacak olan müstahzar bilgilerinde, bir önceki aydan devir eden miktar, firma ismi, fatura tarih/no ve miktar belirtilerek ay içinde satın alman toplam miktar, ay içinde satışı yapılan toplam miktar, bir sonraki aya devreden miktarın yer alması zorunludur.

2- Müstahzar hareketi olsun olmasın, ilgili kayıtlar, ilinizdeki eczanelere dağıtım yapan iliniz dahilindeki veya dışındaki ecza depolarınca her ay için bir sonraki ayın 10'una kadar il sağlık müdürlüğüne gönderilir. Ecza depolan tarafından gönderilecek tüm bilgiler, gerektiğinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna sunulmak üzere il sağlık müdürlüğünde 5 yıl sureyle muhafaza edilecektir.

 

3- Her il ve müstahzar için ayrı sayfa şeklinde düzenlenecek olan dağıtım cetvelleri aşağıdaki formata uygun olarak hazırlanacaktır.

Satışı Yapılan Müstahzar Adı:

İLİ

İLÇESİ

SATIŞ YAPILAN
SAĞLIK KURUMU

FATURA
TARİHİ

FATURA NO

VERİLEN MİKTAR

 

 

 

 

 

 

4- İlinizdeki eczanelerce satın alınan kontrole tâbi müstahzarların; kırmızı reçete, yeşil reçete veya normal reçete ile satılıp satılmadığının, kayıtların elektronik ortamda tutulup tutulmadığının, bir tutarsızlık olup olmadığının, reçetelerin sahte olup olmadığının, aynı hastalar için uygun olmayan sürelerde reçete düzenlenip düzenlenmediğinin, bu tip reçetelerin aynı tabip tarafından yazılıp yazılmadığının takip ve kontrol edilmesi ve eczane mesul müdür veya sorumlusunca reçete görülüp teslim alınmadan kontrole tâbi ilaçların verilmemesinin temin edilmesi hakkındaki iş ve işlemler il sağlık müdürlüklerince yürütülecektir.

5-Yukanda belirtilen hususlara uyulmaması ve tekrarı hâlinde, ecza depolan ile eczanelerin mesul müdürleri hakkında gerekli yasal işlemler başlatılarak Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna bilgi verilecektir.

6-Kontrole tâbi hammadde alım-satımı yapan ecza depoları ile bu maddeleri içeren müstahzarları ithal ederek dağıtımını yapan ecza depolan tarafından sarf stok hareketleri doğrudan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna gönderilecektir.

7-Ayrıca Ecza Depoları ve Ecza Depolarında Bulundurulan Ürünler Hakkında Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin (ç) bendi gereği ilgili Kanun veya Yönetmeliğinde, bulundurulması zorunlu asgarî ilaçların belirtildiği kurum ve kuruluşlara, sadece ilgili mevzuatlarında yer alan kontrole tabi ilaçların satışı yapılabilecektir.

8-Diğer taraftan, kırmızı, yeşil ve normal reçete ile verilmesi gereken kontrole tâbi ilaçların aylık dökümleri güvenli elektronik imza ile imzalandıktan sonra dijital kaynaklara (CD, CD-ROM, VCD, DVD...) aktarılmak suretiyle dijital formata dönüştürülerek de il sağlık müdürlüklerine gönderilebilir.

Bilgilerini ve konunun iliniz dahilindeki ecza depolarına duyurulması hususunda gereğini önemle rica ederim.

Prof. Dr. Eyüp GÜMÜŞ 
Bakan a.
Müsteşar

DAĞITIM:
Gereği:
                                  Bilgi:
81 İl Valiliği                           Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği
                                             İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası
                                             Türkiye İlaç Sanayi Derneği
                                             Gelişimci İlaç Firmaları Derneği
                                              Sağlık Ürünleri Demeği
                                              Kamu İlaç Tedarikçileri Demeği
                                              Ecza Depocuları Demeği

 

Genelgenin aslı için tıklayınız

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA