KOLESTEROL, SİGARA KADAR ZARARLI !
Kolesterol yüksekliğinin sigara ile eşdeğerde tutulduğunu ve halen dünyada en çok satılan ilacın kolesterol düzenleyici olduğunu belirten Özel BSK Konya Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Mehmet Karabacak, kolesterolden korunma yolları hakkında bilgi verdi.
28 Haziran 2010 Pazartesi 14:54
Kolesterol yüksekliğinin sigara ile eşdeğerde tutulduğunu ve halen dünyada en çok satılan ilacın kolesterol düzenleyici olduğunu belirten Özel BSK Konya Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Mehmet Karabacak, kolesterolden korunma yolları hakkında bilgi verdi.
Kolesterol kalp krizi açısından önde gelen risk faktörlerinden biridir.
Kolesterol problemi, kişilerde, 30’ lu yaşlardan itibaren sıklıkla ve artarak gündeme gelmektedir. Medikal yönden ise kolesterol yüksekliği nerdeyse sigara ile eşdeğerde tutulmaktadır.
Çarpıcı bir örnek olarak, halen dünyada en çok satılan ilacın kolesterol düzenleyici olduğunu belirtmek, sorunun yaygınlığı konusunda fikir verebilir.
Kolesterol; aldığımız besinlere, genetik faktörlere ve yaşam tarzına bağlıdır. Görüldüğü gibi genetik dışındaki faktörler insanların elindedir.
Kolesterolün sık rastlanan sağlık sorunlarından biri olmasında; giderek artan hazır gıda , fast food ve bisküvi, çikolata vb. şekerli gıda tüketimi en önemli etkendir.
Kolesterol düzeyini düşürmek için ilaç ve/ veya beslenme düzenlemesine ihtiyaç vardır.
Sıklıkla yapılan hata, insanların beslenme düzenlemesine gitmeksizin doğrudan ilaç tedavisine başlamalarıdır.
Bu kolay yoldur ama, en doğru yol olduğu tartışılabilir.
İlaç ile yapılan düzenleme, sonuçta diyetin alternatifi değil, ancak tamamlayıcısı olabilir ki bu yanlış bilinmektedir. Beslenme düzenlemesi olmadan sadece ilaç alımı bir süre kolesterol seviyesini düzenleyebilir fakat orta vadede mutlaka ek tedavi gerektirir.
Kolesterol seviyesini düşürmenin anahtarı, bol bol lif tüketmektir.
Beslenmemizdeki lif oranını arttırarak kolesterol emilimini düşürüp, yıkımını hızlandırmak mümkündür.
Lif oranı yüksek gıdalar; entegral ekmek, makarna ve buğday ürünleri, sebze ve meyveler, kuru baklagiller olarak özetlenebilir.
Özellikle baklagillerin (mercimek, nohut, kuru fasulye, bezelye, barbunya) içindeki bazı maddeler kolesterol karşıtı çalışırlar ve hızla kolesterol seviyesini düşürürler.
Sportif aktivite ve egzersiz, iyi kolesterol olarak bilinen HDL’ nin yükselmesine yardımcı olur.
Bayanlarda menopoz sonrası, iyi kolesterol, hormonal sebeplerle hızla düşmeye başlar ki bu da bayanların kalp krizi riskinin en çok arttığı dönemdir.
Bitkisel ve hayvansal Omega 3 tüketimi, kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcıdır fakat tek başına yeterli değildir.
Kolesterol seviyesinin ayarlanmasında bir başka faktör, yemeklerin hazırlanış şeklidir. Bitkisel yağların tüketilmesi (özellikle zeytinyağı), kızartmalardan uzak durulması, yemeklere yağın yemek piştikten sonra eklenmesi, buğulama, fırın ve haşlama gibi pişirme yöntemlerinin kullanılması tercih edilmelidir.
Tekli doymamış yağ (zeytinyağı ,badem, ceviz, avokado, fındık) ve çoklu doymamış yağ asitleri(mısır, soya, balık, ayçiçeği) ile doymuş yağlar (hayvansal yağlar, süt ve süt ürünleri, çikolata) ve trans yağların (margarin, fast food, bisküvi şekerleme) tüketimi, dışarıdan alınan kolesterol miktarını kontrol için ana kriteri teşkil etmektedir. Tekli ve çoklu doymamış yağlar kolesterol seviyesini olumlu yönde etkilerken, Trans ve doymuş yağlar ise olumsuz etki ederek kolesterolü yükseltirler. Besinlerdeki gizli kolesterol; süt ürünleri, hazır gıdalar, bisküvi ve türevlerinde saklıdır.Sadece kırmızı eti keserek çözüme ulaşmak mümkün değildir.
Kahvaltıda:
Peynir tercihleri her zaman az yağlı olanlardan yana yapılmalıdır. Lor peyniri ve keçi peyniri doğru tercihlerdir.
Şarküteri tutkunu iseniz , vazgeçemiyorsanız, en masumları hindi füme ve rozbifdir.
Sucuk, salam, sosis ve benzerlerinden kolesterol sıkıntınız var ise uzak durmanız gerekir.
Balıkçıda:
Deniz ürünlerinden; Karides, Kalamar ve Istakoz yoğun kolesterol kaynaklarıdır. Sağlıklı yemek için gittiğiniz balıkçıda bunlara dikkat etmeniz gerekir.
Balık tercihinizi de büyük balıklardan ızgara olarak yapmanızı tavsiye ederim.
Kebapçıda:
Kebap yerine; terbiyeli dana şiş, tavuk şiş, tavuk göğüs ızgara gibi tercihler dahadoğrudur. Tavuk derisi de en az kuzu eti kadar sakıncalıdır ve yenmemelidir. Burada gözden kaçanlar, yine gizli kolesterol kaynağı olan tulum peyniri ve süzme yoğurttur.
Kafede:
Karışık soslardan özellikle mayonezden sakınmak gerekir.Yağ, balzamik ve limon dışında sos kullanmamanız doğru olacaktır.
Yemek tercihlerinde balıklı, tavuklu salatalar en iyi tercihlerdir.
Makarna için sebze veya domates sosluları tüketmenizi tavsiye ederim.
Kolesterol Diyeti:
Haftada en az 2 öğün baklagil tüketin, mümkün ise etsiz hazırlayın.
Her gün 2 porsiyon meyve ve 2 porsiyon sebze türevleri, aralarda 5-10 adet fındık, ceviz veya badem alınabilir. Diğer çerezlerden, cipslerden ve tatlılardan uzak durmaya çalışın.
Sonuç olarak kolesterol yüksekliği veya normalliği öncelikle beslenmeyle kontrol edilebilir ve bu kesinlikle elimizdedir.
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
- GE HealthCare, yapay zeka destekli tıbbi görüntüleme için Sutter Health ile işbirliğine gittiABD'li medikal teknoloji şirketi GE HealthCare, California'da kar amacı gütmeyen sağlık sistemi Sutter Health ile yapay zeka destekli tıbbi teknoloji ve yazılım sağlamak için 7 yıllık anlaşmaya vardı.14 Ocak 2025 Salı 18:53BASIN HABERLERİ
- İsrail, ateşkes görüşmeleri ilerlemesine rağmen Gazze Şeridi'nde bir hastaneyi kuşattıİsrail'in soykırım yaptığı Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takası anlaşması konusunda ilerleme kaydedildiği açıklanırken, İsrail ordusunun Endonezya Hastanesine yönelik kuşatmaya devam ettiği belirtildi.14 Ocak 2025 Salı 18:38DÜNYADA SAĞLIK
- Düzce'de "Ortak Sağlık Güvenlik Birimi" firmaları toplantı yaptıDüzce'de faaliyet gösteren Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) firmaları, Ticaret ve Sanayi Odası'nda bir araya geldi.14 Ocak 2025 Salı 18:38BASIN HABERLERİ
- Denizli'de beyin ölümü gerçekleşen kişinin organları 3 kişiye umut olduDenizli'de beyin kanaması sonucu kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen 81 yaşındaki Bekir Erzen'in organları, 3 kişiye nakledilecek.14 Ocak 2025 Salı 18:18GENEL CERRAHİ
- "Yenidoğan çetesi" davasının ikinci duruşmasında ara kararMahkeme heyeti, sanık avukatlarının reddihakim talebinin değerlendirilmesi için dosyanın Bakırköy 23. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini kararlaştırdı.14 Ocak 2025 Salı 16:48BASIN HABERLERİ
- Şanlıurfa'da çocukların ekran bağımlılığına karşı ailelere uyarıŞanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Erken Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Yağmur Atakan, yaklaşan yarıyıl tatili öncesinde çocukların ekran bağımlılığına karşı ailelere uyarıda bulundu.14 Ocak 2025 Salı 16:13RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI
- Van'da ambulans helikopter 2 hamile kadın için havalandıVan'ın Bahçesaray ilçesinde tedavi gören 2 hamile kadın, ambulans helikopterle Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine ulaştırıldı.14 Ocak 2025 Salı 15:53SAĞLIK BAKANLIĞI
- Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus Belediyesi, çevre ve sağlık felaketi konusunda uyardıGazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus Belediyesi, İsrail'in 15 ayı aşkın süredir yürüttüğü soykırım nedeniyle yaşanan insani krizin gölgesinde yakıtın tükenmesi sonucu bölgede çevre ve sağlık felaketi yaşanabileceği konusunda uyardı.14 Ocak 2025 Salı 15:43DÜNYADA SAĞLIK
- Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde hastalara implant tedavi hizmeti sunuluyorVan'da 2021'den bu yana Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde, vatandaşlara uygun fiyatlarla implant tedavi hizmeti sunuluyor.14 Ocak 2025 Salı 14:28AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- İstanbul Valisi Gül'den sanatçı Edip Akbayram'a hastanede ziyaretİstanbul Valisi Davut Gül, iç kanama şüphesiyle kaldırıldığı hastanede tedavisi devam eden sanatçı Edip Akbayram'ı ziyaret etti.14 Ocak 2025 Salı 14:23BASIN HABERLERİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel