18 Eylül 2024
  • Ankara19°C
  • İstanbul19°C
  • Bursa18°C
  • Antalya23°C
  • İzmir22°C

KÖK HÜCRE UYGULAMASI İLE EKLEM YAŞLANMASI DURDURULABİLİR

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) araştırmasına göre, Türkiye'de insan ömrü kadında ve erkekte ortalama 78,6'ya kadar uzadı.

Kök Hücre Uygulaması İle Eklem Yaşlanması Durdurulabilir

17 Eylül 2024 Salı 11:33

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) araştırmasına göre, Türkiye'de insan ömrü kadında ve erkekte ortalama 78,6'ya kadar uzadı. İnsan ömrü uzadıkça da nüfusta yaşlanmaya ve yaşlandıkça da daha çok hastalıkla karşılaşılmaya başlandı. Bu hastalıklardan birinin de eklem rahatsızlıkları olduğunu söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Harun Kütahya, günümüzdeki teknoloji sayesinde yaş ilerlese de eklemlerin yaşının durdurulabilir olduğunu vurguladı.

Eklem ağrıları nüfusun yaşlanması, obezitedeki artış ve hareketin azalması gibi etkenlere bağlı olarak giderek daha fazla kişiyi etkilemeye başladı. Hastalığın ilerleyen aşamalarında görülen hareket kısıtlılığı nedeniyle kişilerin yaşam kalitesinin düştüğünü de vurgulayan Medicana Konya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Harun Kütahya, erken evre kıkırdak aşınması olan hastalarda kök hücre uygulaması ile birçok sağlık sorununun ilerlemesinin önüne geçtiklerini ifade etti.

"Kök hücre tedavisi ile zamanı durdurmak mümkün"

Kök hücre tedavisinin, erken dönemde kıkırdak hasarlanması başlamış, ağrılı ekleme sahip ancak cerrahi için erken olan veya ameliyat olmak istemeyen hastalarda, kıkırdak hasarının ilerlemesini yavaşlatmak amacıyla yapıldığını ifade eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Harun Kütahya, kök hücre uygulaması sayesinde çoğu hastanın hayat kalitesinin yükseldiğini ifade ederek, "Kök hücre uygulamasıyla diz ve eklem hastalılarında zaman geri alınabilir. Eskiden ortopedi kitaplarında kıkırdak hasarlandığı zaman tamiri olmaz diye öğretilirdi. Kıkırdak aşınması başlamış olan bir hastaya, zamanla bu kıkırdağın daha da yıpranabileceğini ve bu durumdan dolayı şikayetler daha çok artarsa, ameliyat seçenekleri sunulurdu. Günümüzde kök hücre uygulaması ile kıkırdak tekrardan oluşturulup, 10 sene öncesine döndürülebiliyor" dedi.

Kök hücrelerin her türlü hücreye dönüşme potansiyeline sahip olduğunu, bu özellik nedeniyle bazen kök hücrelerin kıkırdaktan başka kemik benzeri bir dokuya da dönüşebilmekte olduğunu ifade eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Harun Kütahya, "Kök hücre bulunduğu ortama uyum sağladığı için kullanım alanları da çeşitleniyor. Yıpranmış ya da özelliğini kaybetmiş bölgeyi yeniden sağlıklı haline getirebiliyor. Örneğin kemiğin olduğu bölgede kemiğe dönüşüyor. Kıkırdağın arasında kıkırdağa dönüşüyor. Kasın olduğu alana uygulandığında kasa dönüşebiliyor. Kısacası hangi dokuya uygulanıyorsa, o dokuyu tamir edip geriye döndürebiliyor" şeklinde konuştu.

Op. Dr. Harun Kütahya, eklem kireçlenmesinde de kök hücre tedavisinin en etkili yöntemlerden biri olduğunu, hastadan alınan kök hücrelerin yine hastanın kendisine uygulanarak yapıldığını, kireçlenmenin erken evresinde iyileştirici, doku onarıcı bir etki görüldüğünü söyledi. Kök hücre uygulamasının kıkırdak tamiri için de kullanıldığının bilgisini veren Op. Dr. Harun Kütahya, şöyle devam etti: "Menüsküs tamiri yapılmış hastalarda da kök hücre tedavisi uygulanır. Menüsküs yırtığı dikildikten sonra, o alana kök hücre uygulamasının yapılması dikişteki kalitenin artırılarak iyileşmenin hızlandırılması sağlanır. Yine ayak bileği kıkırdak sorunlarında da kök hücre uygulaması yapılabilir. Orada da iyileşme ihtimalini artırabilecek etkisi vardır. Ayrıca kas tendon şikayetlerinde ve tendon kopmaları sonrasında da tamir yeteneğini artırmak için kök hücre tedavisi kullanılır" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA