23 Aralık 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa6°C
  • Antalya10°C
  • İzmir10°C

KOAH`LI HASTALAR SİGARAYI MUTLAKA BIRAKMALI

Doruk Sağlık Grubu Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Ket Alkan, soğuk havalarda vatandaşların yakalanabilecekleri hastalıklardan biri olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı(KOAH)`na karşı dikkatli olmalarını istedi. KOAH`ın Türkiye`de `en az teşhis ve

KOAH`lı hastalar sigarayı mutlaka bırakmalı

19 Haziran 2010 Cumartesi 14:52

Dr. Serap Ket Alkan, KOAH`ın solunum yollarında kronik iltihapla beraber geriye dönüşü olmayan daralma ve akciğer dokusunda harabiyet yapan bir akciğer hastalığı olduğunu söyledi.


Dr. Alkan, sürekli öksürük, balgam ve her geçen yıl şiddeti daha da artan nefes darlığının, hastaların en çok yakındığı şikâyetlerin başında geldiğini ve insanların yaşam kalitesini bozduğunu dile getirdi.


Alkan, Türkiye`de `en az teşhis ve en yetersiz tedavi edilen` hastalıklardan biri olan KOAH`ın kamuoyunun en az bildiği hastalıklar arasında yer aldığının altını çizdi.


Hastalığın Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada; kalp krizi, felç ve akut akciğer enfeksiyonlarından sonra en önemli 4`cü ölüm nedeni olduğunu söyleyen Dr. Alkan, `Tüm dünyada 600 milyonun üzerinde KOAH`lı bulunmaktadır. Dünyada her yıl 3 milyonun üzerinde ülkemizde ise 26 binden fazla kişi KOAH yüzünden ölmektedir.` şeklinde konuştu.


`KOAH BULAŞICI BİR HASTALIK DEĞİL`


KOAH`ın bulaşıcı bir hastalık olmadığını dile getiren Doruk Sağlık Grubu Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Ket Alkan, KOAH`lı kişilerin çoğu ya halen sigara içmekte olan ya da eskiden sigara içmiş olan kişiler olduğunu her türlü tütün ürününü içmenin ise KOAH`a neden olabildiğini belirtti.


Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Ket Alkan, KOAH`la yaşamda dikkat edilmesi gerekenler hakkında şunları söyledi: `Sigara mutlaka bırakılmalı, inhaler ilaçlar düzenli olarak uygun dozda kullanılmalıdır. Evin havası temiz tutulmalı, duman ve kirli havadan uzak durulmalı. KOAH ağır derecede ise kişi nefesini kısıtlı kullanmalı ve evde hayatı mümkün olduğunca kolaylaştırmalıdır. Yılda en az 3 kez genel kontrol için göğüs hastalıkları uzmanına gidilmeli, nefes alıp verme kötüleştiğinde, hemen hastaneye başvurulmalıdır. Sigarayı bırakmak akciğerlerdeki hasarı durdurur ya da en azından yavaşlatır. Sigarayı bırakmada zorluk çeken hastalarımız, sigara bırakma polikliniklerinden yardım alabilirler. Sigara bırakma polikliniklerinde; uzman hekim kontrolünde, bilimsel yöntemlerle uygulanan tedaviler sonucu başarılı sonuçlar alınmaktadır. ` açıklamasında bulundu.


KOAH tedavisinin ilaçla daimi tedavisinde, nefes yolu ile alınan inhaler ilaçların kullanıldığını aktaran Dr. Alkan, `İlaçlar bronşları açarak daha kolay nefes almayı sağlar. İlerlemiş KOAH`ı olan bazı kişiler oksijen ile yardımcı solunum cihazlarını kullanmaya ihtiyaç duyabilirler. Akciğer rezervinin enfeksiyonlara bağlı azalmasını önlemek amacıyla her yıl grip aşısı ve 5 yılda bir zatüre aşısı mutlaka yapılmalıdır.` tavsiyesinde bundu.


KOAH hastalığının ileri evrelerinde hastalar hayatını sürdürmek için yapmak zorunda olduğu en temel ihtiyaçlarını bile yapmakta zorlandıklarını söyleyen Dr. Alkan, yürümek, ev içinde odadan odaya geçmek, giyinmek, soyunmak, tıraş olmak, banyo yapmak, merdiven çıkmak gibi hareketlerin bile hastayı nefes nefese bıraktığını kaydetti.

 

Yorumlar
    SON DAKİKA