KIYAFETİNİZE UYGUN DESENLİ MASKELER
Dünyayı saran bir hastalık olan Koronavirüs, hayatımıza yeni alışkanlıklar da getirdi. Bunlardan biri de maske.
07 Ocak 2021 Perşembe 22:30
Uzun bir süredir herkes dışarıda maskeyle geziyor. Daha da gezecek gibi duruyor. Hem kendi sağlığımız hem çevremizdekilerin sağlığı için maske takmak şart. Peki, bu maskeler neden gereklidir? Çeşitleri var mıdır? Desenli maskeler işe yarar mı? Bu soruların ve daha fazlasının cevabı yazımızın içinde.
Tıbbi Maske Nedir?
Tıbbi maskelerin bir diğer adı, cerrahi maskelerdir. Bu zamana kadar hayatımızda pek sık rastlamadığımız bu terimler, virüs salgını sebebiyle şu an âdeta hayatımızın içinde. Bu sebeple ayrımını bilmek de önemli.
Tıbbi maskeler, içinde bulunduğumuz gibi, bulaşıcı bir hastalıktan korunmak için takılan maskelerdir. Sağlık çalışanları bunu zaten görevleri sırasında takıyordu. Şimdi herkes bu maskeleri takmak zorunda. Bilindiği gibi bulaşıcı hastalıklar, ağızdan çıkan parçacıklar yüzünden bulaşabiliyor. Sadece hapşırma, öksürme gibi durumlarda değil, konuşurken dahi ağızdaki su taneleri etrafa yayılabiliyor. Hatta havada asılı kaldığı da uzmanlar tarafından dile getirildi. Hal böyle olunca kendimizi hastalıktan korumak için maske takmak zorundayız. Çünkü maskeler, ağzı ve burnu tamamen kapatmasının yanında, özel kumaşları sayesinde bu su damlacıklarının ağız ve burun yoluyla vücuda girmesini önlüyor. Böylelikle vücut korunuyor, taşıyıcı olmuyor.
Maske Nasıl Takılmalıdır?
Maske takmak basit bir işlemmiş gibi görünse de eğer doğru şekilde takılmazsa kişiye yarardan çok zarar verebilir. Çünkü takılan maske, doğrudan virüsün vücuda girebileceği bölgededir ve en ufak bir yanlışlıkta istemeden kendinize kötülük etmiş olabilirsiniz. Bu yüzden şu adımları takip etmeniz yararınıza olacaktır:
1- Maskenizi takmadan önce ellerinizi muhakkak yıkamanız ya da dezenfekte etmeniz gerekir. Su ve sabun ile yıkayacaksanız en az 20 saniye parmak aralarından avuç içlerinize, tırnaklarınızın arasına kadar yıkamanız gerekir. Sonra da bol su ile durulamanız. Eğer ellerinizi yıkayabilecek bir ortamda değilseniz 70 derece ve üstünde alkol oranına sahip bir kolonya ya da dezenfektan ile ellerinizi temizleyebilirsiniz.
2- Maskenin bir defosu olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Kutusundan aldığınız, yeni bir maske olsa dahi sağlığınızı ve etrafınızdakileri tehlikeye atmak istemiyorsanız maskede delik, defo, yırtık olmadığından emin olmalısınız.
3- Maskenin yüzünüze iyice oturması gerekir. Maskenin üst kısmında bulunan teli bükerek tamamen yüzünüzü saracak bir hale getirmelisiniz. Böylelikle sağdan-soldan gelebilecek tehditleri de önlemiş olursunuz.
Maske Nasıl Çıkarılmalıdır?
Maskenin takılması ne kadar önemliyse çıkarılması da o kadar önemlidir. Ve çoğu kişi bunu önemsemez. Halbuki dışarıda kullanılan bu maske, en büyük tehlikeyi üzerinde barındırır. Bu sebeple maskenizi çıkarırken şu aşamalara dikkat etmelisiniz:
1- Maske, yoğun kirlenmeye maruz kalan ön kısmına dokunulmadan çıkarılmalıdır. Şayet dokunursanız hemen ellerinizi dezenfekte etmeniz gerekir.
2- Maske, lastiklerinden veya iplerinden tutularak çöpe atılır. Kapalı bir alana atmadığınız takdirde maske tehdit unsuru olmaya devam eder.
3- Maskeyi çıkardıktan sonra ellerinizi bol su ve sabun ile yıkamalısınız.
Desenli Maskeler
Desenli maskeler de artık çok tercih edilen maskeler arasında. Maske, hayatımızın bir parçası olduğu için onu da günlük kombinlerimize uydurur hale geldik. Bunun yanında ruh halimize iyi gelsin diye de desenli maskeleri tercih eder olduk. Biraz renk, biraz hareket, maskede dahi olsa insana iyi geliyor, değil mi?
Herkese hitap edebilecek çeşitli desenli maskeler, yıkanabilir bez maskeler bolca mevcut. Yetişkinlerden çocuklara kadar her yaş aralığının hayatına biraz olsun renk katacak desenli maskeler çoğu insanın tercihi son zamanlarda. Tabii bunlarda da dikkat etmenizi istediğimiz birkaç husus var. Çünkü her şeyden önce önemli olan, sağlık.
Desenli Maske Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Öncelikle şayet bir desenli maske ya da yıkanabilir bez maske kullanmak istiyorsanız güvendiğiniz yerden almalısınız. Bazı maskeler sadece görüntüde olup hiçbir işe yaramayabiliyor. Böyle olunca maske takmanızın da bir anlamı kalmıyor. Bu sebeple güvendiğiniz, temizlenebilme özelliği olan desenli maskeleri tercih edebilirsiniz.
Desenli maskenin %100 pamuktan üretilmesi gerekir. Pamuk, nefes almaya yardım edecek, maske içinde terleme, sıkılma gibi durumlar yaşatmayacaktır.
Yıkanabilir desenli bez maskelerinizi en az 40 derecede yıkayabilirsiniz fakat kurutma işleminizi kurutucuda yapmamaya özen göstermelisiniz.
Şunu da unutmamalısınız: Desenli maskeler, her ne kadar yıkanabilir olsalar da medikal nitelikli maskeler değillerdir. Bu sebeple desenli maskelerin koruyuculuğunu arttırmak için beyaz renkteki cerrahi maskeleri takabilirsiniz. Böylelikle hem virüsten korunmuş olur hem de kombininizi içinizden geldiği gibi şekillendirebilirsiniz.
Görülen o ki virüs, uzun bir süre daha hayatımızda olacak. Bu sebeple maskeleri hayatımızdan çıkarmamız pek kolay olmayacak gibi görünüyor. Zaman zaman, salgının da verdiği ruh haliyle maske takmaktan sıkılabiliyoruz. Böyle zamanlarda kendimize iyi gelecek, belki biraz da kimliğimizi yansıtacak maskeleri takmak istememiz normal. Eğer siz de böyle hissediyorsanız Tiburon’un çocuk desenli maske seçeneklerine göz atabilirsiniz. Hem yetişkinler için hem de çocuklar için üretilen, birbirinden farklı desenlerden oluşan maskeler oldukça eğlenceli. Özellikle de çocuklarınız için günü keyiflendirecek, sevdiği için rahatça takacağı maskeler sizleri bekliyor.
- İsrail saldırılarından kaçan Gazzelilerin sığındığı çadırlarda bir haftada 3 çocuk soğuktan öldüİsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana soykırım suçu gerçekleştirmeye devam ettiği Gazze Şeridi'nde, zorla yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı çadırlarda bir hafta içinde 3 çocuk soğuktan öldü.26 Aralık 2024 Perşembe 16:38DÜNYADA SAĞLIK
- Sakarya'da sağlık personelinin yaralandığı silahlı saldırıya ilişkin 3 zanlı yakalandıSakarya'nın Kocaali ilçesinde sağlık personelinin yaralandığı silahlı saldırıya ilişkin 3 zanlı gözaltına alındı.26 Aralık 2024 Perşembe 15:53BASIN HABERLERİ
- Danıştay kararı ile ilgili SGK duyurusu-26.12.2024Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından Danıştay kararları ile ilgili duyuru yayımlandı.26 Aralık 2024 Perşembe 15:47DİĞER DUYURULAR
- DSÖ'nün Suriye'de dağıtacağı 50 ton tıbbi malzeme Türkiye'ye ulaştıSuriye'deki sağlık tesislerine ulaştırılmak üzere Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen 50 ton tıbbi malzeme, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından İstanbul'a getirildi.26 Aralık 2024 Perşembe 15:33BASIN HABERLERİ
- Çukurca'da sağlık yatırımlarıyla çevre il ve ilçelere sevkler azaldıHakkari'nin Çukurca ilçesinde yapılan sağlık yatırımlarıyla çevre il ve ilçelere yapılan hasta sevkleri en düşük seviyeye geriledi.26 Aralık 2024 Perşembe 15:18SAĞLIK BAKANLIĞI
- Bursa'da 6 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldıBursa'nın Orhangazi ilçesinde bir okulda düzenlenen etkinlikte yediklerinden rahatsızlandığı öne sürülen 6 öğrenci, hastanede tedaviye alındı.26 Aralık 2024 Perşembe 14:48BASIN HABERLERİ
- Emekli hemşirenin bağışlanan organları 6 kişiye umut olduSamsun'da tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen 53 yaşındaki Emine Görgülü'nün bağışlanan organları 6 kişiye umut oldu.26 Aralık 2024 Perşembe 14:43GENEL CERRAHİ
- Nizip Kaymakamı Uğurlu, ilçedeki kamu kurumlarını ziyaret ettiNizip Kaymakamı Osman Uğurlu, ilçedeki kamu kurumlarını ziyaret etti.26 Aralık 2024 Perşembe 14:23BASIN HABERLERİ
- Irak'taki 122 yaşındaki Emşe Aslan tanıklık ettiği Osmanlı dönemini hasretle yad ediyor:Irak'ın Musul kentine bağlı Telafer ilçesinde oğlu ile yaşayan 122 yaşındaki Emşe Aslan, Osmanlının son dönemlerine ve Irak'ın İngilizler tarafından nasıl işgal edildiğine tanıklık ettiğini anlattı.26 Aralık 2024 Perşembe 14:13BASIN HABERLERİ
- Sahte alkol zehirlenmelerinde ilk 24 saat hayati önem taşıyorProf. Dr. Alper Şener: - "Maalesef 24 saati geçen periyotlarda eğer müdahalede bulunamazsak bu kişileri kaybediyoruz, ölüyorlar"26 Aralık 2024 Perşembe 13:43ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel