15 Ocak 2025
  • Ankara7°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa8°C
  • Antalya12°C
  • İzmir11°C

KİRASINI KENDİ ÖDEMEYEN AİLE HEKİMİ İŞTEN ATILACAK

Ankara'da aile hekimliği başlarken, dün İstanbul'da da 3 bin 40 doktor görev yapacakları yeri belirlemek için kura çekti.

Kirasını kendi ödemeyen aile hekimi işten atılacak

16 Temmuz 2010 Cuma 08:57

Ankara'da aile hekimliği başlarken, dün İstanbul'da da 3 bin 40 doktor görev yapacakları yeri belirlemek için kura çekti.

Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ekinci, Aile Sağlığı Merkezi'ne dönüştürülecek sağlık ocaklarında yer bulamayan hekimlerin yer kiralayacağını belirterek "Kirasını ilaç şirketine ödetmek gibi etik dışı davrananın sözleşmesi feshedilecek" dedi.

Ocak 2011  itibarıyla Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak olan aile hekimliği uygulaması Ankara'da başlarken, dün İstanbul'da kura ve sözleşme heyecanı vardı. 2 bin 877'si pratisyen, 163'ü aile hekimi olmak üzere toplam 3 bin 40 doktor, dün Sütlüce'deki Haliç Kongre Merkezi'nde başlayan ve 18 Temmuz 2010'da sona erecek olan törende, görev yerlerini belirlemeye ve sözleşme imzalamaya başladı. Hizmet puan sıralamasına göre ilk etapta 800 kadar doktor, İstanbul'da görev yapmak istediği ilçeyi, mahalleyi ve Aile Sağlık Merkezi'ni (ASM) belirledi ve 1 Kasım'dan itibaren geçerli olacak aile hekimliği sözleşmesini imzaladı. Aynı hizmet puanına sahip birden fazla doktor olması halinde de, ilk kimin yerini belirleyeceği de çekilen kurayla tespit edildi.

SAĞLIK OCAKLARI, AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ OLACAK
Aile hekimleri, hizmet vereceği 3500 vatandaşın bulunduğu mahalleleri seçip devletle sözleşme yaparken, İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ali İhsan Dokucu, İstanbul'daki 940 sağlık ocağını, 1 Kasım itibarıyla aile hekimlerine devredeceklerini söyleyerek Dokucu, "Sağlık ocakları ASM merkezi olacak. Bu merkezlerde 3-4 hekim bir arada çalışabilecek. Aile hekimliği için 3 bin 40 kişi başvurdu. Daha sonra bu sayı 3645'e yükseltilecek. Her hekime 3500 kişi düşüyor. Hekim, kaydına aldığı kişi başına 1.46 lira alacak. Vatandaş hekimden memnun olmazsa 6 ay sonra hekimini değiştirebilecek. Aldığı maaş miktarının düşmemesi için hekimin hasta memnuniyetini sağlaması, kaliteli hizmet vermesi gerekecek.

GÜVENCESİ OLMAYAN DA GELEBİLECEK

Aile hekimine başvurmadan hastaneye gidilebilecek.
Aile Sağlık Merkezi'nde her türlü sağlık hizmeti verilebilecek. Acil müdahale odası olacak ve kan alınarak basit tetkikler yapılabilecek.
Vatandaşlar, aile hekimini İl Sağlık Müdürlüğü'nün internet sitesindeki ilgili bölümünden vatandaşlık numaralarını girerek öğrenebilecekler.
Aile hekimine başvuruda nüfus cüzdanı yeterli olacak.
Ayrıca hiçbir sosyal güvence aranmayacak.
Hekim seçme hakkını vatandaşlar, hiçbir neden göstermeksizin il içinde ve 3 aydan erken olmamak koşuluyla sınırsız kullanabilecekler.

Aile hekimleriyle beraber, aile sağlığı elemanı yani ebe, hemşire veya sağlık memuru çalışacak. Bu personelin sözleşmeleri de valilik tarafından imzalanacak. Ayrıca, 39 ilçede 39 toplum sağlığı merkezi açılmayacak.
Sözleşmeye geçmek istemeyen hekim, yardımcı sağlık personeli olarak burada çalışacak" dedi.

Toplantıya katılan Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Halil Ekinci de aile hekimlerine, bağlı olduğu kişi sayısına göre ücret ödeneceğini belirterek şöyle konuştu "Devlet, kişi başına 1.46 lira verecek. Bir hekim en fazla 4 bin hasta kaydedebilecek. Hasta sayısının alt sınırı il ve ilçenin nüfusuna göre belirlenecek. Sağlık ocakları, Aile Sağlığı Merkezi'ne (ASM) dönüştürülecek. Geri kalan hekimler, yer kiralayacak.
Kira bedelini ilaç firmalarına ödetmek gibi etik olmayan uygulamalarda bulunduğu tespit edilen aile hekiminin sözleşmesi feshedilecek." Hekimler sorumlu olacakları ilçe, mahalle ve ASM'yi belirledikleri kura çekimiyle yeni statüleri için ilk adımı atmış oldular.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA