23 Kasım 2024
  • Ankara15°C
  • İstanbul12°C
  • Bursa18°C
  • Antalya19°C
  • İzmir20°C

KİLOLU İNSANLAR SADECE PSİKOLOJİK DEĞİL, FİZİKSEL SIKINTILARA DA MARUZ KALIRLAR!

Vücut kitle indeksi 30-40 arasında olanlar obez sınıfına girmektedir. 40 ve üzeri olanlar ise süper obezite sınıfına girerler.

Kilolu insanlar sadece psikolojik değil, fiziksel sıkıntılara da maruz kalırlar!

09 Ocak 2017 Pazartesi 17:22

Morbid obezite durumunda kişi emek sarf edip kilo vermeye başladığında ise bu verdiği kiloları çok kısa sürede geri alma eğiliminde olmaktadır. Bunun nedeni açlık hissinin önüne geçilememesidir. Morbid obezite sebebiyle hayatlarında oldukça sorun yaşayan hastalarda, şişmanlık ameliyatları, en etkili yöntemdir. Kilo vermek için obezite tedavisi ve birçok yol deneyen hasta son çareyi bariatrik cerrahi de bulur. Mide küçültme ameliyatı çağımızın hastalığı olan obezite de son noktadır. Rahatsızlıkları, hayatını, yaşam kalitesini arttırmak isteyen her obezite mide küçültme ameliyatı hakkında araştırma içerisine girer.  Tüp mide ameliyatı sonrası.

Mide Küçültme Ameliyatı

Sleeve gastrectomy (Tüp mide ameliyatı) Laparoskopik yöntemle midenin yaklaşık %90 lık kısmı kesilerek vücuttan uzaklaştırılır. Kalan mide küçük bir çay bardağı kadar kalır. Yeni oluşturulan mide yemek borusunun devamı olarak ince bir tüp şeklinde olduğu için tüp mide olarak isimlendirilir. Tüp mide ameliyatı sonrasında 1. veya 2. günü hasta taburcu edilir. 12 saat sonra ağızdan beslenme başlanır. Bu yöntemle her ay ortalama 10 kg zayıflanır. Tüp mide ameliyatı kimlere yapılır.

Gastrik bypass ameliyatı ise hem sınırlayıcı hem de emilimi bozucu. Yani  hem alınan gıda miktarı azalır hem de gıdaların emildiği barsak uzunluğu azaldığı için tüketilen gıdaların emilimi de azalmış olur. Bu nedenle Gastrik By Pass ameliyatı özellikle şeker hastalarında daha iyi sonuç vermektedir. Sıkça sorulan sorulardan biride Tüp mide ve By Pass  ameliyatlarının kilo vermede oranları farklı mıdır? Fazla kilo kaybında Gastrik By Pass, tüp mideden bir miktar daha etkilidir. Ancak arada dramatik bir fark yoktur.

Etki mekanizması itibarı ile mide içinde yer kaplayan bir nesne olarak erken doymayı sağlayan mide balonu, endoskopik olarak mideye yaklaşık 10 dakikada yerleştirilir ve gerektiğinde daha kısa sürede çıkarılır. Yeni çıkan modelleri bir yıla kadar bir süre ile balonu midede tutmak mümkündür. Hastaların büyük bir kısmı, ilk 3 ayda kilolarını verir ve bu aşamada balon tekrar şişirilerek hacmi arttırılır ve kişinin kilo vermesinin devamlılığı sağlanır. Özellikle genç hastalarda daha etkili sonuçlar verdiği bilinmektedir. 

Yorumlar
SON DAKİKA