24 Kasım 2024
  • Ankara-1°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa4°C
  • Antalya9°C
  • İzmir5°C

KEMOTERAPİDE VIP DÖNEMİ BAŞLIYOR

Sağlık Bakanlığı, kanser hastaları için tam teşekküllü tedavi merkezleri oluştururken, kemoterapi hizmetinde de VIP uygulaması başlatıyor.

Kemoterapide VIP dönemi başlıyor

11 Ekim 2011 Salı 17:40

Sağlık Bakanlığı, kanser hastaları için tam teşekküllü tedavi merkezleri oluştururken, kemoterapi hizmetinde de VIP uygulaması başlatıyor. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Koç, "Artık kemoterapi tedavisinde VIP hizmeti vermeye başladık. Kemoterapi uygulama alanlarımız beş yıldızlı otel lobisi gibi dizayn edilmekte." dedi. Koç, kemoterapi ilaçlarının el değmeden robotlarla hazırlandığı sistemin de 4 hastanede uygulamaya konduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Koç, Cihan'a yaptığı açıklamada, Türkiye'de yapılması planlanan 30 şehir hastanesinde tam teşekküllü kanser tanı ve tedavi merkezi oluşturacaklarını söyledi. Bu sisteme, robotik ilaç hazırlama cihazlarını da dahil ettiklerini aktaran Koç; şu anda Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Abdurahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Antalya Üniversitesi Hastanesi'nde uygulamanın başladığını aktardı.

Planlamaları, 2023 yılını hedef alarak yaptıklarını aktaran Koç, "Sağlık bölgelerimizdeki hasta yüküne paralel olarak bu sistemi kurmayı planlıyoruz." dedi. Kemoterapi ilaçlarının robotla hazırlanması işleminin çok sayıda faydası bulunduğunu aktaran Koç, "Kemoterapi alan hastalarımız, ortalama 3-4 saat bu ilacı almak için hastanede bekliyorlar. Bu alanların modernize edilmesi sürecini başlatmış durumdayız. Bir çok ilimizde, hastalığın sayısına paralel olarak bu mekanları oluşturduk. Artık kemoterapi tedavisinde VIP hizmeti vermeye başladık. Bu salonlarımız 5 yıldızlı otel lobisi gibi dizayn edilmekte, çocuk yaşta hastalarımız buraya istekli gelmekte. Çünkü onların yaşına uygun oyun alanları, donatı alanları oluşturuyoruz. Ayrıca, psikolog arkadaşları çalıştırıyoruz. Bu tedaviyi alan hastalarımızı bir nebze olsun psikolojik boyutta desteklemeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

"KEMOTERAPİ TEDAVİSİ BODRUM KATLARDA YAPILIYORDU"

Türkiye'de ortalama hastane yaşının 40 olduğuna dikkat çeken Koç, "Bu binalarda mekanlar dar olduğu için kemoterapi tedavisi ya hastane servisinin bir odasında ya da bodrum katta bulunan mekanlarda oluşturulmuştu. Biz yeni düzenleme ile bunların standartlarını getirerek, hastanenin yoğunluğunun az olduğu, mevcut hastaların diğer hastalardan yoğunluk olarak en az rahatsız olacağı yerlerde, kendileri açısından en mükemmel bir ortam oluşturmaya çalıştık." dedi. Bunlarla birlikte daha yapılacak çok şey olduğunu vurgulayan Koç, "Özellikle erken teşhiste ve tedavinin diğer parametrelerinde bir çok eksiğimiz var. Bunları da planlama listemize aldık." ifadesini kullandı.

"RAHAT VE HUZURLU BİR ORTAMDA TEDAVİYİ VEREBİLMEK EN İDEAL"

Numune Hastanesi Başhekimi Nurullah Zengin de kemoterapinin kanserin ilaçla tedavisi anlamına geldiğini belirterek, "Yan etkileri olan bir tedavidir. Hazırlanması özellik ister. Aynı zamanda pahalı da bir tedavidir." dedi. Olayın psikolojik yönüne de dikkat çeken Zengin, "Kanser tanısı almış hastalar ve yakınlarının stresi de dikkate alındığında, bilinçli bir ekip tarafından rahat, huzurlu bir ortamda bu tedaviyi verebilmek en idealdir. Bu merkezimizde de bunu yapmaya çalıştık." şeklinde konuştu.

"İLAÇLAR BİLGİSAYARLI CİHAZLARLA EN HASSAS DOZLARDA HAZIRLANIYOR"

Kolej Semt Polikliniği'ndeki Gündüz Kemoterapi Ünitesi'nde 48 koltuk kapasitesi ve iki ayrı özel oda ile hizmet verdiklerini söyleyen Zengin, "İlaçlarımız dünyada en son sistem olan robotik kemoterapi uygulama sistemi dediğimiz bir sistem ile hazırlanıyor. Tamamen bilgisayarlı cihazlarla ilaçlar en hassas dozlarına varıncaya kadar hazırlanıyor ve özel güvenlik ortamları içerisinde salonumuza getiriliyor." dedi.

Günde yaklaşık 100 hastaya kemoterapi uygulayabildiklerini aktaran Zengin, "Tecrübeli ekibimiz hastayı karşılıyor. Tedavi öncesi gerekli olan laboratuvar tetkiklerini hasta kabulünün ardından dakikalar içinde yapıyorlar. Kendileri ile sohbet edilerek, nezih bir müzik, arzu ederlerse televizyon seyredebilecekleri bir ortam içinde ilaçlarını alıyorlar. Böyle bir ortamda kendilerini de rahatlatarak, bu ilaç uygulamasını yapmayı planlıyoruz. Bu sistem, çalışanlar açısından da koruyuculuk noktasında önemli. Kemoterapi, çalışanlarımız açısından özel tedbirler alınarak uygulanabilecek yöntem oluyor. Bütün bunlara rağmen az da olsa çalışanların ilaca maruziyeti ve buna bağlı yan etkileri söz konusu olabilir. Yeni sistemde bu ortadan kalkmış oldu. Aynı zamanda iş gücü tasarrufu sağlamış olduk." şeklinde konuştu.
 

 


"YENİ SİSTEM İLAÇTA TASARRUFU DA SAĞLIYOR"

Bu sistem ile ilaç tasarrufu da sağladıklarını aktaran Zengin, önceki yöntemlerde her hasta adına yazılmış ilaçları o hasta adına kullandıklarını, ancak artan ilaçları değerlendirme fırsatları olmadığını söyledi. Zengin, şöyle dedi: "Yeni sistem ile birlikte bir hastadan artan ilacı diğer bir hastaya kullanma fırsatımız oluyor. Kanser tedavisini, maliyeti düşünüldüğünde sistem bu noktada da önemli bir tasarruf sağlıyor." Robotik kemoterapi ilaç uygulamasının dünyada da yeni olduğunu söyleyen Zengin, Numune Hastanesi'nin bu sistemi Türkiye'de uygulayan üçüncü hastane olduğunu ifade etti.
 

Hastalar ise aldıkları hizmetten son derece memnun olduklarını belirterek, şunları ifade ettiler: "Hemşireler gözümüzün içine bakıyorlar. Çok memnunuz. Hepsinden Allah razı olsun."

Zaman zaman psikolojik sıkıntılar yaşayabildiklerini kaydeden hastalar, bu durumlarda kendileri ve ailelerinin hastanedeki uzmanlardan yardım aldıklarını ifade ettiler.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA