27 Kasım 2024
  • Ankara0°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa5°C
  • Antalya9°C
  • İzmir6°C

KAYIT DIŞILIĞA ÇAPRAZ KONTROL

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Kuruca, SGK’nın son yıllarda çok büyük yenilenme ve değişim içinde olduğunu söyledi..

Kayıt Dışılığa Çapraz Kontrol

03 Mayıs 2013 Cuma 21:01

SGK'nın son yıllarda çok ciddi bir yenilenme ve değişim içinde olduğunu kaydeden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Kuruca, kayıt dışı istihdamla mücadelenin ülkenin temel stratejik eylem planında olduğunu belirtti. Kuruca, "Bu konu hükümet programı halinde ve stratejik eylem planı yapıldı. Bu konuda Sosyal Güvenlik Kurumu, Maliye Bakanlığı ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlar, bu eylem planı çerçevesinde bin 500 sosyal güvenlik denetim elemanı aldık. Hatta buna ilave olarak şimdi ilandayız. Bir 300 kişi daha alıyoruz. İl müdürlüklerinde çalışan denetmenlerimize araç tahsis ediyoruz. İhbar, şikayet ve ALO 170 sistemi çok hızlı çalışıyor. İhbar ve şikayet geldiğinde Mobil olarak hızlı bir şekilde denetimler uygulanıyor" ifadelerini kullandı.

KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE

Kamu kurumlarında bilgi işlem servislerinin kullanılma seviyesinin yükseldiğini ifade eden Kuruca, "Şu anda kurumların her biri kendi alanında çok önemli veri depoları oluşturdu. Vatandaşların çeşitli kurumlarda yaptıkları iş ve işlemlerle ilgili veriler var. Biz bu verileri çapraz kontrollerle yaparak kayıt dışı istihdamla mücadele ediyoruz. Mesela burası turizm bölgesi. Antalya'da çalışanların tamamı kimlik bildirimi yasası gereği güvenlik güçlerine bildiriliyor. Biz zaman zaman güvenlik güçlerinden aldığımız kayıtlarla kurum kayıtlarını karşılaştırdığımızda farklılıklar oluşuyor. Orada kayıt dışı çalışanların olduğunu görüyoruz. Yine özel bir dershanede çalışan öğretmen sayısı Milli Eğitim'e bildiriliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirilen ile Milli Eğitim'e bildirilen arasında farklar oluşunca, biz o farkları kayıt üzerinden tespit ediyoruz" diye konuştu.

Kuruca sözlerini şöyle sürdürdü:

"Maliye Bakanlığı ile ortak bir çalışma içindeyiz. Maliyenin yoklama memurları var. İlk açılan iş yerlerinde yaptıkları tespit tutanakları var. O tutanaklara kayıt dışı istihdam yönünden bir takım düzenlemeler konuldu. Bunları şimdilik manuel ortamda alıyoruz ama gelecekte elektronik ortamda sosyal güvenlik sistemine düşecek. Biz de oradan kontrollerimizi yapacağız. Yani Maliye Bakanlığı denetim elemanları vasıtasıyla, bize kayıt dışı istihdam konusunda veri aktaracak. Bu konuda diğer kamu kurumlarıyla da ortak çalışmalar yapacağız. SGK olarak Kayıt Dışı İstihdam Daire Başkanlığı ve servisleri kurduk. Bunlar kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda çok önemli görevler gördü. Son yıllarda spor kulüplerine bu konuda bakıldı; profesyonel sporcuların asgari ücretten bildirimi söz konusuydu. Bunların hepsi tavan ücret düzeyine çekildi."

ÜÇ AYRI YÖNTEM

Kayıt dışı ile mücadele konusunda 3 ayrı yöntem olduğunu belirten Kuruca, "Çalışan kişinin hiç kayıt altına alınmaması; ikinci olarak ücretinin düşük gösterilmesi, -sporcularda yapılan budur, tabandan tavana çıkardık- Bu konuyla ilgili ayrıca meslek kodları uygulaması başlattık. Vasıfsız işçiyle mühendisin aynı ücreti alması mümkün değil. Bunun önüne geçeceğiz. Diğer kayıt dışı yöntemi ise çalışan günlerinin eksik bildirilmesidir" dedi.

İHA
 

Yorumlar
    SON DAKİKA