25 Aralık 2024
  • Ankara10°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa15°C
  • Antalya9°C
  • İzmir13°C

KAYIT DIŞI İSTİHDAMIN 1 PUANLIK MALİYETİ 650 MİLYON LİRA

Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, "Kayıt dışı istihdamın 1 puanlık maliyeti 650 milyon liradır."

Kayıt dışı istihdamın 1 puanlık maliyeti 650 milyon lira

26 Haziran 2014 Perşembe 19:50

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafından “İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı” kapsamında “Türkiye’de İstihdam Politikaları Konferansı” düzenlendi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığınca gerçekleştirilen konferansta, Türkiye’nin 2014-2023 Ulusal İstihdam Stratejisi, Avrupa Birliği ve Türkiye’deki İstihdam Politikaları ve Uygulamaları hakkında istihdam konusunda faaliyet gösteren kamu kurum-kuruluşlarının temsilcileri, ilgili özel sektör, STK'ların temsilcileri ile akademisyenler görüşlerini sundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez konferansın açılışında yaptığı konuşmada, 1990’lı yıllarla başlayan küreselleşmenin sert ekonomik etkileri de beraberinde getirdiğini, bu nedenle istihdamın bu yüzyılda en çok tartışılan konulardan biri haline geldiğini söyledi.

Bugün işsizliğin her ülkede en önemli sorunlardan biri haline geldiğini dile getiren Etyemez, “Özellikle 2008’de başlayan küresel kriz, ekonomilere etkilerinin yanı sıra pek çok ülkede işsizliği de tetiklemiştir. Her ne kadar ülkeler bireysel ya da toplu olarak bazı tedbirler almışsa da krizin etkileri dünya genelinde hissedilmeye devam etmektedir” dedi.

Etyemez: Gelecek Dönem İçin Hedefimiz, Ülkemizde İşsizlik Oranlarının Daha Da Aşağı Seviyelere Çekilmesi, Tüm Vatandaşlarımızın İstihdam ve Eğitim Olanaklarından Azami Ölçüde Faydalanmasıdır

Bakan Yardımcısı Etyemez, ülke olarak bu dönemde yaşanabilecek olumsuzluklara karşı bir dizi tedbirler aldıklarına dikkati çekti.

Bu tedbirler arasında 2008’den itibaren yürürlüğe konulan istihdam paketleri yer aldığının altını çizen Etyemez, “Bu sayede istihdam edilenlerin sayısını istikrarlı bir şekilde artırmayı ve işsizlik oranlarını aşağı çekmeyi başardık. Son beş yıl içerisinde yaklaşık beş milyon kişi için ilave istihdam oluşturduk. Gelecek dönem için hedefimiz ülkemizde işsizlik oranlarının daha da aşağı seviyelere çekilmesi ve tüm vatandaşlarımızın istihdam ve eğitim olanaklarından azami ölçüde faydalanmasıdır” diye konuştu.

Bakan Yardımcısı Etyemez, Türkiye’de eğitim-istihdam ilişkisinin sağlıklı gelişmesi ve işgücünün yeni teknolojilerle uyumlu hale gelmesi için herkese önemli görevler düştüğünü ifade etti.

Gerek ulusal politikalarla gerek AB ile gerçekleştirdikleri faaliyetlerle hedeflerini gerçekleştirmek için çalıştıklarını belirten Etyemez, “2023 yılı işsizlik oranı hedefimiz yüzde 5, istihdam oranımız yüzde 55 olarak belirlenmiştir. Ayrıca, kadın istihdamı oranını en az yüzde 41’e yükseltmeyi ve kayıt dışı istihdamı yüzde 15’in altında indirmeyi hedeflemekteyiz” dedi.

Bakan Yardımcısı Etyemez, ülkelerin en önemli hazinesinin beşeri sermayesi olduğunu belirterek, 12 yıllık başarılarının altında insan kaynaklarını güçlendirmek ve verimli kullanmak yer aldığını söyledi.

Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erhan Batur ise, 2008 küresel krizinden sonra istihdamın dünyada sıkça konuşulan ve tartışılan gündem maddelerinden biri haline geldiğini anlattı.

Batur: İstihdam, İnsanlara Sosyalleşme, Toplumla Entegrasyon, Kendine Güven Duygusu, Fiziksel Ve Zihinsel Sağlık ve Verimlilik Gibi Birçok Pozitif Unsur Sağlar

Batur, istihdamın sadece maddi kazanç ve yarar olmadığına dikkati çekerek, “İstihdam, insanlara sosyalleşme, toplumla entegrasyon, kendine güven duygusu, fiziksel ve zihinsel sağlık ve verimlilik gibi birçok pozitif unsur sağlar” dedi.

Müsteşar Yardımcısı Batur, istihdamın Türkiye için büyük önem arz ettiğini, gelecek 20-25 yılın genç ve dinamik nüfusun önemli bir fırsat penceresi sunduğunu söyledi.

Batur, insan kaynaklarının güçlendirilmesi operasyonel programı kapsamında geride bıraktıkları 7 yıl içinde sosyal taraflarla yürütülen projelerde önemli mesafeler aldıklarını sözlerine ekledi.

Açılış konuşmalarının ardından “Türkiye’de İstihdam ve Sosyal Koruma İlişkilerinin Güçlendirilmesi Paneli”ne geçildi.

Moderatörlüğünü Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Kızılot’un yaptığı panelde, Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Tokgöz ve Kıdemli AB Uzmanı Alexandre Rosa konuşma yaptı.

Açıkgöz: Kayıt Dışı İstihdamın 1 Puanlık Maliyeti 650 Milyon Liradır

Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz konuşmasında, kurum olarak öncelikli hedeflerinin vatandaşları yoksulluk riskinden uzaklaştırmak ve onurlu bir hayat sunmak olduğunu söyledi.

Genel Müdür Açıkgöz, kurum olarak kayıtlı istihdamın arttırılması yolunda gerçekleştirilecek her türlü çalışmaya büyük destek verdiklerinin altını çizerek, kayıt dışı istihdamın Türkiye işgücü piyasasının en temel yapısal sorunlarından biri olduğunu vurguladı.

Kayıt dışı istihdamın taraflarda farklı sonuçlara neden olduğunu dile getiren Açıkgöz, “Vatandaşlarımız kısa ve uzun vadede güvencesiz bir ortamda hayatlarını sürdürmek zorunda kalırken, kayıt dışı istihdam kamu ve sosyal güvenlik sisteminde de açıklara sebep olmaktadır. Kayıt dışı istihdamın 1 puanlık maliyeti 650 milyon liradır” diye konuştu.

Türkiye’de kayıt dışı istihdamı azaltmaya yönelik ciddi mesafeler kazanıldığının altını çizen Açıkgöz, 2002’de yüzde 52 oranında olan kayıt dışı istihdam oranının 2014’ün Mart ayında yüzde 34,4’e düştüğüne dikkati çekti.

Genel Müdür Açıkgöz, istihdam teşvikleri ve kayıt dışıyla mücadele neticesinde 2002’de 12 milyon olan aktif sigortalı sayısının 2013 yılında yüzde 34,9’lik artışla 18,9 milyon kişiye ulaştığını bildirdi.

Kurum olarak güvenceli esnekliğin çalışanlara kazandırılmasında önemli bir taraf olduklarının bilincinde olduklarını anlatan Açıkgöz, “Son yıllarda gerek kayıt dışı istihdamda gözlenen azalma, gerekse sosyal güvenlik sisteminde kaydedilen gelişmeler sonucu güvenceli esnekliğin sağlanması yolunda önemli adımlar atmış olduğumuzu da belirtmek isterim” ifadesini kullandı.

Öğleden sonraki oturumda “Eğitim ve İstihdam İlişkisinin Güçlendirilmesi” konusunun ele alındığı panel, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

JW Marriott Otelde düzenlenen konferansa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erhan Batur, Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz,

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Stefano Manservisi, akademisyenler, STK, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA