11 Ocak 2025
  • Ankara3°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa9°C
  • Antalya11°C
  • İzmir15°C

KARIN AĞRISI DEYİP GEÇMEYİN!

BSK Aydın Anka Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Yüksel Arslan laparoskopik (kapalı) safra kesesi ameliyatı hakkında bilgi verdi.

Karın ağrısı deyip geçmeyin!

11 Ekim 2010 Pazartesi 09:31

Safra kesesi, karaciğerde üretilen safrayı depolayan ve yemeklerden sonra yağ sindirimi için safrayı barsaklara boşaltan organımızdır. Safra kesesi organının işlevsel bozuklukları sonrası safra taşı ve safra yolları rahatsızlıkları görünmektedir. Safra içeriğinin yoğunlaşması ve bu yoğunluğun çökelmesi, safra kesesi ve iltihapları, bazı kan hastalıkları ve safra akımının yavaşlaması bu gibi rahatsızlıkların görünmesine neden olur.

Safra kesesi taşları bayanlarda erkeklerden 4 kat daha sık görülür.40 yaş üzerindeki her 8 bayandan birinde safra kesesi taşı görünmektedir. Açık tenli ve kilolu bayanlarda da görünme sıklığı daha yüksektir.

Safra kesesinde taş olan hastalarda, karın ağrısı, hazımsızlık, şişkinlik hissi, ağızda ekşime, midede yanma, sindirim sistemine ait yakınmalar ve sırt ağrıları gibi şikayetler görünmektedir.

Birçok kişi tarafından dikkate alınmayıp ağrı kesicilerle geçiştirilmeye çalışılan bu şikayetler sonrasında üzücü sonuçlara neden olabilir. Safra kesesi taşlarının ilaç tedavisi yoktur, tek tedavi yöntemi ameliyattır.

Safra kesesindeki taşlar ameliyat ile alınmadığı takdirde, keseyi delerek zarar verebilir. Bu durum sarılığa ve karaciğer bozukluğuna neden olabilir. En çok korkulan komplikasyon, taşın safra kesesinden safra yoluna düşüp, pankreasın ağzını tıkayıp ve pankreatite neden olmasıdır.

Günümüzde safra kesesi taşının en uygun ameliyat şekli laparoskopik (kapalı) yöntemdir. Bu yöntem ile safra kesesindeki taşlar değil, safra kesesi organının tamamı alınmaktadır. Ameliyat açıkta olsa kapalıda olsa mutlaka genel anestezi uygulanmaktadır.

Laparoskopik safra kesesi ameliyatı, iş gücü kaybını ve hastanın ağrı çektiği süreyi azalttığı için pek çok hasta tarafından tercih edilen bir ameliyat yöntemidir.

Laparoskopik kolesistektomi ameliyatında karın duvarına birkaç tane küçük kesi atılır ve her birine trokar adı verilen borular yerleştirilir. Ucunda kamera bulunan laparoskopi cihazı bu kesilerin birisinden karın içine sokulur.

Karın içindeki görüntü ekranda izlenerek ameliyat gerçekleştirilir. Kesilen safra kesesi bu deliklerin herhangi birinden dışarı çıkartılır.

Laparoskopik safra kesesi ameliyatlarında iyileşme süresi kısalmakta ve hasta daha az ağrı duymaktadır. Hastanede kapılan enfeksiyon riski çok düşük olup, hastanede kalma süresi bir gündür.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA