KARANTİNA SÜRECİNDE BAĞIŞIKLIĞINI GÜÇLÜ TUTMAK İÇİN: MİKROBİYOM MODÜLASYONU
Salgın dönemlerinde veya özellikle kış aylarında, insanlar bağışıklığını güçlendirebilmek adına bağışıklığını güçlendiren yiyecekler ve takviyelere daha fazla yönelir.
30 Kasım 2020 Pazartesi 16:19
C vitamini ve turunçgiller, tavuk suyuna çorbalar, ballı bitki çayları gibi yiyecekler bu dönemlerin en popüler yiyeceklerinden.
Unutulmaması gereken bir nokta var: Bağışıklık sistemimiz karmaşıktır ve birçok faktörün ideal dengesinden etkilenir. Yeterli ve dengeli bir şekilde vitamin ve mineralleri içeren bir diyet, yeterli uyku, düzenli egzersiz ve düşük stres seviyeleri gibi sağlıklı yaşam tarzı faktörleri ile birlikte, bağışıklık sistemin vücudunu enfeksiyon ve hastalıklara karşı koruma altına alır.
Bunlara ek olarak modüle edilmesi gereken bir parametre daha var: Bağırsak bakterilerin yani mikrobiyomun.
Mikrobiyom Nedir?
Mikrobiyom, ağırlılıklı olarak bağırsaklarımızda kolonize olmuş bakterileri, baktelerin genlerini, genom ürünlerini ve çevre etkilerini kapsar. Vücudumuzda yaklaşık 23.000 gen varken, mikrobiyomumuzu oluşturan bakteriler vücudumuzda çoğu metabolik olaydan sorumlu olan 10 milyondan fazla genimizi kodluyor.
Sahip oldukları 1,5-2 kg ağırlıkları ile günümüzde bağırsaklarımız unutulmuş organ olarak karşımıza çıkıyor.
Mikrobiyom ve Bağışıklık Sisteminin İlişkisi Nedir?
Doğuma kadar steril olan insan bedeni doğum kanalından geçerken bakterilerle kolonize olmaya başlar ve mikrobiyomun yerleşimi yaşamın ilk günlerinden itibaren gerçekleşir. Yaşam ilerledikçe, mikrobiyom bağışıklık sisteminin gelişimini ve bağışıklık sistemi de mikrobiyomun kompozisyonunu şekillendirir. Bu iki sistem arasındaki iletişim ve karşılıklı düzenleme yaşam boyunca korunur, dolayısıyla mikrobiyota ile bağışıklık sistemi arasında güçlü bir bağ vardır. Vücudun bağışıklık sistemi hücrelerinin % 70-80’inin bağırsakta bulunduğu düşünüldüğünde bu iki sistem arasındaki etkileşimin önemi bir kez daha anlaşılmaktadır.
Son zamanlarda yapılan çalışmalarda, bağırsak mikrobiyotası bozukluklarının sistemik hastalıkların gelişiminde rol oynadığı, bakteriyel veya viral hastalıklara karşı bağışıklık yanıtını etkileyebileceği gösterilmiştir.
Mikrobiyom ve Covid-19 İlişkisi
Bağırsak florasında özellikle Bacteroidetes/Firmicutes oranı düşüklüğü, bağırsaklarda kötü bakterilerin sayısının artıp iyi bakterilerin sayısının azalmayla ortaya çıkan disbiyotik tablonun işaretidir.
Bağışıklığımızın güçlü olması için bağırsak bakterilerinin dengesinin olması gerekmektedir. Hayvan çalışmalarında herhangi bir bağırsak hastalığı semptomu olmadan düşük Bacteroidetes/Firmicutes oranı yani disbiyozis olan durumlarda, koronavirüs (CoV) pozitifliği gösterilmiştir. Herhangi bir bağırsak hastalığı olmadan yalnızca disbiyozis varlığında koronavirüs pozitifliği dengeli bağırsak florasının virüs ile mücadelede ne kadar önemli olduğunu göstermektedir!
Bağışıklığını Güçlendirecek Bir Diyet Var mı?
Yeterli ve dengeli bir diyet, bağışıklık hücreleri dahil tüm hücrelerin sağlığı ve işlevi için gereklidir.
Vücudun bağışıklık tepkisinin her aşaması birçok mikro besinin varlığına bağlı olarak gerçekleşir. Bağışıklık hücrelerinin büyümesi ve işlevlerini yerine getirebilmesi için elzem olan besin ögeleri şunlardır: C vitamini, D vitamini, çinko, selenyum, demir, protein.
Bağırsaklar, bağışıklık aktivitesinin ve antimikrobiyal proteinlerin üretiminin önemli bir noktasıdır. Beslenme alışkanlıklarımız ise, bağırsaklarımızda ne tür bakterilerin yaşadığını belirlemede büyük oranda etkilidir.
Bol miktarda meyve, sebze, tam tahıllar ve baklagiller içeren lif açısından zengin bir diyet, faydalı bakterilerin artışını desteklediği görülmektedir. Bazı yararlı bakteriler, lifleri, bağışıklık hücresi aktivitesini uyardığı gösterilen kısa zincirli yağ asitlerine dönüştürür.
Bu nedenle, bağırsaklarımızda iyi bakterilerin üretimini teşvikleyen probiyotik (iyi bakteriler) ve prebiyotik ( lif) içeren yiyecekleri içeren bir diyet bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde faydalı olabilir. Probiyotik yiyecekler, canlı iyi bakteriler içerir, prebiyotik yiyecekler ise, bu bakterileri besleyen lif içerir.
Tam da bu noktada kişiselleştirilmiş beslenmenin önemi devreye giriyor. Evet, karnabahar lif açısından zengin ve lif oranı yüksek bir sebze. Ama senin karnabahara ne kadar ihtiyacın var ve karnabahar sana ne kadar iyi geliyor bunu bilmiyorsun!
Sana ve bakterilerine iyi gelen lif ve probiyotik kaynaklarını öğrenmek ise artık çok zor değil! Bağışıklığını güçlendirmek için ilk adımı ENBIOSIS mikrobiyom analizi ile at, ihtiyacın olan probiyotik ve prebiyotik yiyecekleri öğren, hastalıklardan korun! Sağlıklı bir yaşamın keyfini sür!
Bağışıklığını güçlendirmek için gerekli olanlar bağırsaklarında gizli, unutma! Mikrobiyomunu keşfet, beslenmeni yönet, sağlığına hükmet!
Kaynaklar
Covid-19 ile Mücadelede Akciğer ve Bağırsak Mikrobiyotalarının Rolü
COVID-19 and the Gut Microbiome: More than a Gut Feeling
Gut microbiota and Covid-19- possible link and implications
- Lübnan Sağlık Bakanı, Sayda'daki Türk Hastanesinde yeni bölümlerin açılacağını duyurduLübnan Sağlık Bakanı Firas el-Abyad, İsrail saldırılarının sürdüğü Lübnan'ın Sayda şehrindeki Türk Hastanesinde yarın yeni bölümlerin hizmet vermeye başlayacağını duyurdu.04 Kasım 2024 Pazartesi 16:53DÜNYADA SAĞLIK
- Diyarbakır'da "Çocukla Adli Görüşmeci" sertifikalı eğitim programı başladıDiyarbakır'da İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda "Çocukla Adli Görüşmeci" sertifikalı eğitim programı başladı.04 Kasım 2024 Pazartesi 16:23BASIN HABERLERİ
- Batman'da Cudi Sağlık Kompleksi için temel atma ve çivi çakma töreni yapıldıBatman'da kurulacak Cudi Sağlık Kompleksi için temel atma ve çivi çakma töreni düzenlendi.04 Kasım 2024 Pazartesi 15:48SAĞLIK BAKANLIĞI
- İzmir'de organ bağışı ve nakli paneli düzenlendiİzmir'de Organ Bağış Haftası kapsamında panel düzenlendi.04 Kasım 2024 Pazartesi 15:38KONGRE VE KONFERANSLAR
- Bursa'da organ bağışına dikkati çekmek için yürüyüş düzenlendiBursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası dolayısıyla dikkati çekmek yürüyüşü düzenlendi.04 Kasım 2024 Pazartesi 15:13BASIN HABERLERİ
- Niğde İl Sağlık Müdürü İnan'dan organ bağışı çağrısıNiğde İl Sağlık Müdürü Doğan Bahadır İnan, Organ Bağış Haftası dolayısıyla mesaj yayımladı.04 Kasım 2024 Pazartesi 14:48SAĞLIK BAKANLIĞI
- Gelibolu'da Diyabet Okulu eğitimini tamamlayan hastalara sertifikaları verildiÇanakkale'nin Gelibolu ilçesinde Diyabet Okulu eğitimini tamamlayan hastalara sertifikaları verildi.04 Kasım 2024 Pazartesi 14:43İÇ HASTALIKLARI
- Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesinde "mikrodalga ablasyon" tekniğini uygulanmaya başlandıEskişehir'de, Yunus Emre Devlet Hastanesinde Girişimsel Radyoloji Biriminde görevli doktorlar tarafından "mikrodalga ablasyon" olarak adlandırılan yakma tedavisinin uygulanmaya başlandığı bildirildi.04 Kasım 2024 Pazartesi 14:43İÇ HASTALIKLARI
- Bakan Memişoğlu, organ bağışı için düzenlenen futbol etkinliğine katıldı:Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye'nin 76 böbrek, 52 karaciğer, 15 kalp ve 2 akciğer nakil merkeziyle dünyaya ve çevreye hizmet ettiğini bildirdi.04 Kasım 2024 Pazartesi 14:18SAĞLIK BAKANLIĞI
- Tokat'ta organ bağışı bilgilendirme çadırı açıldıTokat İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Organ Bağışı Haftası dolayısıyla organ bağışı bilgilendirme çadırı oluşturuldu.04 Kasım 2024 Pazartesi 13:43SAĞLIK BAKANLIĞI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel