22 Kasım 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa18°C
  • Antalya16°C
  • İzmir19°C

KAPARİ GÜÇLÜ ANTİOKSİDAN KAYNAĞI

Genellikle Ege ve Akdeniz sahillerinde yetişen kaparinin, içerdiği flavonoid dolayısıyla hücrelere zarar vererek çeşitli hastalıklara yol açan maddeleri etkisiz hale getirdiği bildirildi.

Kapari güçlü antioksidan kaynağı

30 Mayıs 2014 Cuma 16:42

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, kaparinin dünyanın en önde gelen, vücuda zarar veren ögeleri etkisiz hale getiren flavonoid içeren gıda olduğunu belirtti.

Kaparinin içindeki kuersetin ve kaemperefol miktarının sarımsaktan çok daha fazla olduğunu vurgulayan Uslu, "Kaparinin içindeki flavonoid, antioksidan aktiviteleri ile serbest radikal olarak adlandırılan ve hücrelere zarar veren maddeleri zararsız hale getirir. Güçlü antioksidan etkisiyle kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir. Kanserli hücrelerin çoğalmasını engeller" dedi.

Uslu, yapılan çalışmaların, flavonoidlerin akciğer kanseri oranını yüzde 50 azalttığını, tümör hücrelerinin çoğalmasını engellediğini gösterdiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Özellikle kanser hastalarında trombosit sayısını yükselttiğinden faydalıdır yani antitümör etkilidir. Kan bozukluklarına faydalıdır. Kan yapıcıdır. Kanla ilgili problemleri olan hastaların mutlaka kullanması gerekir. Karaciğerin en büyük dostudur ve özellikle karaciğer yağlanması başta olmak üzere karaciğer hastalarının mutlaka kullanması önerilir. Karaciğer fonksiyonlarını düzenleyicidir ve dalak büyümesinde faydalıdır. MS hastalığında inanılmaz derecede faydalıdır. Mide ülserini iyi eder. Cinsel gücü ciddi miktarda arttır. Sindirim sistemini düzenler. İdrar söktürücü, solucan ve parazit düşürücüdür. Romatizma rahatsızlıklarına iyi gelir. Felçten korur, iskorbit hastalığında kullanılır. Gut ve hemoroid hastalarına fayda sağlar. Defne gibi kapari de adet düzenleyicidir."

Uslu, Antalya'da özellikle Tekirova bölgesinde yer alan kaparinin tüm Ege ve Akdeniz sahillerinde bulunabileceğini, marketlerde tomurcuğundan yapılmış turşusunun satıldığını dile getirerek, meyvesinden de turşu yapıldığını ve bunun tomurcuğundan yapılana göre daha değerli olduğunu kaydetti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA