KANTİNDE, OTOBÜSTE, ŞEHİR MERKEZLERİNDE GLUTENSİZ ÜRÜN ÖNERİSİ
Çölyak hastalığının araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, taslak raporunu hazırladı.
19 Ocak 2018 Cuma 10:40
Çölyak hastalığının araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, taslak raporunu hazırladı. Komisyon, okul kantinlerinde glutensiz gıda satışının zorunlu hale getirilmesini, cezaevlerinde glutensiz menü sağlanmasını, uzun mesafe yolculuğu yapılan toplu taşıma araçlarında glutensiz ürünlerin bulundurulmasını önerdi.
TBMM Çölyak Araştırma Komisyonu, okul kantinlerinde glutensiz gıda satışının zorunlu hale getirilmesini, cezaevlerinde glutensiz menü sağlanmasını, uzun mesafe yolculuğu yapılan toplu taşıma araçlarında glutensiz ürünlerin bulundurulmasını, otobüs terminalleri, metro, büyük hastanele ve şehir merkezlerinde glutensiz ürün bulunan otomatik makinelerin kurulmasını önerdi.
TBMM Çölyak hastalığının araştırılması ve bu hastalığa maruz kalanlara sağlanabilecek yardımların belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, taslak raporunu tamamlayarak, önerilerini almak üzere milletvekillerine sundu.
Taslakta, iyi bilinen bulgularına karşın, klinik tanı konulan çölyak hastalarının, buz dağının yalnızca görünen kısmını oluşturduğu, çölyak tanısı alan her hastaya karşın 5-10 tanı almamış hasta olduğunun sanıldığı belirtildi.
Çölyak hastalığının tedavisinde iki temel prensip olduğuna işaret edilen gerekçede, birincisinin nedeni ortadan kaldırmak veya önlemek, ikincisinin ise hastalığın meydana getirdiği eksiklikleri (vitaminler, demir, mineraller gibi) tamamlamak olduğu vurgulandı.
En önemli konunun ise alerji yapan gluten maddesini içeren yiyeceklerden sakınmak olduğuna dikkati çekilen taslakta, hayat boyu devam eden bir hastalık olduğu için mutlak bir tedaviden bahsedilemeyeceği ifade edildi. Taslakta, muhtemel gelişmelerle ileride bir tedavi imkanı bulunabilecek olsa da bu hastalığın bugünkü tedavisinin diyet olduğu bildirildi.
Glutensiz diyet anlatılmalı
Taslak raporda öneriler de yer aldı. Gastroenteroloji uzmanlarının sayısının artırılmasına ve gastroentroloji bölümü bulunan hastanelerin çölyak tanısına imkan verecek altyapıyla donatılmasına yönelik çalışmalar yapılmasının istendiği taslakta, tanı sorunlarının aşılmasında hekim farkındalığının geliştirilmesi için tıp kongrelerinde çölyakla ilgili bir oturumun olmasının sağlanması talep edildi.
Glutensiz diyetin, mutlaka bu konuda uzman bir diyetisyen tarafından ayrıntılı biçimde anlatılması, hasta gluten içeren besin, ilaç, katkı ve koruyucular konusunda diyetisyen, eczacı, doktor ve diğer ilgili sağlık çalışanları tarafından bilgilendirilmesi, belirli dönemlerde besin kayıtları ile takip edilmesi önerildi.
"Yeni tanı alanlara psikolojik destek"
Taslakta yer alan önerilerden bazıları şöyle:
-Gerek okullarda gerekse sağlık kurumlarında etkin bir beslenme eğitiminin verilmesi sağlanmalı, kamu kurumlarında verilen dönemsel hizmet içi sağlık eğitimlerinde çölyak hastalığına yer verilmeli.
-Yeni tanı almış çölyak hastaları için psikolojik destek sağlanmalı.
-Türkiye'de pek yetiştirilmeyen kinoa, kara buğday ve amarant gibi tahıl benzerlerinin üretimine destek verilmeli, ürün çeşitliliği artırılmalı.
-Glutensiz ürün yatırımcılarına makine-ekipman, Ar-Ge destekleri sağlanmalı.
-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, zincir marketlerle glutensiz ürünlere belli bir raf hacminin tahsis edilmesi konusunda protokol yapmalı ya da glutensiz ürünlerin zincir marketlerde yer almasına yönelik benzer tedbirler geliştirmeli.
-Glutensiz üretim yapan firmaların glutensiz üretimde istihdam edilen personelinin ücretleri karşılanmalı, yine bu üreticilere vergisel kolaylıklar getirilmeli.
-Gutensiz ürünlerin satışında KDV yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmeli
-Glutensiz ürünlerin bedelsiz ya da düşük ücretle taşınmasını teminen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile kargo şirketleri arasında protokol yapılmalı.
-Valilik, yerel yönetim ve dernek işbirlikleri ile taze, sıcak ve kaliteli üretim yapabilecek butik glutensiz kafe, mini market ve alakart restoran tarzında mekanların açılmalı.
-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve yerel idarelerin işbirliği ve eşgüdümüyle glutensiz gıda bankaları kurulmalı ya da mevcut gıda bankalarına glutensiz gıda temin edilmesi ve çıkarılacak gıda kartıyla çölyaklılara bu gıda bankalarından her ay belli bir miktarda glutensiz gıda alma hakkı verilmeli.
-Glutensiz ürünlere ilişkin gümrük işlemleri hızlandırılmalı ve genel ithalat süresinin kısaltılmasına yönelik tedbirler geliştirilmeli.
-Özellikle okul kantinlerinde glutensiz gıda satışı zorunlu hale getirilmeli, yine okul, hastane, devlet daireleri gibi ortak alan yemekhanelerinde glutensiz yemek çıkarılmasına yönelik idari düzenlemeler yapılmalı.
-Sağlık Bakanlığının Milli Eğitim Bakanlığına okul kantinlerinde satılabileceğini bildirdiği ürün listesinde glutensiz ürünlere de yer verilmeli.
-Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nde yer alan askerlik muafiyeti kapsamına dahil edilemeyen askerler için glutensiz gıda ihtiyacı karşılanmalı.
-Cezaevlerinde glutensiz menü sağlanması için Adalet Bakanlığınca gerekli girişimlerde bulunulmalı.
-Uzun mesafe yolculuğu yapılan toplu taşıma araçlarında (uçak, tren, vapur, otobüs vb.) glutensiz ürünleri bulundurma zorunluluğu getirilmeli ve şehirler arası otobüs terminalleri, metro ve büyük hastaneler ile şehir merkezlerinde glutensiz ürün bulunan otomatik makinelerin kurulmalı.
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödülAstraZeneca Türkiye, sağlıkta eşitlik ve toplumsal fayda sağlama vizyonuyla hayata geçirdiği 3 farklı projeyle İstanbul Marketing Awards 2024'te 4 ödüle birden layık görüldü.20 Aralık 2024 Cuma 15:28DİĞER HABERLER
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildiİSTİB Başkanı Ali Kopuz: - "Türkiye'nin tarımsal hasılasını yükseltmesi ve potansiyeline ulaşmasının yegane yolu teknoloji ve katma değerli ürünlerden geçiyor"20 Aralık 2024 Cuma 12:13BASIN HABERLERİ
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdiKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Süleyman Cem Akıl ve Dr. İbrahim Günaydın, 21 klinikten 42 hekimin katıldığı simülasyon yarışmasında birincilik elde etti.20 Aralık 2024 Cuma 11:58ÜNİVERSİTELER
- TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı- Komisyon Başkanı Yıldız Konal Süslü:19 Aralık 2024 Perşembe 16:58BASIN HABERLERİ
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuruSosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru yayımlandı.19 Aralık 2024 Perşembe 16:13DİĞER DUYURULAR
- Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandıAdana'da yaya geçidinde yol verme meselesi nedeniyle çıkan tartışmada bir doktoru bıçakla yaralayan otomobil sürücüsü tutuklandı.19 Aralık 2024 Perşembe 15:33BASIN HABERLERİ
- TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendiTrakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Yönetimi Topluluğu tarafından 18 Aralık Sağlık İdarecileri Günü dolayısıyla "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi.18 Aralık 2024 Çarşamba 17:03KONGRE VE KONFERANSLAR
- Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler-2024/49 konulu duyuru yayımlandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 16:10DİĞER DUYURULAR
- "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandıÜsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) ile Method Research Company tarafından gerçekleştirilen "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:58ÜNİVERSİTELER
- Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandıÇarşamba Devlet Hastanesinde yapılmaya başlanan şaşılık ameliyatı sayesinde hastalar, artık ilçe dışına gitmek zorunda kalmıyor.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:53GÖZ HASTALIKLARI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel