08 Ocak 2025
  • Ankara2°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa10°C
  • Antalya11°C
  • İzmir14°C

'KANSERİN SON 10 YILI OLABİLİR'

İstanbul'da düzenlenen kanser konulu konferansta, geliştirilen aşıların saldırgan biçimde tümörleri küçültmesinin yakın olduğu ifade edildi. Prof. Dr. Necdet Üskent, '10 yıl içinde kansere çözüm bulunabilir' dedi

'Kanserin son 10 yılı olabilir'

24 Temmuz 2015 Cuma 10:24

Mert İnan-İstanbul

Avrupa'nın en prestijli araştırma merkezlerinden biri kabul edilen ve kanser alanında önemli çalışmalara imza atan Karalinska Enstitüsü, Anadolu sağlık Merkezi ile işbirliği protokolü imzaladı. Kanserde hücre tedavileri ve kök hücre terapileri konusunda birlikte çalışacak iki kurum, yeni tedavi yöntemleri ile hastalara umut olmayı amaçlıyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Uluslararası Hizmetler Departmanı'nın davetlisi olarak "Kanserde Hücre Tedavileri" başlıklı uluslararası konferans için İstanbul'a gelen Karolinska Enstitüsü, Terapötik İmmunoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Markus Maeurer, Milliyet'e yaptığı açıklamada kanseri kuşatan hücreler oluşturduklarını belirterek, şunları söyledi: "Kanserde uygulanan çok çeşit hücre terapisi var. Bunların çoğu cilt kanseri olan melanom için geliştirildi ve uygulamada başarı oranları giderek artıyor. Kanserde uygulanan hücre tedavilerinde, bağışıklık sistemi hücrelerinin kanser hücresini tanıyıp onu yok etmesi hedefleniyor. Bir başka ifadeyle bağışıklık sistemi hücrelerinin kanser hücresiyle savaşması ve onları yenmesi sağlanıyor. Buradaki hassas nokta bağışıklık sistemi hücrelerinin sadece tümör hücrelerini yok etmesi, vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar vermemesi çok önemli. Hastanın bağışıklık sistemi hücrelerinin genetik yapısı değiştirilerek vücuttaki kanser hücresini tanıması ve yok etmesi amaçlanıyor. Bu yöntemin bazı lösemi türlerinde etkili olduğu da görüldü. Biz bir süredir hücre tedavisini beyin ve pankreas tümörlerinde deniyoruz. Bu yöntemin güvenilir olduğundan ve hastaya zarar vermeyeceğinden emin olduğumuz an tedavi yöntemi olarak uygulayacağız."

'4'üncü evrede iyileşenler var'

Prof. Dr. Necdet Üskent (Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı): "Dünyada kanser tanısı alan hasta sayısı her yıl 12.7 milyonu bulurken 7.6 milyon kişi de kanser nedeniyle yaşamını kaybediyor. Türkiye'de her yıl yaklaşık 97 bin erkek, 62 bin kadın yani toplamda 159 bin kişi kansere yakalanıyor. Artık evre 4 olup da iyileşen hastalarımız var. Bu, kanserin genetik yapısının bilinmesi ve ona yöneltilebilen hedef tedavilerle ilgili. Gelişen tedavi yöntemleri, hedefe yönelik tedaviler ve teknoloji sayesinde dördüncü evre kanser hastası olmasına rağmen 10 yıl yaşayan, hastalıkları nüksetmeyen hastalarımız var. Özellikle de beyin tümörleri ve pankreas tümörleri üzerinde denenen hücre tedavilerinin sonuçları çok başarılı. Bilimsel araştırmalar bu hızla giderese gelecek 10 yılda kansere çare bulunacak gibi görünüyor."

'Kanserde aşı mantığı farklı'

Karolinska Enstitüsü, Pankreas Cerrahisi ve Genel Cerrahi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Marco del Chiaro ise pankreas tümörlerine hücre tedavisi uyguladıklarını ifade ederek; "Kanser aşıları konusunda dünya çapında çok önemli bilimsel çalışmalar yürütülüyor. Bu aşıların amacı bağışıklık sistemi hücrelerini harekete geçirerek tümörü yok etmek. Kanserde 'aşı' mantığı farklı. Kanser aşıları genelde koruma amaçlı değil, tedavi amaçlı uygulanıyor. Yani tümör oluştuktan sonra aşıyla yok edilmeye çalışılıyor. Bu aşılar ise kişiye özel, kişinin tümörüne özel geliştirilmeye çalışıyor. Kanserde kişiselleştirilmiş tedaviler üzerinde duruluyor. Ancak koruyucu bir kanser aşısı gündemimizde. Kanser aşıları üzerinde çalışmalar hızla ilerliyor. Özellikle de deri kanserleri, akciğer kanseri ve yumurtalık kanseri aşıları üzerinde yürütülen çalışmalar iyi gidiyor. Ayrıca pankreas kanserinde de olumlu gelişmeler var" dedi.

'Tedavi kişiye özel olmalı'

Dr. Ernest Dodoo (Karolinska Enstitüsü Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı, Nöro-onkoloji Bölümü Başkanı): "Beyin tümörleri üzerinde uyguladığımız hücre tedavisinden gelecek için oldukça umutluyuz. Sonuçlar yüzümüzü güldürüyor. Bir diğer araştırma konumuz hastanın hücrelerini ve dokularını yenilemek, vücuttaki iltihabı hafifletmek. Bunun için de mezenkimal kök hücrelerle çalışıyoruz.

Artık tıp, kişiselleştirilmiş tedavilere doğru gidiyor. Tedavilerin hastaya, kişiye özel olması başarı oranını da artırıyor. Tek tip tedavi her hastaya uygun olmuyor. Özellikle de kanser tedavisinde kişiye özel tedavilerin geliştirilmesi çok önemli. Her hastanın genetik yapısı, geçmişi, yaşı, tümör yapısı farklı. Kanser hastalarına daha iyi bir tedavi sunabilmek için terapilerin kişiye özel olması gerekiyor."

Kaynak: Haber Kaynağı
Etiketler:
Yorumlar
SON DAKİKA