22 Kasım 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa18°C
  • Antalya16°C
  • İzmir19°C

KANSERE KARŞI SAVAŞAN İKİ MEYVE

Bu iki meyve hücreleri rahim ağzı ve göğüs kanserine karşı koruduğu ispatlanan kimyasallar içeriyor.

Kansere karşı savaşan iki meyve

26 Nisan 2012 Perşembe 11:26

Bu iki meyve hücreleri rahim ağzı ve göğüs kanserine karşı koruduğu ispatlanan kimyasallar içeriyor.

Çilek gerçek bir sağlık deposudur. Çilek, yaban mersini ve ahududu hücreleri rahim ağzı ve göğüs kanserine karşı koruduğu ispatlanan kimyasallar içerir. İki meyve de hafıza dostudur.

Clemson Üniversitesi'ndeki araştrmacılar dondurulup kurutulmuş meyve özlerini iki servikal (rahim ağzı) kanser kültürü ve iki göğüs kanseri hücresi üzerinde test etmişler, çilek ve yaban mersini özlerinin servikal ve göğüs kanseri hücrelerinin büyüyüp gelişmesini önemli oranda engellediği sonucuna varmışlardır.

Yine aynı çalışmada çilek ve yaban mersininden alınan fitokimyasalların tümörün başlangıç aşamasını durdurduğu ifade edilmektedir. Buna ek olarak Journal of Agricultureland FoodChemistry 'de yayınlanan bir başka araştırmada da çileğin çok güçlü bir antioksidan (kansere karşı savaşan) özelliği olduğu gösterilmiştir.

Hücrelerin bozulmasını önler

Çilekte elajik asit vardır. 1968'den bu yana yapılan araştırmalar elejik asidin antikanserojen ve antimutajen (hücre yapısının bozulmasını önleyici) etkilerinin olduğunu göstermektedir. Elajik asidin hayvanlar üzerinde yapılan deney ve laboratuvar modellerinde bazı kansorejenler tarafından oluşturulan tümörlerin gelişimini engellediği kanıtlanmıştır.

Amerikan Kanser Topluluğu tarafından yayınlanan The American Cancer Society's Guide to Complementaryand Alternative Cancer Methods'ta elajik asidin gelecek vaat eden doğal bir takviye olduğu çünkü laboratuvarda sağlıklı ve normal hücrelerde hiçbir değişime yol açmaksızın kanser hücrelerinin hücre ölümüne yol açtığı dile getirilmektedir.

Çilek belleğinizi güçlendirir

Çilekteki bileşkeler beyninizle hafızanızı da koruyabilirler. Tufts Üniversitesi 'ndeki araştırmacılarla USDA Journal of Neurosciec 'da günlük olarak yabanmersini, çilek ve ıspanak özü tüketen hayvanların kısa vadeli hafızalarında önemli bir gelişim görüldüğünü gösteren bir araştırma yayımlamışlardır. Bu meyve ve sebze özlerini alan fareler diğerlerinden daha çabuk öğrenmişler ve motor becerileri de kayda değer düzeyde artırmıştır. Bu araştırma, meyve ve sebzelerin aslında davranış ve sinir hücrelerindeki fonksiyon bozukluğunu tersine çevirdiğini gösteren ilk incelemedir. Bu özler aynı zamanda farelerin kan damarlarının zarar görmesini de engellemiştir.

Kalp sorunları ve kanserde de etkili

Çilekte aynı zamanda antosiyaninler de mevcuttur. Antosiyaninler, kırmızı ve mor renkli sebze ve meyvelerde bulunan ve bu besinlere renk veren bir madde olup çok güçlü bir antioksidanttır. Antosiyaninler sağlıklı dokuları ve hücreleri koruyarak kalp hastalıkları ve kansere karşı önemli bir koruyucudurlar.

Michigan Üniversitesi'nce yapılan çalışmalar; antosiyaninlerin kolesterol ve kan şekerini düşürücü ve karaciğerde yağ birikimini engelleyici özelliklerinin yanında, kas ağrılarını da azalltığını göstermiştir. Yine 2004 yılında Journal of Medicineand Biotechnology'de yayımlanan araştırmaya göre antosiyanin kardiovasküler sistemi oksidatif strese karşı korumaktadır.

Biliyor muydunuz?

Bir kase çilek sadece 50 kaloridir ve yaklaşık 3 gr. lif içerir. Kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum ve C vitamini (85 mg kadar) de mevcuttur.

Gençlik iksiri bir meyve: Yaban mersini

Yaban mersini beyin için ideal bir besin. Tufts Üniversitesi, USDA Yaşlanmada İnsan Beslenmesi Araştırma Merkezi Nörobilim Laboratuvarı'nda yapılan bir dizi araştırma sonucunda; labaratuvar hayvanlarının yabanmersini özleriyle beslenmeleri durumunda daha zihinsel gerileme, koordinasyon ve denge kaybı durumlarında daha iyi olduklarını ya da daha doğrusu bu tarz sıkıntılarla daha az karşılaştıkları ya da hiç karşılaşmadıkları saptanmıştır. Bu hayvanlar bu laboratuvarda bir anlamda gençlik kaynağını bulmuşlardır.
Yaban mersini de tıpkı çilek de olduğu gibi antioksidan ve antiflammatuar etkisi olan antosiyanın türü bileşkeler içerir.

Süper yiyecek listesinde

Alzheimer, parkinson, diyabet, kalp rahatsızlıkları arterit gibi 'alışılagelmiş' yaşlılık belirtilerinden koruyucu özelliği yaban mersinini herkesin süper yiyecekler listesine sokmaya yeter. Ayrıca yaban mersini beyindeki nöronların birbiriyle daha etkin iletişim kurmalarına yardım eder.

Hafızanızı keskinleştirir

Yaban mersini üzerine çalışmalarıyla ünlü bir bilim adamı olan Truft Ünivesitesi USDA Yaşlanmada İnsan Beslenmesi Araştırma Merkezi'nde Nörobilim Laboratuvarı başkanı Joseph, "Yaşlı nöronlar bir şekilde yaşlı evli çiftler gibidirler" diyor ve "Artık birbirleriyle pek fazla konuşmazlar. Hafıza zayıflar, koordinasyon ve denge için gerekli olan sinyalleşme zayıflama eğilimine girer ve yaban mersinindeki polifenoller adındaki özel bileşkeler sinyalleri açarlar" diye özetliyor yaban mersininin hafıza üzerindeki etkisini. Kısacası yaban mersini; bir nöronun diğeriyle etkin bir şekilde iletişime geçmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda beynin nöronlar geliştirmesini de sağlar.

Kolesterolü de düşürür

Hayvanlar üzerinde yapılan incelemelerde günlük yaban mersini tüketiminin, yaşlanmanın olağan sonucu olan motor koordinasyon ve hafızaya bağlı rahatsızlıkları inanılmaz derecede yavaşlattığı kanıtlanmıştır.

Dahası kan kolesterolünün düşmesi ve idrar yolu sağlığını korumakta da etkili olduğuna dair çalışmalar mevcuttur.

Gözlerin ilacı

Japonya 'da yabanmersinine 'görme meyvesi' adı verilmiştir. Çünkü içinde çok yüksek miktarda antosiyanin mevcuttur ki bir diğer faydası da göz yorgunluğunu azaltmak ve gece görüşünü geliştirmek olan bir antioksidan ve antiflamatuardır.

Günümüzde yabanmersinin bir retina hastalığı olan ve altmış beş yaş üzeri kişilerde körlüğün başlıca sebebi olarak görülen maküla dejeneresyonunu engelleme becerisinin incelendiği çeşitli araştırmalar da vardır.

Neden bu denli değerli ?

Yaban mersini, dünyadaki herhangi bir yiyeceğe kıyasla en yüksek ORAC değerine sahip besinlerden biridir. Oksijen radikal emilim kapasitesinin kısaltması olan ORAC, antioksidan güç için kullanılan bir değerlendirme sistemidir.

Bilim insanları, bir besindeki farklı fitokimyasal ve antioksidanların bir arada ne kadar çok işe yaradığını araştırırlar, sonra da bu işlevine dayanarak besini değerlendirirler. Bir futbol takımını gözünüzün önüne getirin, bunu anlamanız daha da kolaylaşacaktır. Tıpkı süper bir yiyeceğin sadece içerdiği besinlerle değerlendirilememesi gibi, bir takımda sadece oyuncuların bireysel başarıları doğrultusunda iyi olarak tanımlanamaz.

Her iki durumda da her şey bir arada bulunan unsurların grup olarak işlevlerini ne kadar iyi gerçekleştirdiğine bağlıdır. İşte, ORAC değerlendirmesinin bize sunduğu budur: bir besindeki antioksidan ve fitokimyasallar grup halinde size ne kadar koruma sağlayıp değer katarlar? Tüm bu açılardan bakıldığında daima tam puan alan yaban mersininin neden bu derece değerli olduğu daha iyi anlaşılır.

En iyi kanser savaşcısı

Journal of Agricultureand Food Chemistry'nin 4 Mayıs 2005 tarihli sayısında, yaban mersininin faydalı bir bileşke olan pterostilben içerdiğinin ifade edildiği bir makale yayımlanmıştır. Pterostilbenin lipid düşürme becerisi reçeteyle satılan ilaçlara benzer etki göstermektedir. Hücresel seviyede, yağ asit metabolizmasını ve kandaki yağları düzene sokmakta daha çok resveratrol (üzüm çekirdeğinde bulunan önemli bir antioksidant) gibi çalışır ve arterlerdeki plak oluşumunun engellenmesine yardımcı olur.

Illinois Üniversitesi'nin yaptığı bir incelemede farklı meyveler kanserin yayılmasına neden olan enzimleri engelleyen özel bir flavonoidin varlığına ilişkin bir teste tabii tutuldu. Araştırmadaki tüm meyvelerden arasından yabani yaban mersininin en büyük kanser karşıtı etkinliği gösterdiği saptanmıştır.

UZMAN DİYETİSYEN
BANU TOPALAKÇI

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA